Hypotheken Huizenmarkt
Gepubliceerd op: maandag 20 maart 2017 om 13:49

Banken moeten teveel betaalde boete compenseren

De Autoriteit Financiële Markten (AFM) publiceerde vandaag uitgangspunten voor het berekenen van 'het financiële nadeel bij vervroegde aflossing van de hypotheek'. Onderwerp is de boeterente die hypotheekklanten moeten betalen bij het oversluiten van hun hypotheek of het inbreken op hun rentevastperiode. Banken berekenen deze vergoeding niet correct, moeten corrigeren en compenseren.

Boeterente berekenen

Dat banken hun boeterente allemaal op hun eigen manier berekenen is al langer bekend. Op 14 juli 2016 is echter de Mortgage Credit Directive (MCD) ingegaan - Europese regels rondom hypotheken. Daarin staat dat de vergoeding die in rekening wordt gebracht bij vervroegd aflossen niet hoger mag zijn dan het werkelijke nadeel van de bank. Om aan te geven hoe dat werkelijke nadeel berekend moet worden heeft de AFM nu dus een richtlijn uitgegeven.

Teveel betaalde boeterente terugbetalen

Mensen die hun hypotheek sinds 14 juli 2016 hebben overgesloten of de rente hebben opengebroken met betaling van een boeterente, hebben wellicht teveel betaald. De banken gaan de teveel betaalde boeterente uit zichzelf terugbetalen in opdracht van de AFM. Hebben ze dat in december 2017 nog niet gedaan, dan krijgen ze een boete van de toezichthouder.

Het is ook bij HomeFinance mogelijk om indicatief de boeterente te berekenen. Momenteel onderzoeken wij of de boeteberekening voldoet aan de vereisten van de AFM. Indien dit niet het geval is, wordt de berekening zo spoedig mogelijk aangepast.

Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.