vrijdag 23 juni 2017, 13:17
#hypotheek #levensverzekering

Kifid stelt consument in gelijk

In de woekerpolisaffaire heeft verzekeraar NN een gevoelige klap gekregen, schrijft het FD. Het Klachteninstituut voor de Financiële Dienstverlening (Kifid) heeft een bindende uitspraak gedaan dat NN klanten met een woekerpolis de opstartkosten moet terugbetalen.

Bindende uitspraak Kifid

Deze nieuwe uitspraak is gedaan door het hoogste orgaan van het klachteninstituut, de Commissie van Beroep. De klagende consument had eerder al gelijk gekregen van de geschillencommissie van Kifid, maar daartegen ging NN in beroep. Nu zijn er geen beroepsmogelijkheden meer voor NN - de verzekeraar zal de klant moeten en ook gaan betalen.

Opstartkosten woekerpolis

In deze individuele klacht ging het om de opstartkosten van de beleggingsverzekering. Over deze zogeheten 'eerste kosten' zou de klant bij het afsluiten van de polis niet voldoende geïnformeerd zijn. Die hadden daarom niet ingehouden mogen worden en moeten volgens het Kifid-oordeel terugbetaald worden.

Collectieve processen

Deze uitspraak is prettig voor de betreffende consument. Tegelijk is het een opsteker voor twee consumentenorganisaties die een proefproces voeren namens grote groepen verzekerden. De stichting Wakkerpolis en de Consumentenbond hebben een massaclaim lopen op basis van deze casus en de eerdere uitspraak van de Geschillencommissie. Ook loopt er nog een collectieve actie van Woekerpolis.nl. Als NN in al deze zaken in het ongelijk wordt gesteld gaat dat een enorme kostenpost worden voor de verzekeraar.

Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor onze cookie en privacyverklaring.