Huizenmarkt
Gepubliceerd op: dinsdag 18 april 2017 om 13:05

Kabinet overweegt stappen op woningmarkt

In de Tweede Kamer zijn onlangs vragen gesteld door kamerleden Nijboer en Albert de Vries over de aankoop van een huis zonder financieringsvoorbehoud of bouwtechnische keuring. Zij hebben hun zorgen geuit over het feit dat met name in de grote steden steeds meer woningkopers ervoor kiezen om een woning te kopen zonder voorbehoud.

Ontbreken voorbehouden zeer onwenselijk

In het antwoord van minister Plasterk (Binnenlandse zaken) noemt hij het 'zeer onwenselijk' als consumenten onder druk afzien van de voorbehouden voor financiering en een bouwkundig onderzoek. Hij wil het probleem nader laten onderzoeken op aan de hand van de uitkomst van dit onderzoek overweegt het kabinet nadere stappen.

Dekkende afspraken niet mogelijk

De vragenstellende PvdA-ers verzoeken om dekkende afspraken, waardoor het niet meer kan voorkomen dat kopers zonder deze voorbehouden een koopcontract tekenen. Dergelijke dekkende afspraken zijn echter niet mogelijk volgens Plasterk, omdat niet elke woningaankoop via een makelaar tot stand komt. Bovendien is niet elke makelaar aangesloten bij een branchevereniging. Wel heeft de minister de makelaarsclubs NVM en VBO erop gewezen dat zij kopers moeten afraden om zonder voorbehoud te bieden op een woning.

Wetgeving om financieringsvoorbehoud te verplichten

Henk Nijboer ziet graag dat er wetgeving komt waarin het opnemen van een financieringsvoorbehoud bij woningaankopen verplicht wordt. Wie een koop overeenkomt zonder dit voorbehoud en alsnog niet kan financieren krijgt immers een boete van 10% van de koopsom.

Aangemaakt door MartijnD op 27-01-2011 22:20

"Als je de service van de NS niet goed vindt, ga je toch lekker op de fiets?" Ik fiets graag maar 70 km p.d. is een beetje veul. Als de NS met belabberde compensaties komt voor geleden schade is het motto: wie mij naait, naai ik terug maar dan dubbel. Auto is geen optie, want ik vind filerijden nog erger dan NS ellende. En ik ben milieufreak. :) "Het feit dat je de NS, banken en de "platenindustrie" niet hoog hebt zitten, wil niet zeggen dat het daarom maar logisch of goed is dat je gratis gebruik maakt van hun betaalde diensten." Ik heb nergens beweerd dat ik downloaden goedkeur, want dat is een moralistische discussie en geen juridische zoals ik eerder aangaf. Ik heb simpelweg totaal geen gewetenswroeging op dat gebied omdat ik er niet van overtuigd ben dat downloaden schade berokkent aan de muziekindustrie. Sinds ik films download, ga ik veel vaker naar de bioscoop. :)

Aangemaakt door Hans op 27-01-2011 18:53

Tuurlijk. Praat het zo maar goed voor jezelf. Als je de service van de NS niet goed vindt, ga je toch lekker op de fiets? En die kaart wordt natuurlijk gewoon gekraakt. Of illegaal opgewaardeerd. Hoe belabberd de beveiliging ook is: je brengt bewust wijzigingen op die kaart aan om normale betaling te ontlopen. Diefstal dus. Het feit dat je de NS, banken en de "platenindustrie" niet hoog hebt zitten, wil niet zeggen dat het daarom maar logisch of goed is dat je gratis gebruik maakt van hun betaalde diensten. Zo lust ik er nog wel een paar. H

Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.