Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.

Sparen Beleggen
Gepubliceerd op: woensdag 28 juni 2017 om 09:29

Ondanks lage spaarrente blijft geld bij banken

De spaarrente is historisch laag - spaarders krijgen een bijzonder laag rendement op hun spaargeld. Zeker als we de belastingheffing meenemen - dan pakt het rendement op een spaarrekening zelfs negatief uit. Toch zetten weinig Nederlanders de stap naar beleggen. Uit onderzoek van Tilburg University blijkt dat de meeste mensen dat niet durven.

336 miljard bijna zonder rente

De Tilburgse econoom prof. dr. Dirk Brounen stelt dat de Nederlandse spaardrang een dure traditie wordt. Inmiddels staat er ruim 336 miljard euro op spaarrekeningen tegen een rente van bijna nul. Toch durven Nederlanders maar weinig voor beleggen te kiezen: slechts 23% van de ruim 2.000 ondervraagde huishoudens belegt in aandelen en/of obligaties.

Angst voor risico's, twijfels over adviseurs

De reden dat mensen afzien van beleggen ligt in angst voor de risico's, geen vertrouwen in hun eigen financiële kennis en ook twijfels over financieel adviseurs. Deze beroepsgroep wordt nog vaak geassocieerd met woekerpolissen en hoge kosten. Ze durven daarom niet goed te vertrouwen op de feiten: dat beleggen op de langere termijn meer oplevert dan alleen maar sparen. Met name geld opzij leggen voor later kan daarom vaak prima via beleggen. De wetenschap dat de rendementen niet zeker zijn en er ook koersverlies geboekt kan worden weerhoudt mensen ervan om een deel van hun geld in aandelen of obligaties te stoppen.

Blijft u toch kiezen voor sparen? Kies dan in elk geval een spaarrekening met één van de hoogste rentes!