Inflatie Algemene rentes
Gepubliceerd op: dinsdag 2 mei 2017 om 13:26

Inflatie is nog niet voldoende op niveau

De persconferentie van Mario Draghi, president van de Europese Centrale Bank (ECB), was behoorlijk positief van toon. De kern van de boodschap was dat het een stuk beter gaat met de economie in Europa. Er wordt echter vooralsnog niets veranderd aan het beleid van de ECB.

Ongewijzigd monetair beleid

Elke zes weken vergadert het monetair comité van de centrale bank. Daarna volgt een persconferentie over de uitkomsten van die vergadering. De financiële wereld is behoorlijk in afwachting van nieuws over een wijziging van het beleid van de ECB rondom het opkopen van obligaties. Dat nieuws kwam er na de vergadering van afgelopen donderdag niet. Het monetaire beleid wordt ongewijzigd voortgezet.

Inflatie niet overtuigend

De Europese inflatiecijfers zijn voor de ECB nog niet voldoende overtuigend om een die stap te zetten. Het niveau van de inflatie is wel mooi hersteld vanuit het dieptepunt in 2016 - maar de kerninflatie is nog niet voldoende. De gestegen inflatie komt vooral door gestegen energieprijzen. Zouden die weer dalen, dan daalt de inflatie mee. Er is nog geen sprake van een stabiele inflatie van rond de 2%.

Kleine stapjes

De algemene verwachting is dat er ook in juni nog niets zal veranderen. Wel is de kans aanwezig dat Draghi dan een signaal geeft over het afbouwen van de het obligatie-opkoopbeleid. Pas later (ABN Amro Insights spreekt van 'vermoedelijk in september') zullen concrete plannen volgen over het wanneer en hoe. De renteverhoging die zal volgen uit het stopzetten van het opkopen van obligaties zal vervolgens ruim daarna pas zichtbaar worden.

Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.