Leningen Beleggen
Gepubliceerd op: 14-4-2017 om 15:46

AFM waarschuwt tegen exotisch lenen en beleggen

De Autoriteit Financiële Markten (AFM) waarschuwt de Nederlandse consument voor exotische leningen en beleggingsproducten. Die worden niet alleen van heel ver weg aangeboden, ook vanuit Europa.

Louche leningen en beleggingen

De Telegraaf kopt met 'AFM slaat leenalarm', terwijl AD kiest voor de focus op buitenlandse beleggingsadvertenties. Beide artikelen gaan over het uitgebreide stuk op DFT onder de titel 'Louche kredietclubs verleiden consument'. De kern? Dat er steeds meer partijen opduiken die met professionele marketing proberen kredieten en beleggingen uit het buitenland te slijten aan het Nederlandse publiek.

Flitskrediet naar het buitenland

Nu de flitskredieten in Nederland behoorlijk zijn ingedamd zoeken online cowboys naar nieuwe manieren om onbehoorlijke financiële producten aan te smeren. Zo leidt de website NuGeldLenen inmiddels door naar Nikan Bank uit Cyprus - onderdeel van Novum Bank uit Malta. Die laatste mag wel opereren in Nederland maar staat hier niet onder toezicht. Cyprus en Malta zijn typisch van die landen met een zwak financieel toezicht, waar dit soort praktijken niet wordt bestreden.

Via spelletjes naar enge beleggingen

Via gratis online spelletjes komen louche beleggingsclubs binnen bij de consument. Die denkt met deze zogenaamd 'zeer winstgevende investeringsproducten' geld te gaan verdienen, terwijl de kans dat het geld verdwijnt heel groot is. Ook deze buitenlandse clubs staan niet onder toezicht van de AFM.

Verbod op reclame

De AFM pleit daarom voor een verbod op reclame van financiële instellingen die niet bij de AFM geregistreerd staan. Ook een verbod op online spelletjes die een fuik zijn voor het aansmeren van financiële producten staat op het wensenlijstje van de toezichthouder. Als volgend jaar nieuwe Europese wetgeving van kracht is zou dat mogelijk moeten zijn.

Tot die tijd moeten we het doen met waarschuwingen. De kwetsbaarheid van de consument is groot. Met name door de lage spaarrente gaan veel mensen op zoek naar interessante alternatieven voor hun spaargeld. De AFM adviseert niet in zee te gaan met partijen die niet bij de toezichthouder geregistreerd staan.

Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor onze cookie en privacyverklaring.