Sparen
Gepubliceerd op: vrijdag 19 mei 2017 om 11:49

Extra geld vaak naar spaarrekening maar eraf bij negatieve rente

Eind mei is in zicht - voor veel mensen betekent dat: vakantiegeld. Dit extraatje voor de vakantie wordt meestal overgemaakt met het salaris van de maand mei. Toch geven veel mensen deze extra euro's niet zo zeer uit aan de kosten voor een vakantie. Veelal wordt de spaarrekening ermee gespekt.

Vakantie of spaarrekening

Onderzoeksbureau Q&A meldt dat 45% van de 1200 bevraagde consumenten het geld - of een deel ervan - gebruikt om de vakantie mee te betalen. Opvallend is dat dit meer is dan vorige jaren. Een ander groot deel, bijna 40% zet het vakantiegeld grotendeels op de spaarrekening. Eén op de acht ondervraagden heeft nog geen idee wat te doen met deze extra inkomsten.

Keuzes van millenials

Ook Moneyou heeft een onderzoek gedaan naar de besteding van het vakantiegeld - alleen dan specifiek onder de zogeheten 'millenials'. Dat zijn consumenten tussen 18 en 35 jaar oud, daarvan zijn er 1.033 ondervraagd. Van deze groep zet het grootste deel (59%) geld op een spaarrekening, 57,9% gebruikt het voor de aankoop van een huis of ander onroerend goed, terwijl 57,1% aangeeft dat er geld besteed wordt aan een vakantie of verre reis. Uit deze cijfers wordt duidelijk dat de respondenten meerdere bestedingsdoelen konden aangeven.

Negatieve spaarrente: geld van de bank

Moneyou greep het gesprek met de millenials over vakantiegeld direct aan om wat andere vragen te stellen. Zoals de vraag wat ze zouden doen bij een negatieve spaarrente. Maar liefst 58% van hen geeft aan het spaargeld dan van de bank te halen. Zolang de rente niet negatief is heeft de hoogte ervan overigens weinig invloed op hun spaargedrag.

Terughoudend want vreemd idee

Over die negatieve spaarrente wist de directeur van De Nederlandsche Bank (DNB) gisteren nog te melden dat banken erg terughoudend zijn met het invoeren ervan. De toezichthouder stelt dat de spaarrente nu al negatief had kunnen zijn, maar banken vinden het toch nog een vreemd idee. Ongetwijfeld zijn de banken ook bang voor het bovenstaande: dat veel mensen er dan voor kiezen om hun geld bij de bank weg te halen.

Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.