Hulp bij het kiezen van een zorgverzekering 2015

Het Nederlandse zorgstelsel stond dit jaar weer behoorlijk in de schijnwerpers. Dat is niet vreemd: vooral het per 2015 overhevelen van een groot deel van de AWBZ-zorg naar gemeenten en basisverzekering heeft nogal wat voeten in de aarde. Maar wat is er in 2014 gebeurd op het gebied van de zorgverzekeringen?

Eigen risico

Het eigen risico werd actiever ingezet in 2014. Maar liefst 7,1% van de verzekerden koos voor een maximaal eigen risico, dus veel hoger dan het verplichte eigen risico. Dat percentage was nog nooit eerder zo hoog. Mensen die verwachten weinig zorgkosten te maken én genoeg geld hebben om een eventuele rekening op te vangen kunnen behoorlijk op de premie besparen door te kiezen voor een hoger eigen risico. Wist u dat niet alle zorgkosten onder het eigen risico vallen? Een bezoek aan de huisarts hoeft u bijvoorbeeld nooit zelf te betalen!

Achmea

Zorgverzekeringskolos Achmea werd niet heel blij in het afgelopen jaar. Er liepen in totaal 141.000 verzekerden weg. Bovendien kregen Achmea-verzekeraars vijf boetes van in totaal - 3,6 miljoen voor fouten in de verantwoording van hun geldstromen. De merken Agis, TakeCareNow en Zilveren Kruis gaan per 2015 samen verder onder de naam Zilveren Kruis Achmea.

Vrije zorgkeuze

En dan de vrije zorgkeuze. Verzekeraars lijken steeds meer toe te willen naar gestuurde zorg: dat u alleen naar de zorgverleners kunt gaan waar zij afspraken mee hebben gemaakt. Dat maakt het voor hen makkelijker om te sturen op kosten en kwaliteit - alleen beperkt het u in uw vrijheid. Toch lijkt het ervan te komen dat er vanaf 2016 polissen te krijgen zijn waarmee u helemaal geen vergoeding krijgt als u naar een andere zorgverlener gaat (behalve huisartsen). Dat moeten dan wel goedkope zorgverzekeringen worden!

Overstappen in 2015?

In 2014 zijn er veel minder mensen zijn overgestapt naar een andere zorgverzekering dan in eerdere jaren. Waarschijnlijk komt dat doordat de premies in 2014 lager waren dan in 2013. Een nieuwe polis met een lagere premie dan voorheen motiveert minder om te gaan zoeken of het goedkoper kan.

Nu de premies in 2015 bijna overal omhoog gaan, verwachten we dat weer meer mensen actief op zoek gaan naar een betere of goedkopere zorgpolis.De maand december is dé maand om u te verdiepen in uw zorgverzekering. Net als vorig jaar hebben wij ook dit jaar een groot aantal zaken rond zorgverzekeringen op een rijtje gezet. Wij hopen dat deze informatie u helpt bij de keuze voor de juiste zorgverzekering voor 2015.

Tip: Lees eerst alles rustig door, maak eventueel aantekeningen ga dan pas zorgverzekeringen vergelijken.

Premies zorgverzekeringen 2021 berekenen

Door op de onderstaande onderwerpen te klikken, klapt de onderliggende tekst uit.

Basis zorgverzekering in 2015 Eigen risico in 2015 Premie besparen met hoger eigen risico in 2015 Wijzigingen basispakket in 2015 Premie basisverzekering in 2015 Dekking basisverzekering in het buitenland per 2015 Eigen keuze van zorgaanbieder in 2015 Denk goed na over budgetpolis in 2015! Bij welke zorgverleners kunt u terecht in 2015? Aanvullende zorgverzekering Mag een zorgverzekeraar u weigeren? Hoe kan ik slim al die zorgverzekeringen vergelijken? Overstappen van zorgverzekeraar: hoe werkt dat? Zorgverzekering wijzigen in de loop van het jaar? Zorgtoeslag om premie zorgverzekering te compenseren Zorgkosten aftrekbaar voor belasting Korting als u premie ineens betaalt Zorgverzekering met korting Slimme beslissingen voor uw zorgverzekering Cadeaus, kortingen en geld terug bij zorgverzekering

We hebben dit overzicht van informatie over zorgverzekeringen in 2015 zo zorgvuldig mogelijk voor u opgesteld. Dat wil niet zeggen dat we alles hebben opgeschreven wat er aan mogelijkheden is.

Heeft u aanvullingen of verbeteringen op onze informatie? Heeft u vragen of suggesties? Aarzel niet en geef ze aan ons door op het reactieforum onderaan dit bericht. Wij willen graag zoveel mogelijk mensen helpen bij de keuze van hun zorgverzekering voor 2015. Uw bijdrage is daarbij van harte welkom!

Anneke Ranzato & Roland Bieleveldt

Zorgpremie 2021 berekenen en vergelijken inclusief aanvullende dekkingen
Premies van basisverzekeringen voor 2021 vergelijken

Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor onze cookie en privacyverklaring.