Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.

Hypotheken Huizenmarkt
Gepubliceerd op: dinsdag 6 juni 2017 om 10:48

VEH: gunstige behandeling voor restschulden moet blijven

De gunstige behandeling voor het meefinancieren van restschulden loopt eind dit jaar af. Vereniging Eigen Huis (VEH) pleit ervoor dat deze fiscale restschuldregeling behouden blijft.

Huizenmarkt met grote verschillen

Door de vele verhalen over de overspannen woningmarkt in de Randstad en dan vooral de grote steden lijkt het wellicht dat er geen huizen meer onder water staan. Dat verkoop met restschuld niet meer nodig is. Buiten de Randstad blijft het prijsherstel van huizen echter sterk achter. Eerder deze week meldde Calcasa al dat er nog steeds 340.000 huizen in ons land op virtueel verlies staan.

Fiscale restschuldregeling

In 2012 is de fiscale restschuldregeling ingevoerd. Wie z'n huis met verlies moet verkopen kan daarvoor vaak wel een extra lening afsluiten bij zijn bank. Door de regeling is de rente van die lening 15 jaar lang aftrekbaar. Het idee achter de regeling was dat mensen niet belemmerd moesten worden om te verhuizen als ze dat zouden willen. De woningmarkt zat destijds immers volkomen op slot.

Hogere maandlasten

Als de restschuldregeling vervalt betekent dit dat verhuizen met een restschuld weer moeilijker wordt. De rente over de restschuldlening is dan niet meer aftrekbaar, waardoor de totale maandlasten van een hypotheek behoorlijk hoger uitpakken. De kans is groot dat zij dan vast blijven zitten in hun huis zolang hun huis financieel onder water staat. Door de restschuldregeling voort te zetten wordt dit voorkomen.