Hypotheken Huizenmarkt
Gepubliceerd op: vrijdag 3 maart 2017 om 13:31

Groei hypotheken vooral door verhuizen

Ieder kwartaal brengt IG&H Consulting & Interim een Hypotheekupdate uit. De update over het laatste kwartaal van 2016 laat zien dat de hypotheekmarkt vorig jaar flink is gegroeid. Die groei is grotendeels toe te schrijven aan de zogeheten 'doorstromers'.

Doorstromers op de woningmarkt

Onder doorstromers verstaan we de mensen die al een eigen woning hadden en een andere koopwoning aanschaffen. Zij gaan verhuizen en hun huidige woning komt in de verkoop. Niet alleen wordt er dus een woning gekocht door zo'n doorstromer - zij brengen ook weer een woning op de markt.

Starters hebben het moeilijk

De woningen die doorstromers te koop aanbieden zouden interessant kunnen zijn voor starters. Het prijsniveau in combinatie met het eigen geld dat nodig is om een huis te kopen lijkt er echter voor te zorgen dat starters toch minder aan bod komen op de woningmarkt. Het aantal woningaankopen gebeurt inmiddels voor meer dan de helft door doorstromers.

Banken weer groter marktaandeel

In totaal is er in 2016 voor 81 miljard euro aan hypotheken afgesloten. Dat is ten opzichte van 2015 een stijging van 25%. Het waren zowel meer als hogere hypotheken dan vorig jaar. Het marktaandeel van de grote banken is nog verder opgelopen en bedraagt nu ruim 55%. Een jaar geleden was dat nog een kleine 46%. Op de ranglijst van grootste hypotheekverstrekkers nestelt alleen Florius zich tussen Rabobank, ABN Amro en ING.

Bent u doorstromer en wilt u meer informatie over hypotheken? Raadpleeg dan de uitgebreide hypotheekinformatie over doorstromen op de website van Nationale Hypotheek Pas.

Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.