Huizenmarkt
Gepubliceerd op: donderdag 30 maart 2017 om 15:08

Voorraad te verkopen woningen droogt snel op

De Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM) vertelt in DFT dat makelaars in Amsterdam en Utrecht in de problemen dreigen te komen omdat er nog maar zo weinig woningen te koop worden gezet. Ze verwachten in 2017 de eerste faillissementen van makelaarskantoren in deze steden.

Oververhitte woningmarkt

De woningmarkt is in sommige steden al enige tijd oververhit. Huizen die in de verkoop komen zijn binnen no-time verkocht en het nieuwe aanbod neemt sterk af. Vooral in Amsterdam en Utrecht speelt dit, maar ook in Eindhoven en de stad Groningen wordt het al moeilijker voor de makelaars.

Nieuwbouw uit de grond stampen

De oplossing voor het grote tekort aan woningen zit volgens Ger Jaarsma, de voorzitter van NVM, in "bouwen, bouwen en bouwen". Dat is alleen niet van de ene op de andere dag geregeld. Het is dus maar de vraag of dit de makelaarskantoren die het lastig hebben zal redden.

Eerst kopen, dan verkopen

De huidige situatie op de woningmarkt kunnen we zien als een verkoopvacuum. Als er weinig geschikte woningen te koop staan kunnen weinig mensen slagen in hun zoektocht naar een woning. Mensen die willen verhuizen kiezen er daarom logischerwijs voor om eerst een ander huis te zoeken en pas na aankoop hun huidige woning in de verkoop te zetten. Het resultaat: het magere woningaanbod houdt nieuw aanbod tegen.

Aangemaakt door jkoets op 27-01-2011 20:44

Lees deze column maar eens van mei 2007. De afkoopwaarde in de tabel is van Allianz en wordt netjes in de polis vermeld. http://www.iex.nl/Column/26128/Spaardrama.aspx Gr. Jos

Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.