Pensioenen Sparen Inflatie Algemene rentes
Gepubliceerd op: donderdag 11 mei 2017 om 09:59

ECB-voorzitter op bezoek in Nederland

Mario Draghi, de voorzitter van de Europese Centrale Bank (ECB), was gisteren op bezoek in onze Tweede Kamer. Om eens informeel standpunten uit te wisselen en antwoord te geven op vragen van de Nederlandse politici.

Geen verantwoording

Hij kwam op verzoek van onze parlementariërs - maar met de duidelijke mededeling dat hij geen verantwoording kwam afleggen over het ECB-beleid. Verantwoording afleggen, dat doet hij alleen aan het Europees Parlement. Wel wilde hij vragen beantwoorden van Tweede Kamerleden. En dat deed hij, anderhalf uur lang.

Geldkraan nog niet dicht

Waar wij in Nederland steeds de goede hoop hebben dat het stimuleringsbeleid van de ECB binnenkort weleens afgebouwd zal worden - is Draghi daar terughoudend in. Hij wil nog niet nadenken over het dichtdraaien van de geldkraan. Natuurlijk ziet hij wel dat het slecht is voor onze pensioenfondsen - op korte termijn dan. En voor onze spaarders, die al veel te lang te maken hebben met een enorm lage spaarrente.

Banen en economisch herstel

Die negatieve effecten zijn er, ziet Draghi, maar daar tegenover staan de positieve aspecten van het ECB-beleid. Hij benadrukt vooral dat er banen worden gecreëerd en dat het economische herstel van onze buurlanden ook goed is voor de export vanuit Nederland. En daar moeten we het voorlopig maar mee doen.

Voorzichtige woorden

Tenminste, zo lijkt het nu. Algemeen bekend is dat de voorzitter van de ECB zijn woorden bijzonder zorgvuldig moet kiezen. Elk woord uit zijn mond kan gevolgen hebben voor de financiële markten. Dat Draghi dus steeds dezelfde dingen herhaalt is niet verwonderlijk. Als er al plannen zijn om later dit jaar de geldkraan zachtjes dicht te draaien, laat hij daarvan in ieder geval nu nog niets doorschemeren.

Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.