Hypotheken Huizenmarkt
Gepubliceerd op: vrijdag 3 maart 2017 om 16:05

Dijsselbloem wil maximale hypotheek verder verlagen

Minister Dijsselbloem van Financiën heeft op een bijeenkomst van de Rabobank aangegeven dat de maximale hypotheek in zijn ogen verder omlaag mag. Hiermee sluit hij zich aan bij Klaas Knot van De Nederlandsche Bank, die dit al langer roept.

Afname maximale hypotheek

De huidige afname met 1% per jaar stopt in beginsel in 2018, als het maximum dat met fiscaal voordeel geleend kan worden op 100% van de woningwaarde staat. Dit houdt in dat de kosten koper bij het kopen van een huis betaald moeten worden uit eigen geld. Het huidige kabinet heeft een beslissing over een verdere verlaging van de maximale hypotheek doorgeschoven naar de volgende regering.

Verkiezingsprogramma PvdA

In haar verkiezingsprogramma doet de Partij van de Arbeid (PvdA) geen voorstellen voor het verder verlagen van de maximale hypotheek. Toch laat Dijsselbloem van de PvdA hier weten dat hij vindt dat de norm verder naar beneden moet. Daarbij merkt hij op dat er ook iets gedaan moet worden aan het middensegment op de huurmarkt. Anders zou men geen huis kunnen vinden zolang er nog niet genoeg eigen geld is.

Maximaal 90%?

Klaas Knot van De Nederlandsche Bank heeft al vaker aangegeven dat huizenkopers wat hem betreft in de toekomst niet meer dan 90% van de woningwaarde kunnen lenen. Dijsselbloem lijkt zich daar nu bij aan te sluiten. Hij noemt zelf geen percentage, maar zegt wel 'erg aan de kant van Knot' te zitten.

Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.