Hypotheken Huizenmarkt
Gepubliceerd op: vrijdag 21 april 2017 om 10:28

Maart 2017 vertoont sterkste prijsstijging in 15 jaar

Het is nog niet afgelopen met de stijgende huizenprijzen. Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en het Kadaster melden dat bestaande koopwoningen de afgelopen maand 7,3% duurder waren dan een jaar eerder. Dat is de grootste prijsstijging in 15 jaar.

Hogere woningprijzen

Het prijsniveau in maart lag dus 7,3% hoger dan een jaar daarvoor. Daarmee vertoonden de huizenprijzen de sterkste stijging sinds maart 2002. Na een piek in augustus 2008 bereikten de huizenprijzen in de crisis hun dieptepunt in juni 2013. Sindsdien gaat het weer beter: sinds dit dieptepunt zijn de prijzen alweer 16,4% gestegen. De top van 2008 is nog niet bereikt - daar zit het prijsniveau nog 8,6% onder.

Meer woningen verkocht

Ook het aantal verkochte woningen vertoont nog steeds een stijgende lijn. Dat bleek eerder deze week al uit cijfers van het Kadaster. In maart wisselden 21.648 woningen van eigenaar. Dat was maar liefst 34,3% meer dan in maart 2016, toen er 16.124 huizen verkocht werden. In februari 2017 waren dat er 17.708.

Aantal geregistreerde hypotheken

In de cijfers van het Kadaster zien we ook het aantal nieuw geregistreerde hypotheken. Dat steeg in maart 2017 met 33,6% ten opzichte van maart 2016 naar 31.487 - grofweg dezelfde lijn als de woningaankopen dus. Ten opzichte van februari steeg dit aantal met 18,5%. Het aantal nieuw geregistreerd hypotheken is hoger dan het aantal verkochte woningen: ook bij het oversluiten van een hypotheek - dus zonder een verhuizing - is er sprake van een nieuwe hypotheekakte bij de notaris.

Aangemaakt door MartijnD op 27-01-2011 22:00

Als je googled op: wetgeving downloaden nederland, dan vind je genoeg links. Zie b.v. http://www.digimuziek.nl/legaal.htm. Downloaden van muziek en films is in Nederland legaal dankzij de "regeling thuiskopie" (zie http://www.iusmentis.com/auteursrecht/nl/thuiskopie/), zolang je het voor jezelf gebruikt en niet in de verkoop aanbiedt. Software (spelletjes dus) downloaden is altijd illegaal. Uploaden van bovenstaand materiaal is in alle gevallen illegaal, en hier zit 'm de crux. Zogenaamde Peer-2-Peer downloadprogramma's, zoals Kazaa, LimeWire, Shareaza en eMule werken zo, dat datgene wat je hebt gedownload tevens wordt gupload naar anderen die hetzelfde bestand downloaden. Downloaden via 'Torrents'-sites gaat ongeveer op dezelfde manier: ook hier upload je datgene meteen wat je hebt gedownload. In pricipe ben je dan illegaal bezig, maar de pakkans in Nederland is nagenoeg nihil. De meest veilige en dus legale manier is downloaden via een Usenet server (Nieuwsgroepen). Dit vergt enige technische kennis en je betaalt een x-bedrag om te kunnen downloaden via zo'n server. Uploaden is hier niet aan de orde, dus is het legaal.

Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.