Inflatie
Gepubliceerd op: dinsdag 9 mei 2017 om 14:02

April noteerde 1,6% aan prijsstijgingen

Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) heeft de inflatiecijfers voor de maand april bekendgemaakt. De prijzen zijn in de afgelopen maand 1,6% hoger geworden dan een jaar eerder. In maart was dat nog 1,1%.

Tijdelijke inflatiedip in maart

In maart vertoonde de inflatie een daling ten opzichte van februari (1,8%) en januari (1,7%). Deze daling was kennelijk tijdelijk, want in april ging het prijsniveau weer wat sterker omhoog. Dit werd vooral veroorzaakt door de prijzen van bungalowvakanties en vliegtickets. Pasen viel in april, net als het grootste deel van de meivakantie. Vakanties en feestdagen zorgen voor hogere prijzen bij bungalowparken en luchtvaartmaatschappijen.

Inflatie zonder goederen met fluctuerende prijzen

Het CBS maakt ook altijd een inflatiecijfer bekend waar de prijsontwikkeling van energie, voeding, alcohol en tabak uitgehaald zijn. Dit omdat deze prijzen sterk fluctueren of sterk afhankelijk zijn van belastingmaatregelen. Zonder deze zaken kwam de inflatie uit op 1,3%: ruim hoger dan in maart (0,6%) en gelijk aan februari.

Europees inflatieniveau

Niet alleen in Nederland steeg het prijsniveau - hetzelfde gold voor de inflatie in de gehele eurozone. Om de cijfers in Europese landen met elkaar te kunnen vergelijken wordt gewerkt met een geharmoniseerde prijsindex (HICP). Die ging voor Nederland van 0,6% in maart naar 1,4% in april. De eurozone vertoonde een stijging van 1,5% naar 1,9%.

Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.