Hypotheken Zorgverzekeringen
Gepubliceerd op: vrijdag 16 juni 2017 om 15:44

Verschillende klachten afgehandeld door Kifid

Het Klachteninstituut voor de Financiële Dienstverlening (Kifid) heeft een aantal uitspraken gedaan in klachtenzaken. De zaken gingen om de premieverhoging van schadeverzekeringen, de verhoging van renteopslag bij hypotheken en het al dan niet correct zijn van hypotheekadvies.

Premieverhoging schadeverzekeringen

Schadeverzekeringen mogen door verzekeraars stilzwijgend verlengd worden. Daarbij worden regelmatig de premies verhoogd. Vorig jaar september bepaalde het klachteninstituut daarover nog dat de premie alleen beperkt omhoog mag. Verzekeraar Achmea ging hiertegen in beroep. De beroepscommissie heeft nu bepaald dat de premie altijd verhoogd mag worden. Dat de rechten van de consument voldoende gewaarborgd zijn doordat hij de verzekering na de eerste contractsperiode altijd mag opzeggen met een maand opzegtermijn.

Renteopslag hypotheken

Ook liepen er twee afzonderlijke klachten tegen ABN Amro en ING, omdat ze allebei in 2009 de renteopslag op een hypotheek hadden verhoogd. De geschillencommissie van het Kifid heeft de banken hiervoor op de vingers getikt: dat hadden ze niet zo mogen doen. Ze hebben aan de consumenten vooraf niet goed duidelijk gemaakt of en zo ja wanneer en met hoeveel de opslag in de hypotheekrente verhoogd kon worden. Bovendien informeerden ze de klanten te laat over de verhoging.

Passend advies niet altijd goedkoopste

Tot slot heeft de geschillencommissie uitspraak gedaan in een zaak van consumenten tegen hun hypotheekadviseur. Zij hadden in 2013 hun hypotheek omgezet van aflossingsvrij met beleggingspolissen naar een annuïteitenhypotheek met een aflossingsvrij deel. Achteraf ontdekten ze dat ze niet de goedkoopst mogelijke hypotheek hadden afgesloten. Dat namen ze de hypotheekadviseur kwalijk. Kifid stelt dat er met het advies niets mis was en dat een passend hypotheekadvies niet altijd de goedkoopste constructie is.

Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.