Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.

Inflatie
Gepubliceerd op: vrijdag 9 juni 2017 om 15:10

Inflatie afgelopen maand 1,1 procent

Het prijsniveau steeg afgelopen maand weer een beetje. De cijfers over de inflatie in de maand mei zijn gepubliceerd door Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS): er kwam een prijsstijging uit van 1,1% ten opzichte van een jaar eerder.

Lager dan in april

In april was er nog sprake van een inflatie van 1,6 procent. Dat is niet gek: in de schoolvakanties begonnen eind april en hadden op verschillende fronten piekprijzen tot gevolg. Vliegtickets en vakantiebungalows waren in de maand mei duidelijk weer goedkoper dan de maand ervoor. Ook de autobrandstoffen werden goedkoper. Dit zijn de voornaamste veroorzakers van het iets gedaalde inflatieniveau.

Zonder energie, voeding, alcohol en tabak

Ook zonder de sterk in prijs wisselende zaken als energie en voeding plus de door belastingmaatregelen bepaalde prijzen van alcohol en tabak is er sprake van een lagere prijsstijging dan in april. Voor mei noteerde dit 0,8 procent, terwijl dat in april nog 1,3 procent was.

Inflatie in Europees verband

Tot slot de vergelijking met de rest van de eurozone. Daarvoor berekent het CBS de Europees geharmoniseerde prijsindex HICP. Voor Nederland kwam die in mei uit op 0,7 procent, tegen 1,4 procent in april. Gekeken naar de hele eurozone was dat afgelopen maand 1,4 procent, terwijl dat in april nog 1,9 procent was.