English version - international interest rates

Acties en kortingen zorgverzekeringen 2013

Zorgverzekeringen worden vrijwel elk jaar duurder. Daardoor zoeken consumenten elk jaar steeds actiever naar besparingen op de kosten van zorgverzekeringen. Dit kan tegenwoordig steeds makkelijker door op het Internet de premies en voorwaarden van zorgverzekeraars te vergelijken.

Welke acties en kortingen zijn er?

Om nieuwe klanten aan te trekken wordt er flink geconcurreerd onder de zorgverzekeraars en de aanbieders van zorgverzekeringen. Dit doen ze op verschillende manieren:

 • Het aanbieden van premiekortingen
 • Cash back acties (eenmalig een geldbedrag retour)
 • Kado's

De voordelen kunnen oplopen tot meer dan € 100.

Naast het vergelijken van premies en voorwaarden kan het soms dus raadzaam zijn om ook te kijken of verzekeraars acties of kortingen aanbieden. Daardoor kan de ene zorgverzekeraar net iets beter uit de bus komen dan de andere.

Tegelijkertijd moet U zich ook niet blindstaren op de acties, kortingen of cadeaus. Ze zijn meestal slechts eenmalig of vaak sluit de ene actie juist een ander voordeel uit. Neem dus ook even de tijd om zorgvuldig te kijken naar zorgverzekeringen met kortingen of acties. Het kan zeker de moeite waard zijn of juist voorkomen dat u een sigaar uit eigen doos koopt.

Het aanbieden van premiekortingen

Een mogelijke manier waarop zorgverzekeraars korting kunnen geven aan nieuwe klanten is het aanbieden van een premiekorting. Daarbij krijgt de klant een korting op de maandelijkse premie van de zorgverzekering en is daardoor goedkoper uit. Vaak geldt dit wel alleen voor een bepaalde periode, bijvoorbeeld het eerste jaar. Nadat het eerste jaar voorbij is, vervalt de korting en gaat U net zoveel betalen als bestaande klanten:

10% premiekorting

Univé zorgverzekeringen: 10% korting op de premie van uw basisverzekering in 2013. U kunt hierbij kiezen voor de Zorg Geregeld polis of de Zorg Vrij polis. Die basisverzekering kunt u uitbreiden met één van de drie aanvullende en drie tandartsverzekeringen, maar dit is niet verplicht om voor de premiekorting in aanmerking te komen. Over de eventuele aanvullende verzekeringen ontvangt U geen premiekorting.

U ontvangt een premiekorting van 10% op de basisverzekering:

 • bij de Zorg Geregeld Polis bespaart U € 129,60 per premiebetaler per jaar
 • bij de Zorg Vrij Polis bespaart U € 134,40 per premiebetaler per jaar
 • bij een gezin met 2 volwassen premiebetalers (waarbij kinderen gratis zijn meeverzekerd) kan het voordeel dus oplopen tot € 268,80 per jaar
 • ook wanneer U een hoger eigen risico kiest, die de maandelijkse premie nog eens extra kan verlagen, ontvangt U bovenstaande kortingen op de premies
 • met € 500 vrijwillig eigen risico en de premiekorting is de Univé al vanaf € 82,15 verkrijgbaar

Cash back acties (eenmalig een geldbedrag retour)

Nog een manier voor zorgverzekeraars om nieuwe klanten over de streep te trekken, is een Cash back actie. Bij een Cash back (letterlijk: geld terug) krijgt U bij het afsluiten van een nieuwe verzekering eenmalig een geldbedrag terug van de zorgverzekeraar:

€ 50 retour

VGZ zorgverzekeringen: Nieuwe VGZ verzekeringsnemers die ten minste hun basisverzekering afsluiten via geselecteerde websites of mailpartijen ontvangen eenmalig € 50 retour.

€ 75 retour

Agis zorgverzekeringen: Kiest u een basisverzekering én een aanvullende verzekering met ingangsdatum 1 januari 2013, dan krijgt u van Agis een welkomstbonus van € 75 teruggestort op uw rekening. Het retourbedrag is niet van toepassing op de aanvullende tandartsverzekeringen.

Pro Life zorgverzekeringen: U heeft recht op eenmalig € 75 retour wanneer u gebruik maakt van een collectieve regeling die een instantie met Pro Life heeft afgesloten én wanneer u een basisverzekering (Principe Polis) inclusief een aanvullende tand- of zorgverzekering per 1 januari 2013 afsluit.

TakeCareNow! zorgverzekeringen: € 75 terug (bij een basisverzekering met aanvullende verzekering) Het is nog onduidelijk of iedereen dit terugkrijgt of alleen nieuwe verzekerden met een CJIP, studenten.net, Facebook, Linkedin of Twitter lidmaatschap.

Zilveren Kruis Achmea zorgverzekeringen: € 75 geld terug krijgt U voor elke nieuwe premiebetalende verzekerde die:

 • een basisverzekering in combinatie met een Beter Af Plus Polis (aanvullende verzekering) en/of een Beter Af Tandarts Polis (tandartsverzekering) afsluit
 • en in 2012 nog niet bij Zilveren Kruis Achmea verzekerd was
 • en binnen een collectiviteit die deelneemt aan deze actie valt

Bent u geen lid van een van de 30.000 organisaties met een collectiviteitsafspraak met Zilveren Kruis, dan kunt U de korting toch krijgen via het FitClub collectief. U profiteert dan ook van deze actie!

Kado's

Een manier die vaak door bemiddelaars van zorgverzekeringen wordt gebruikt om nieuwe klanten te trekken, is het aanbieden van premiekortingen of kado's. Klanten die dan bijvoorbeeld een nieuwe basis- en/of aanvullende zorgverzekeringen afsluiten, krijgen dan een premiekorting of vooraf bepaald kado als welkomstgeschenk:

Premiekorting via United Consumers

United Consumers biedt onder andere een zorgcollectief aan. Daarbij is het principe dat heel veel verschillende verzekerden tesamen een grote groep vormen om daarmee gezamelijk een flinke korting te bedingen. Bij United Consumers is er zo'n afspraak gemaakt met VGZ verzekeringen:

 • in 2013 ontvangt u via UnitedConsumers 10% korting op de VGZ Basisverzekering
 • per volwassen verzekerde bespaart U daarmee € 129,60 per jaar
 • ook ontvangen nieuwe verzekerden de premie van de eventueel gekozen aanvullende verzekeringen van 2 maanden als extra korting terug
 • De 10% premiekorting is alleen mogelijk bij de natura basisverzekering
 • De korting wordt berekend over de maandpremie na verrekening van een eventueel vrijwillig eigen risico.

De laatste voorwaarde kan vooral nadelig uitpakken als U een hoge eigen risico wilt. Kiest U bijvoorbeeld voor € 500 vrijwillig eigen risico, dan daalt de maandpremie met € 15 naar € 92,95. De maandelijkse korting wordt dan ook aangepast van € 10,80 naar € 9,30. Uw maandelijkse premie wordt dan € 83,65.

Ter vergelijking: kiest U om dezelfde verzekering rechtstreeks af te sluiten bij VGZ met gebruikmaking van 1 van de standaard collectieven waarvoor iedereen in aanmerking kan komen (bijvoorbeeld Neurocampus), dan bedraagt uw maandelijkse premie voor dezelfde verzekering € 83,23.

Kado via United Consumers

Bovenstaand voorbeeld maakt duidelijk dat het niet altijd zinvol is om gebruik te maken van een bepaalde kortingsactie. Soms is een andere optie beter. Dit geldt ook voor de cadeau-actie die United Consumers aanbiedt. Daarbij kunnen verzekerden de bovengenoemde 10% premiekorting als het ware "inruilen" voor een geldelijk cadeau:

 • Philips combi Wake-up Light & LivingColors t.w.v. € 239,98
 • Samsung Galaxy Tab 2 (7.0) t.w.v. € 249
 • Bij 2 premiebetalers: Samsung Galaxy Tab 2 (10.1) t.w.v. € 349

Ook hiervoor geldt: het kan interessant zijn, maar U kunt zich er beter niet door laten verleiden. Als U bijvoorbeeld 2 personen verzekert met een vrijwillig eigen risico van € 500, betaalt U per verzekerde € 92,95. Omdat U uw korting dan heeft ingeruild voor een kado, komt U in aanmerking voor een Samsung Galaxy Tab ter waarde van € 349.

Ter vergelijking: Dezelfde naturaverzekering met een vrijwillig eigen risico van € 500 is bij de voordelige zorgverzekeraar AnderZorg verkrijgbaar voor € 72,25. Het premievoordeel van € 20,70 leidt na 1 jaar bij 2 premiebetalende personen tot een besparing van € 496,80. Dit bedrag overtreft ruimschoots de waarde van het "kado". Het mag duidelijk zijn dat U de kado's dus niet echt krijgt, maar uiteindelijk gewoon zelf betaalt door middel van een hogere maandelijkse zorgpremie.

Zorgpremies 2019

eigen risico € 385,-

1.ZEKUR (jongeren)€ 98,50
2.ZieZo€ 101,95
3.Unive€ 105,85
4.ZieZo€ 105,95
5.Bewuzt€ 105,95
Vergelijk alle zorgverzekeringen