Sparen Leningen Algemene rentes
Gepubliceerd op: 16-5-2017 om 15:41

Risico's bij hypotheken en sparen

De banken in ons land lopen risico door de aanhoudend lage rente. De Nederlandsche Bank (DNB) publiceerde gisteren een onderzoek met als conclusie dat de ruimte om winst op peil te houden afneemt. De rentemarge staat onder druk en is voor de Nederlandse banken een belangrijke bron van inkomsten.

Rentemarge onder druk

De rentemarge - dat is waar de banken in ons land het voor bijna 80% van hun inkomsten van moeten hebben. Daardoor zijn ze gevoelig voor rentebewegingen. Dat de rente nu al langdurig laag is kan dat problemen gaan opleveren. De rente op spaargeld is zo laag dat verdere verlaging nauwelijks mogelijk is. Ondertussen nemen de rente-inkomsten uit leningen steeds verder af.

Hypotheken leveren minder op

De winst in het rentebedrijf is simpelweg het verschil tussen de rente die de bank betaalt voor spaargelden en ontvangt voor leningen. Een belangrijk onderdeel van die leningen zijn de hypotheken die een bank verstrekt. De rente-inkomsten uit de hypotheekportefeuilles beginnen te dalen. De marge op nieuwe hypotheken ligt rond de 1,5% - dat is het laagste niveau sinds 2009. Veel lopende hypotheken met een hoge marge worden vervangen door nieuwe leningen met lagere rentes en marges. Omdat de rentevastperiode afloopt, of doordat de klant kiest voor het oversluiten van zijn hypotheek of verhuizen vanwege het lage renteniveau.

Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor onze cookie en privacyverklaring.