Inflatie
Gepubliceerd op: donderdag 6 april 2017 om 12:19

Maart: minder prijsstijging dan in februari

Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) heeft de inflatiecijfers over de maand maart bekendgemaakt. De consumentenprijsindex is ten opzichte van februari gedaald: het prijsniveau lag 1,1% hoger dan een jaar geleden, terwijl dat in februari nog 1,8% was.

Kleding en benzine

De uitverkoop heeft een behoorlijke invloed op deze prijsontwikkeling. Kleding was door de uitverkoop ruim 4,5% goedkoper dan in maart 2016, terwijl de kledingprijzen in februari juist gestegen waren. Ook de benzineprijzen waren lager dan een jaar eerder, wat de inflatie drukt.

Inflatie zonder energie, voeding, alcohol en tabak

De prijzen van energie (waaronder autobrandstoffen) en voeding variëren sterk. Die van alcohol en tabak zijn sterk bepaald door belastingmaatregelen. Daarom kijkt het CBS ook altijd hoe het prijsniveau eruit ziet als deze vier groepen uit de cijfers gehaald worden. Ook dan is de inflatie in maart lager dan in februari (0,6% tegenover 1,3%).

Europese inflatie ook lager

Ook de Europees geharmoniseerde prijsindex (HICP) voor Nederland komt over maart (0,6%) flink lager uit dan in februari (1,7%). In de hele Eurozone zien we een lagere inflatie, maar de daling is minder sterk: van 2,0% naar 1,5%.

Aangemaakt door MartijnD op 27-01-2011 23:06

Toevallig ken ik mevrouw Zwart. Goede schoonmaakster hoor!

Aangemaakt door Peter op 28-01-2011 21:14

:-) Mevrouw Zwart heeft een man die heeft een klusjesbedrijf. Ook een goede kracht! Het blijft lastig om te beoordelen wanneer illegaal (of iets minder legaal) nog acceptabel blijft. Ik heb wel het idee dat de grens steeds iets verder opschuift. Dat geldt voor het graaigedrag van de hoge heren en de snelle bankdirecteuren, maar ook voor het gedrag van Jan met de pet.

Aangemaakt door MartijnD op 27-01-2011 17:07

"Het gebruiken van een gekraakte OV kaart gaat mij te ver." Er is geen sprake van een 'gekraakte OV-chipkaart', maar een technologie waarbij de beveiliging dusdanig belabberd is, dat een eenvoudige thuisgebruiker met standaard software zijn saldo kan ophogen. Dit is het gevolg van belanghebbenden die perse hun eigen verouderde techniek wilden toepassen, in plaats van proven technology (OV Japan) en/of open-source encryptie. Saillant detail hierbij: de belanghebbenden, bijvoorbeeld het GVB, heeft een 15% aandelenbelang in TLS, het bedrijf achter de OV chipkaart. http://www.nu.nl/politiek/2433003/beter-beveiligde-ov-chipkaart-in-maak.html In dit artikel staat dat er eind dit jaar een nieuwe chipkaart wordt geintroduceerd, die wederom gekraakt kan worden. Ze leren het ook nooit. Ik ga dus snel zo'n cardreader aanschaffen en gebruiken. Al is het alleen maar om de NS te naaien voor de belabberde service van de afgelopen maanden en de veel te hoge prijzen: 's morgens 5 Euro om amper een kwartier 15 minuten als haringen in een ton te staan, als ie al reed.

Aangemaakt door Hans op 27-01-2011 18:53

Tuurlijk. Praat het zo maar goed voor jezelf. Als je de service van de NS niet goed vindt, ga je toch lekker op de fiets? En die kaart wordt natuurlijk gewoon gekraakt. Of illegaal opgewaardeerd. Hoe belabberd de beveiliging ook is: je brengt bewust wijzigingen op die kaart aan om normale betaling te ontlopen. Diefstal dus. Het feit dat je de NS, banken en de "platenindustrie" niet hoog hebt zitten, wil niet zeggen dat het daarom maar logisch of goed is dat je gratis gebruik maakt van hun betaalde diensten. Zo lust ik er nog wel een paar. H

Aangemaakt door MartijnD op 27-01-2011 22:20

"Als je de service van de NS niet goed vindt, ga je toch lekker op de fiets?" Ik fiets graag maar 70 km p.d. is een beetje veul. Als de NS met belabberde compensaties komt voor geleden schade is het motto: wie mij naait, naai ik terug maar dan dubbel. Auto is geen optie, want ik vind filerijden nog erger dan NS ellende. En ik ben milieufreak. :) "Het feit dat je de NS, banken en de "platenindustrie" niet hoog hebt zitten, wil niet zeggen dat het daarom maar logisch of goed is dat je gratis gebruik maakt van hun betaalde diensten." Ik heb nergens beweerd dat ik downloaden goedkeur, want dat is een moralistische discussie en geen juridische zoals ik eerder aangaf. Ik heb simpelweg totaal geen gewetenswroeging op dat gebied omdat ik er niet van overtuigd ben dat downloaden schade berokkent aan de muziekindustrie. Sinds ik films download, ga ik veel vaker naar de bioscoop. :)

Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.