English version - international interest rates

Hulp bij het kiezen van uw zorgverzekering voor 2017

De maand december is aangebroken – de beroemde maand waarin er allerlei financiële zaken geregeld moeten worden voor het eind van het jaar. Zoals uw zorgverzekering: als u wilt overstappen naar een andere polis moet u de huidige verzekering opzeggen vóór de jaarwisseling. En ook al mag u met het afsluiten van uw nieuwe zorgpolis de tijd nemen tot en met januari 2017 – het is fijner als dat al is geregeld voordat u uw oude verzekering opzegt.

Sterker nog: het opzeggen wordt bij het aanvragen van een nieuwe zorgverzekering geregeld door de nieuwe verzekeraar.

Zorgrapport: alles wat u moet weten over zorgverzekeringen

In dit zorgrapport hebben we allerlei zaken op een rij gezet die voor u van belang zijn om te weten over zorgverzekeringen. Iedere vraag die u hieronder ziet kunt u uitklappen voor een antwoord in begrijpelijke taal. Verder is er een aantal opvallende zaken specifiek voor 2017, die vatten we eerst voor u samen.

Eigenlijk niet veel zorgverzekeraars

Misschien lijkt de markt van zorgverzekeringen voor u een onbegrijpelijk woud van namen. Toch zijn er eigenlijk maar vier grote zorgverzekeraars die de markt beheersen: Achmea, VGZ, CZ en Menzis. Ze benaderen u via verschillende 'labels', waardoor het voor u lijkt alsof er heel veel maatschappijen zijn. Benieuwd welke naam bij welk concern hoort?

  • Achmea heeft de volgende labels: Zilveren Kruis, ZieZo, FBTO, De Friesland, Avéro, ProLife, Kiemer, OZF, Interpolis en Ik!
  • VGZ heeft als labels: VGZ, Univé, Bewuzt, IZZ, UMC, IZA, Zekur, Besured, De Goudse, National Academic, United Consumers, Promovendum
  • CZ is iets bescheidener: CZ, CZdirect.nl, OHRA en Delta Lloyd
  • Menzis valt ook wel mee: Menzis, AnderZorg, HEMA en PMA

Deze concerns hebben samen maar liefst 88,5% van de markt in handen. Daarnaast hebben we dan nog ASR (met Ditzo en De Amersfoortse), ENO (met Salland en ZorgDirect), DSW (met DSW, Stad Holland en InTwente), ONVZ (met ONVZ, VvAA en PNOzorg) en tot slot Zorg en Zekerheid.

Misschien mist u een paar namen? Azivo bijvoorbeeld... dat label van Menzis bestaat niet meer, de lopende polissen worden per 2017 gewoon Menzis-verzekeringen.

Flinke stijging van zorgpremie in 2017

De meeste verzekeraars voeren een forse verhoging van hun zorgpremies door. Een enkele blijft gelijk, maar dat is echt een uitzondering. De stijging van de zorgpremie komt bij sommige verzekeraars zelfs boven de 11% uit. Volgens de zorgverzekeraars zijn deze stijgingen echt nodig om de stijgende zorgkosten te kunnen dekken.

Gaan premies in toekomst nog veel verder omhoog?

Veel verzekeraars hebben aangegeven een fors bedrag aan reserves te hebben ingezet om te voorkomen dat de premie nóg verder moest stijgen. Ze kregen vanuit de markt dan ook veel commentaar dat ze enorm veel geld 'op de plank' hebben liggen en toch duurder worden.

Toch is het inzetten van de reserves een zorgwekkende ontwikkeling. In zoverre: dat houdt natuurlijk ergens op. Er is een pot aan reserves nodig om als verzekeraar op een goede manier risico's te kunnen afdekken. Dat daar nu flink op ingeteerd kon worden is prettig voor de premies, maar het houdt natuurlijk ergens op. Moeten we ons zorgen maken – dat de premies exorbitant gaan stijgen als er geen reserves meer ingezet kunnen worden om de premieverhogingen te dempen? Wij zochten alvast voor u uit hoe de premies er dit jaar uitgezien zouden hebben zonder inzet van reserves. De conclusie: de premies worden kunstmatig 'laag' gehouden.

Premieverschillen zijn groot!

We hebben dit jaar iets nieuws op de website: historische en gemiddelde zorgpremies. Ook al zijn resultaten uit het verleden geen garantie voor de toekomst – het terugkijken over een langere periode kan wel iets zeggen over beleid. Bij de vergelijking van gemiddelde zorgpremies krijgen we daarvan een beeld. Voor uw gemak hebben wij de uitkomsten geanalyseerd en voor u op een rij gezet in onze blog over het prijsverschil in zorgverzekeringen.

Die blog heeft nog een tweede deel, waarin we ingaan op het prijsverschil bij vier categorieën basisverzekeringen. Het effect van de keuze voor een extra eigen risico ook. Maar vooral: het verschil tussen de duurste en de goedkoopste basisverzekering. Want dat is groot. En grote prijsverschillen betekenen dat de winst bij overstappen ook groot kan zijn.

Besparen in 2017

Kortom: het is de moeite waard om er eens even voor te gaan zitten. Om te bekijken wat u wilt met uw zorgverzekering en wat u mogelijk op uw zorgpremie kunt besparen in 2017. Doe dat op de volgende manier:

  • Stap 1: Lees dit zorgrapport rustig door, ga na of u alles begrijpt
  • Stap 2: Beslis wat voor u belangrijk is in uw zorgverzekering
  • Stap 3: Ga dan pas zorgverzekeringen vergelijken op basis van uw keuzes

Premies zorgverzekeringen 2018 vergelijken

Door op de onderstaande onderwerpen te klikken, klapt de onderliggende tekst uit.

Zorgverzekering: wat is dat? Basisverzekering 2017: welke zorg is gedekt? Zorgpremie voor de basisverzekering: wat kost dat in 2017? Eigen risico zorgverzekering: hoe zit dat? Eigen risico vrijwillig verhogen – is dat verstandig? Vrije keuze van zorgaanbieders: hoe zit dat nou precies? Aanvullende zorgverzekering: moet ik die afsluiten? Aanvullende zorgverzekering: wat is er dan allemaal gedekt? Zorgverzekering kiezen: hoe kan ik slim vergelijken? Zorgverzekering kiezen: moet ik elk jaar opnieuw alles uitzoeken? Zorgverzekering kiezen: cadeaus zijn verleidelijk... Zorgverzekering afsluiten: mag een zorgverzekeraar mij weigeren? Zorgverzekering afsluiten: kan ik basis en aanvullend bij verschillende verzekeraars aanvragen? Overstappen met zorgverzekering : hoe werkt dat? Zorgverzekering aanpassen: kan dat ook in de loop van het jaar? Zorgpremie: hoe kan ik korting krijgen? Collectieve zorgverzekering: heeft dat ook nadelen? Zorgpremie betalen: kan ik compensatie krijgen voor hoge zorgpremie? Zorgtoeslag: kan ik een bijdrage van de Belastingdienst krijgen voor het betalen van m'n zorgpremie? Zorgkosten: zijn die aftrekbaar voor de belasting?

Afsluiting

We hebben ons best gedaan u met deze informatie zo compleet en correct mogelijk te informeren over de onderwerpen die van belang zijn bij uw keuze van een zorgverzekering voor 2017. Mist u iets? Klopt er onverhoopt iets niet? Of heeft u aanvullende tips die ook heel interessant zijn voor de rest van Nederland?

Laat het ons weten! Dat kan op verschillende manieren. U bent van harte welkom ons te mailen via info@homefinance.nl. Ook kunt u een reactie of vraag plaatsen op het reactieforum onder het nieuwsbericht.

Anneke Ranzato & Roland Bieleveldt

Direct de actuele premies van basisverzekeringen vergelijken
Zorgverzekeringen vergelijken inclusief aanvullende dekkingen