Zorgverzekeringen
Gepubliceerd op: woensdag 8 maart 2017 om 13:38

Modale inkomens daarentegen zijn meer kwijt

Het ministerie van Volksgezondheid heeft cijfers gepubliceerd over de ontwikkeling van de zorgkosten voor de Nederlandse burger. Daaruit blijkt dat mensen met een minimumloon minder aan zorgkosten betalen dan in de tijd van het ziekenfonds. Wie een modaal inkomen heeft betaalt echter fors meer.

Zorg voor minima goedkoper dan in ziekenfonds

Veel mensen verlangen terug naar de tijd van het ziekenfonds. Het ministerie heeft becijferd dat zorg destijds niet voor iedereen goedkoper was. Minima betaalden in 2005, vlak voordat het huidige zorgstelsel werd ingevoerd, gemiddeld € 544 aan zorg - afgelopen jaar was dat € 446. Zelfs chronisch zieke minima - die door hun ziekte standaard het eigen risico verbruiken - zijn er per saldo een paar tientjes op vooruit gegaan.

Compensatie door zorgtoeslag

Dat mensen met een minimuminkomen te maken hebben met op zich meevallende zorgkosten komt door de zorgtoeslag. Zij krijgen het maximale bedrag en daarmee een flinke compensatie voor de hogere zorgpremie en het eigen risico.

Modale inkomens ruim meer kwijt

Voor een gezin met een modaal inkomen (€ 37.000 per jaar) ziet het plaatje er heel anders uit. Hun premielast is tussen 2004 en 2012 gestegen met maar liefst 84% - ofwel ruim € 800 op jaarbasis. Voor hen zijn de kosten van zorg dus wel flink opgelopen.

Beleid heeft stijging beperkt

Het ministerie benadrukt daarbij wel dat de kosten zonder het beleid van minister Schippers nog sterker zouden zijn gestegen: € 200 meer premie en € 40 meer eigen risico. Bovendien zit er in het basispakket meer zorg dan voorheen.

Aangemaakt door dick op 05-09-2017 07:54

de zorgkosten stijgen volgend jaar met 200euro hoe moet ik die 789euro van de gemeente krijgt dit nog betalen?hoe houd ik de deurwaarders buiten de deur?

Aangemaakt door MartijnD op 27-01-2011 14:26

"Downloaden van software, films, liedjes, etc. is ook zo'n gebied dat door velen als niet al te illegaal beschouwd wordt." Ja, door de huidige Nederlandse wetgeving bijvoorbeeld...! Uploaden is illegaal, maar downloaden van films en muziek niet, m.u.v. software dus. "Het gevolg is namelijk altijd dat degenen die wel gewoon betalen duurder uit zijn omdat velen gratis op de eerste rij willen zitten. Een liedje downloaden zou nog geen kwart kosten van de huidige prijs als niet zo veel mensen gebruik zouden maken van piraterij." Ben je zo gebrainwashed door brein.nl, die dit soort banale onzin altijd rondbazuind? Denk je nou echt dat de muziekindustrie de prijzen tot een kwart had teruggebracht als illegaal downloaden niet had bestaan? De muziek- en filmindustrie hebben de (digitale) boot gemist en zijn niet meegegaan met de tijd. Waarom zou ik een CD kopen van gem. 20 Euro als ik dezelfde kwaliteit (lossless formaa) binnen 10 minuten heb gedownload? En nee, betaalde diensten zoals iTunes met low-bit MP3's a 1 euro per stuk is _geen_ alternatief voor een audiofiel zoals ik. :) On Topic: in 2008 was al bekend dat de OV-chipkaart van NXP makkelijk te kraken valt. In o.a. Japan werkt men al jaren met een (tot nu toe) veilige kaart, maar nee, Nederland wilde weer voor een dubbeltje op de eerste rang zitten door te keuzen voor een toen al verouderde kaart van Nederlandse makelij (NXP). Als er op korte termijn geen nieuwe kaart wordt geintroduceerd, ga ik het zeker proberen en schaf een cardreader aan en een anonieme OV-kaart.

Aangemaakt door Hans op 27-01-2011 15:38

Op het moment dat jij een auto buiten ziet staan met de sleutel erin vind je het dus ook normaal dat je hem meeneemt? Het feit dat het makkelijk is om software/muziek te downloaden (terwijl de rechthebbende daar geen toestemming voor gegeven heeft) of een OV-kaart te kraken, betekent niet dat het "normaal" is: het is gewoon diefstal. Punt. Het feit dat in Nederland niet tegen al dit soort diefstal hard wordt opgetreden (we gedogen ons suf) en dat in Nederland soms onzinnige wetten gelden is een waarheid als een koe. Maar dat als argument gebruiken om maar illegaal te gaan downloaden is mijns inziens een zwaktebod. H

Aangemaakt door MartijnD op 27-01-2011 16:33

@Hans Tegenstanders van downloaden komen altijd met dit soort autodiefstal vergelijkingen met eindeloze/zinloze discussies als gevolg. Het is gewoon niet een en hetzelfde. Punt. :) "Het feit dat in Nederland niet tegen al dit soort diefstal hard wordt opgetreden (we gedogen ons suf) en dat in Nederland soms onzinnige wetten gelden is een waarheid als een koe. Maar dat als argument gebruiken om maar illegaal te gaan downloaden is mijns inziens een zwaktebod." Nogmaals, downloaden is juridisch gezien NIET illegaal. Of het moralistisch gezien wel of niet verwerpelijk is, is een andere discussie. Nederland is niet het enige land waar deze situatie zo is, dus het is geen specifiek "gedoog" issue. De wetgeving loopt hier gewoon op achter. En waarom zouden we als 'eenvoudige burgers' geen gebruik maken van deze mazen in de wet? Dat is dagelijks praktijk wat we met name bij witte-boorden criminaliteit zien (bankiers/politici) ten kosten van deze zelde burgers. Daar zouden we ons druk over moeten maken, niet over download geneuzel. Eerlijk gezegd, interesseert het me weinig tot niets of de 'platenindustrie' minder inkomsten heeft vanwege illegale downloads (overigens ook discutabel). De artiesten krijgen hun inkomsten toch met name uit optredens en merchanidise.

Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.