English version - international interest rates

Uw zorgpolis in 2018

Het is zover: alle premies voor de zorgverzekeringen in 2018 zijn bekend. Nu kunt u dus de ziektekostenpolissen gaan vergelijken en kiezen waar u komend jaar verzekerd wilt zijn voor uw zorgkosten. Want u hóeft niet te blijven zitten waar u zit… ieder jaar kunt u opnieuw kiezen welke zorgverzekering het beste bij u past qua prijs en dekking.

Overstappen naar andere zorgpolis

Als u voor een andere polis kiest moet u dit uiterlijk 31 december 2017 melden bij uw huidige verzekeraar. Daarna heeft u nog de tijd tot 1 februari 2018 voor het afsluiten van uw nieuwe zorgpolis – al is het verstandiger en prettiger om dat ook vóór de jaarwisseling geregeld te hebben.

Zorgrapport: alles wat u moet weten over zorgverzekeringen

Ieder jaar maken we bij HomeFinance een zorgrapport voor u. Hierin zetten we allerlei zaken op een rij die van belang zijn bij het kiezen van uw zorgpolis voor het nieuwe jaar. Hieronder ziet u allerlei vragen over zorgverzekeringen; voor het antwoord klikt u op de vraag.

Woud van ziektekostenpolissen

Er staan nogal wat namen van verzekeraars in de lijst van zorgverzekeringen. Zijn dat allemaal zelfstandige verzekeringsmaatschappijen? Welnee… in de verste verte niet! De wereld van de zorgpolissen wordt beheerst door vier grote clubs: Achmea, VGZ, CZ en Menzis. Zij hebben elk een aantal zogeheten ‘labels’, kijk maar:

  • Labels Menzis: Menzis, AnderZorg, HEMA en PMA
  • Labels CZ: CZ, CZdirect.nl, OHRA en Delta Lloyd
  • Labels VGZ: VGZ, Univé, Bewuzt, IZZ, UMC, IZA, Zekur, Besured, De Goudse, National Academic, United Consumers, Promovendum
  • Labels Achmea: Zilveren Kruis, ZieZo, FBTO, De Friesland, Avéro, ProLife, Kiemer, OZF, Interpolis en Ik!

Al deze labels samen zijn goed voor zo’n 88% van alle lopende zorgverzekeringen. De resterende verzekerden zitten bij ASR (labels Ditzo en De Amersfoortse), ENO (met Salland en ZorgDirect), DSW (met DSW, Stad Holland en InTwente), ONVZ (met ONVZ, VvAA en PNOzorg) en tot slot Zorg en Zekerheid.

Zorgpremie in 2018: verhoudingen anders dan in 2017

Er is altijd een flink verschil te zien tussen al die polissen. Qua dekking is dat verschil er alleen bij de aanvullende verzekeringen – de dekking van de verplichte basisverzekering is immers overal hetzelfde. Voor het bestuderen van de premieontwikkeling is het dan ook het makkelijkst om naar de basispolissen te kijken.

Daarbij zien we dat de premiewijzigingen voor 2018 alle kanten op gaan. Veel verzekeraars hebben gekozen voor een lichte stijging van de zorgpremie. Een stijging die nog enorm meevalt in vergelijking met de voorspellingen op Prinsjesdag. Er zijn echter ook polissen die gelijk zijn gebleven in prijs en verzekeringen die (soms flink) goedkoper zijn geworden! De verhoudingen zijn dan ook veranderd ten opzichte van 2017.

Lager eigen risico bij DSW

Zoals ieder jaar kwam DSW ook nu als eerste met de premie op de proppen. Die bekendmaking was een grote verrassing: niet alleen koos DSW voor een hele kleine verlaging van de premie… het eigen risico werd door de zorgverzekeraar uit Schiedam ook lager gesteld: op € 375 in plaats van de door de overheid vastgestelde € 385. Als signaal naar de politiek. Dat is nog niet eerder vertoond en riep dan ook de nodige vragen op.

Inzetten van reserves houdt een keer op

Belangrijk voor de toekomst is dat eigenlijk elke verzekeraar bij het presenteren van de zorgpremies voor 2018 aangeeft dat er behoorlijke bedragen uit de reserves zijn ingezet. Om de zorgkosten te dekken is de premie die ze in rekening brengen dus simpelweg niet voldoende. Dat is geen goed nieuws voor de toekomst: zoals bij elke spaarpot komt ook bij de reserves van zorgverzekeraars de bodem eens in zicht. Zo ver mag het bij een verzekeraar trouwens niet komen – die moeten reserves aanhouden voor onverwacht hoge kosten.

Kan uw zorgverzekering goedkoper?

Lang niet iedereen verdiept zich erin. Toch is het enorm de moeite waard om even in de mogelijkheden qua zorgverzekeringen te duiken. Dat kan een vol jaar voordeel opleveren door een goedkopere en/of betere zorgverzekering. Pas echter wel op dat u niet te rigoureus bent en dekkingen schrapt die wel belangrijk voor u zijn. Voor een zorgvuldige keuze doet u het volgende:

  • U zorgt ervoor dat u goed snapt wat u doet. Het doornemen van de vragen hieronder kan hierbij heel goed helpen.
  • U bepaalt wat u belangrijk vindt aan uw zorgverzekering en maakt keuzes qua dekkingen en eigen risico.
  • Pas dan gaat u zorgverzekeringen vergelijken – anders ziet u door de bomen het bos niet meer.

Premies zorgverzekeringen 2019 vergelijken

Door op de onderstaande onderwerpen te klikken, klapt de onderliggende tekst uit.

Zorgverzekering: wat is dat? Basisverzekering 2018: welke zorg is gedekt? Zorgpremie voor de basisverzekering: wat kost dat in 2018? Eigen risico zorgverzekering: hoe zit dat? Eigen risico vrijwillig verhogen – is dat verstandig? Vrije keuze van zorgaanbieders: hoe zit dat nou precies? Aanvullende zorgverzekering: moet ik die afsluiten? Aanvullende zorgverzekering: wat is er dan allemaal gedekt? Zorgverzekering kiezen: hoe kan ik slim vergelijken? Zorgverzekering kiezen: moet ik elk jaar opnieuw alles uitzoeken? Zorgverzekering kiezen: cadeaus zijn verleidelijk... Zorgverzekering afsluiten: mag een zorgverzekeraar mij weigeren? Zorgverzekering afsluiten: kan ik basis en aanvullend bij verschillende verzekeraars aanvragen? Overstappen met zorgverzekering : hoe werkt dat? Zorgverzekering aanpassen: kan dat ook in de loop van het jaar? Zorgpremie: hoe kan ik korting krijgen? Collectieve zorgverzekering: heeft dat ook nadelen? Zorgpremie betalen: kan ik compensatie krijgen voor hoge zorgpremie? Zorgtoeslag: kan ik een bijdrage van de Belastingdienst krijgen voor het betalen van m'n zorgpremie? Zorgkosten: zijn die aftrekbaar voor de belasting?

Afsluiting

In dit vragenoverzicht en op de rest van de website informeren we u uitgebreid over zorgverzekeringen. Met deze informatie kunt u de juiste keuze te maken voor uw ziektekostenpolis in 2018. Door goed te vergelijken kunt u vaak behoorlijk op uw zorgpremie besparen!

Mist u iets, ziet u onjuiste informatie of heeft u ideeën voor aanvullingen? Dat horen we graag! Laat het ons weten via info@homefinance.nl, dan gaan we er zeker naar kijken. Ook kunt u een reactie of vraag plaatsen onder dit blogbericht.

Anneke Ranzato & Roland Bieleveldt

Direct de actuele premies van basisverzekeringen vergelijken
Zorgverzekeringen vergelijken inclusief aanvullende dekkingen

Zorgpremies 2019

eigen risico € 385,-

1.ZEKUR (jongeren)€ 98,50
2.ZieZo€ 101,95
3.Unive€ 105,85
4.ZieZo€ 105,95
5.Bewuzt€ 105,95
Vergelijk alle zorgverzekeringen