Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.

Hypotheken Huizenmarkt
Gepubliceerd op: dinsdag 6 juni 2017 om 13:24

Koop woning uitstellen bij verlaging maximum hypotheek

Momenteel is de maximale hypotheek bij aankoop van een woning 101% van de woningwaarde. Volgend jaar gaat dit omlaag naar 100% en er wordt al gesproken over een verdere verlaging tot 90%. Als dat gebeurt moet ruim 70% van de starters de aankoop van hun eerste woning uitstellen.

Loan to value (LTV)

Het draait allemaal om de loan-to-value (LTV): de verhouding tussen de hoogte van de hypotheek en de waarde van de woning. Bij een maximale LTV van 100% kan de koper alleen de getaxeerde woningwaarde lenen. De rest van het geld dat nodig is voor de aankoop van het huis moet dan uit eigen middelen betaald worden. Zou het percentage nog verder dalen, dan lopen de benodigde bedragen aan eigen geld voor een woningaankoop flink op.

Onderzoek CPB

Het Centraal Planbureau (CPB) publiceerde vandaag een onderzoek naar de effecten van een verdere verlaging van de maximale hypotheek. De conclusie is dat ruim 70% van de mensen die voor het eerst een huis willen kopen bij een LTV-verlaging naar 90% niet anders kunnen dan het uitstellen van deze aankoop. Zij hebben niet voldoende eigen geld om de het aanvullende bedrag zelf te bekostigen. Voor doorstromers - mensen die al een eigen huis bezitten en willen verhuizen naar een andere koopwoning - is dat ongeveer een derde.

Oproep IMF en DNB

Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) en De Nederlandsche Bank (DNB) hebben opgeroepen de LTV-limiet te verlagen naar 90%, omdat we in Nederland een relatief hoge schuldenlast hebben ten opzichte van andere landen. Het CPB geeft aan dat een dergelijke verlaging een 'beperkt, maar niet verwaarloosbaar' effect zal hebben op de huizenprijzen. De inschatting ligt op een prijsdaling van 1 tot 2%.

Sparen, uitstel en afstel

Het CPB heeft berekend dat er bij een maximale LTV van 90% gemiddeld € 8.000 tot € 12.000 nodig zal zijn voor een woningaankoop. Daarvoor moeten huishoudens gemiddeld genomen drie tot vijf jaar sparen. Het uitgangspunt van het CPB is bovendien dat starters met een verhuiswens maximaal twee jaar willen sparen voor een eigen huis. Duurt het langer, dan zal ruim de helft ervoor kiezen om in de vrije sector te gaan huren in plaats van kopen. Dat geeft hogere woonlasten en daardoor minder spaarruimte.

Check onze handige hypotheekberekeningen