Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.

Hypotheken Huizenmarkt
Gepubliceerd op: dinsdag 30 mei 2017 om 09:43

Prijzen stijgen, maar niet iedereen maakt winst

De woningmarkt trekt - mede dankzij de historisch lage hypotheekrente - al tijden achter elkaar flink aan. In april kwam het prijsniveau uit op 16,7% hoger dan het dal in juni 2013. Toch liggen de huizenprijzen nog wel 8,3% lager dan bij de piek in augustus 2008. Het is dus niet voor iedereen halleluja op de woningmarkt: er zijn nog honderdduizenden mensen die bij verkoop verlies zouden lijden.

Kopers tussen 2006 en 2009

Wie tussen 2006 en 2009 een huis kocht deed dat tijdens de piek op de woningmarkt. Voor hen geldt dat de huidige waarde van hun woning vaak nog steeds beneden de aankoopprijs ligt. Meer dan de helft van hen leed in 2016 en 2017 verlies op de verkoop van hun huis. Dit maakt vastgoedonderzoeker Calcasa bekend in een uitgebreid kwartaalbericht over woningwaardes.

Virtueel verlies op woning

Op dit moment staan volgens de berekeningen van Calcasa 340.000 woningen op 'virtueel verlies'. De huidige woningwaarde ligt beneden de aankoopprijs, dus als de eigenaar het huis op dit moment zou verkopen zou hij er verlies op lijden. Dit verlies is virtueel omdat deze woningen niet allemaal werkelijk verkocht worden. Zolang de woningbezitter er blijft wonen merkt hij niets van dit virtuele verlies.

Grote verschillen per regio

Calcasa heeft de cijfers opgesplitst in vier regio's. Daardoor is duidelijk zichtbaar dat het verlies in het westen van Nederland een stuk lager ligt dan in het oosten en het zuiden. Waar in het westen nog maar 34.000 huizen 'onder water' staan, zijn dat er in het oosten 120.000 en in het zuiden 127.000. In deze cijfers zijn de mensen die hun woning al met verlies verkocht hebben overigens niet meegenomen.