Hypotheken Huizenmarkt
Gepubliceerd op: vrijdag 3 maart 2017 om 13:47

Marktindicator VEH daalt voor derde maand op rij

De woningmarkt blijft qua cijfers omtrent aantal verkopen en prijsniveau maar stijgen. Met het vertrouwen in deze markt is het anders gesteld, concludeert Vereniging Eigen Huis (VEH) op basis van haar marktindicator.

Eigen Huis Marktindicator daalt

Met de Eigen Huis Marktindicator meet VEH het vertrouwen van de Nederlandse consument in de woningmarkt. De uitkomst van deze indicator in februari was 110 punten. Dit is nog ruim boven de 100, maar wel 3 punten lager dan in januari. Deze daling staat niet op zichzelf: het is de derde achtereenvolgende maand dat de score afneemt. In het najaar van 2016 kwam het aantal punten nog uit op een record van 121.

Hogere hypotheekrente

Er zijn twee oorzaken aan te wijzen. Allereerst de licht stijgende hypotheekrente. De hypotheekrente is dan wel nog steeds historisch laag - er is de laatste tijd toch sprake geweest van wat verhogingen. De eerste dagen van maart vertonen overigens vrijwel alleen maar rentedalingen voor hypotheken. Toch gaat het publiek er vanuit dat de hypotheekrente de komende maanden verder zal stijgen, dat heeft invloed op het vertrouwen.

Minder aanbod

Een andere belangrijke reden voor het afnemende vertrouwen is het afnemen van het aantal te koop staande woningen. Er is minder keuze en interessante woningen die op de markt komen zijn binnen no-time verkocht. Het aanbod daalt, de vraag niet - dat zorgt voor hogere huizenprijzen. Voor veel mensen wordt een (andere) eigen woning daardoor minder betaalbaar.

Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.