Hulp bij het kiezen van uw zorgverzekering voor 2016

Het 'zorgseizoen' is weer begonnen: u heeft tot 31 december de tijd om uw huidige zorgverzekering op te zeggen. Vervolgens mag u de maand januari nog gebruiken voor het afsluiten van een nieuwe zorgpolis. In de praktijk blijkt dat de meeste mensen ook dit al in 2015 willen regelen. Dat is ook gemakkelijker: bij het aanvragen van een nieuwe ziektekostenverzekering wordt de oude polis door de nieuwe verzekeraar opgezegd.

Hieronder beschrijven wij voor u de meest opvallende zaken uit de wereld van de zorgverzekeringen. Daarnaast geven wij u veel informatie over zorgverzekeringen, om u te helpen bij het maken van uw keuze voor het nieuwe jaar.

Zorgverzekeringsmarkt in 2015

Vorig jaar is 6,8% van de Nederlanders overgestapt naar een andere zorgverzekeraar. Grote winnaars waren DSW en Delta Lloyd - allebei gingen ze 2015 in met ruim 10% meer verzekerden. Verliezers waren Zilveren Kruis, Azivo, IZZ, VGZ en Ohra met een verlies van ruim 2,5% van het aantal verzekerden.

Oligopolie in zorgverzekeringsland

Van een afstandje lijkt het alsof er ontzettend veel zorgverzekeraars zijn. In werkelijkheid beheersen vier grote verzekeringsmaatschappijen de markt. Achmea, VGZ, CZ en Menzis hebben samen maar liefst 89% van de zorgverzekeringen in de boeken. Dat doen ze niet alleen onder hun eigen naam: ze voeren allemaal diverse labels met voor elk label weer verschillende polissen. Zo'n marktoverheersing noemen we een oligopolie.

Premies te hoog?

Zo'n oligopolie speelt ook op de hypotheekmarkt. Daar wordt al jaren gesproken over een veel te groot marktaandeel voor de vier grote banken. Het gevolg van die overheersing kan zijn dat de hypotheekrente hoger ligt dan nodig. Bij gebrek aan concurrentie kunnen de grote partijen hun prijzen hoog houden. Is dit bij de premies van zorgverzekeringen ook het geval?

We gaan het anders doen!

In september 2015 hebben de zorgverzekeraars met grote advertenties aangekondigd dat ze 'het anders gaan doen'. Dat ze op hun websites duidelijker gaan vertellen welke polissen ze voeren en wat de verschillen zijn. Dat overduidelijk gecommuniceerd wordt bij welke zorgverleners u terecht kunt. Dat er niet meer geadverteerd wordt met 'vanaf-prijzen' die gebaseerd zijn op een maximaal vrijwillige eigen risico.

Ondertussen daalt het aantal zorgverzekeraars verder. In 2010 waren het er 28, in 2015 was dat aantal gedaald tot 25. Maakte dat de markt overzichtelijker? Welnee... het aantal polissen dat aangeboden wordt is in dezelfde periode gestegen van ongeveer 50 naar rond de 70. Dus of het voor de consument nu overzichtelijker is geworden?

Inzet reserves om premiestijging te beperken

Tijdens de presentatie van de miljoenennota op Prinsjesdag sprak de minister van een waarschijnlijke premiestijging van € 7 per maand voor de zorgverzekering. Bij het presenteren van de nieuwe premies voor 2016 bleken de meeste verzekeraars de premiestijging lager te houden. Dat doen ze door hun reserves aan te spreken. De vraag is: hoe kan het dat de reserves zo groot zijn dat ze hiervoor ruimte hebben?

Prijst Achmea zich uit de markt?

Alleen de labels van Achmea voeren voor 2016 bijna zonder uitzondering een premieverhoging van die € 7 per maand door. Welke gevolgen gaat dit hebben voor het marktaandeel van Achmea? Gaan verzekerden van Zilveren Kruis, Avéro en ProLife nu massaal overstappen?

Is eigen risico wel houdbaar?

Het is opvallend wat er gebeurt met het eigen risico. Ieder jaar gaat dit een stapje omhoog. Met elke stijging kiezen ook steeds meer mensen voor het aanvaarden van een vrijwillig eigen risico. Dat is niet vreemd: als de kans groot is dat men het verplichte eigen risico niet vol maakt, is het pure premiebesparing om te kiezen voor een vrijwillig extra eigen risico.

De trend is dan ook dat jonge, gezonde mensen steeds vaker gaan voor het maximale eigen risico in ruil voor een lagere premie. Ouderen en mensen die weten dat ze kosten gaan maken doen dat natuurlijk niet. De vraag is alleen hoe groot de gevolgen van deze ontwikkeling zijn voor de solidariteit binnen de zorgverzekeringen.

Overstappen voor 2016 zinvol?

Loont het om met uw zorgverzekering over te stappen naar een ander? Vaak wel! Het is daarom zeker de moeite waard om even aandacht te besteden aan uw huidige polis. Deze kan te duur zijn, of simpelweg niet voldoen aan uw wensen. Neem de tijd om dit zorgrapport rustig door te nemen en te beslissen wat voor u belangrijk is.

Tip: Lees eerst alles rustig door, maak eventueel aantekeningen ga dan pas zorgverzekeringen vergelijken.

Premies zorgverzekeringen 2021 berekenen

Door op de onderstaande onderwerpen te klikken, klapt de onderliggende tekst uit.

Wat is een zorgverzekering? Wat dekt de basisverzekering in 2016? Wat is het eigen risico in 2016? Is een vrijwillig hoger eigen risico verstandig in 2016? Welke premie betaalt u voor uw basisverzekering in 2016? Welke zorgkosten zijn gedekt in het buitenland in 2016? Hoe zit het met mijn eigen keuze qua zorgaanbieder in 2016? Hoe wordt de vergoeding van niet-gecontracteerde zorg berekend? Waarom is er zoveel commotie over budgetpolissen? Moet ik wel of niet voor een budgetpolis kiezen? Hoe is het gesteld met budgetpolissen in 2016? Moet ik een aanvullende zorgverzekering afsluiten voor 2016? Wat is er gedekt met een aanvullende zorgverzekering in 2016? Mag een zorgverzekeraar mij weigeren in 2016? Hoe kan ik slim zorgverzekeringen vergelijken? Hoe kan ik overstappen van zorgverzekering? Kan ik mijn zorgverzekering in de loop van het jaar wijzigen? Kan ik de hoge premie voor mijn zorgverzekering terugkrijgen? Kan ik mijn zorgkosten opvoeren als aftrekpost? Hoe kan ik korting krijgen op mijn zorgpremie? Zijn er ook nadelen aan een collectieve zorgverzekering? Is een zorgverzekering met losse modules veel goedkoper? Heb ik geen dubbele dekking samen met m'n reisverzekering? Zijn speciale aanbiedingen bij zorgverzekering geen trucjes?

Afsluiting

Zoals u van ons mag verwachten hebben we deze informatie over zorgverzekeringen in 2016 met alle zorgvuldigheid voor u opgesteld. Het kan echter zo zijn dat er onderwerpen of tips ontbreken die wel bijzonder interessant zijn.

Heeft u aanvullingen of verbeteringen? Vragen of suggesties? We hopen dat u ons dit wilt laten weten! Dit kan via een bericht op het forum bij dit nieuwsartikel, of via een mail naar info@homefinance.nl. Door uw input kunnen wij onze informatie nog verder verbeteren, dat is prettig voor iedereen.

Anneke Ranzato & Roland Bieleveldt

Zorgpremie 2021 berekenen en vergelijken inclusief aanvullende dekkingen
Premies van basisverzekeringen voor 2021 vergelijken

Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor onze cookie en privacyverklaring.