Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.

Hypotheken Huizenmarkt
Gepubliceerd op: dinsdag 4 juli 2017 om 13:26

Appartementen vaak zonder hypotheek gekocht

Uit een analyse van het Kadaster blijkt dat 17% van de woningaankopen in 2016 plaatsvond zonder hypotheek. Starters krijgen hierdoor minder kans om een appartement te kopen.

Doorstromers en eigenaren van meerdere woningen

De mensen die in staat zijn om zonder hypotheek een huis te kopen zijn vooral mensen die meerdere woningen bezitten. Daarnaast gaat het met name om doorstromers van 70 jaar en ouder. Zij hebben een grotere woning verkocht en kopen daar een kleiner, goedkoper appartement voor terug. Bij hypotheekloze aankopen gaat het in 40% van de gevallen om een appartement.

Zeventien van de honderd

Voor maar liefst zeventien van de honderd woningen die door particulieren gekocht werden werd in 2016 geen hypotheek afgesloten. Het aandeel van hypotheekloze aankopen is overigens niet op z'n top. In 2013 stond het op 19% na een doorlopende stijging sinds 2006 (11%). Opvallend: in de crisisperiode steeg het aandeel van de aankopen zonder hypotheek, terwijl het licht daalde toen de woningmarkt uit de crisis kwam.

Voordeel in koopproces

Een koper die geen hypotheek nodig heeft staat sterk in het koopproces. Als er meerdere mensen geïnteresseerd zijn in een huis gaat de verkoper graag in zee met iemand die geen financieringsvoorbehoud nodig heeft. Bij kopers die hypotheekloos kunnen werken is dat voorbehoud niet aan de orde en heeft de verkoper snel zijn 100% zekerheid over de verkoop van zijn huis.

Lastig voor starters

Dat is lastig concurreren voor starters op de woningmarkt. Ook zij azen vaak op de appartementen, omdat die in een prijsklasse vallen die voor een starter te financieren is. Hebben zij echter concurrentie van een oudere koper die voor het geld niet naar de bank hoeft, dan leggen ze het vaak af. Dit maakt het voor staters lastiger om aan hun eerste woning te komen.

Bereken uw maximale hypotheek en stem alvast met een adviseur af hoe uw hypotheekmogelijkheden liggen!