Zorgkosten komen aan de orde op het moment dat er iets met u aan de hand is. Dat hoeft geen ziekte te zijn (zwangerschap is geen ziekte) en het hoeft niet lichamelijk te zijn (denk aan psychische zorg). Een deel van de zorgkosten die we maken kunnen voorkomen worden door gezond te leven. Hoe werkt het met de zorg voor uw algemene gezondheid in de zorgverzekering? Worden de kosten daarvan vergoed door uw basisverzekering?

Basisverzekeringen vergelijken

Welke kosten van gezond leven vallen binnen de dekking van de basisverzekering?

De meeste kosten die te maken hebben met de algemene gezondheid worden niet vanuit de basisverzekering vergoed. Dat is natuurlijk ook lastig - waar ligt de grens? Wie bepaalt wat gezond leven is en wat niet? Toch zijn er onderwerpen waarvan iedereen het er wel over eens is dat het de gezondheid verbetert.

Dieetadvies

Aan een te hoog of te laag lichaamsgewicht kleven gezondheidsrisico's. Het is daarom voor de algemene gezondheid beter om niet te zwaar te zijn, maar ook niet te licht. Binnen de basisverzekering is een beperkte dekking opgenomen voor dieetadvies: maximaal 3 behandeluren per kalenderjaar. Heeft u meer begeleiding nodig, of wilt u bijvoorbeeld een vergoeding voor een gewichtsconsulent, dan is het afsluiten van een aanvullende zorgverzekering een mogelijkheid.

Stoppen met roken

Ook van roken is algemeen bekend dat dit een gevaar oplevert voor de gezondheid. Daarom wordt er vanuit de basisverzekering één programma per jaar vergoed dat u helpt om te stoppen met roken. Ook de nicotinevervangende middelen en eventuele ondersteunende medicatie vallen in het basispakket.

Kosten algemene gezondheid en het eigen risico

Voor iedere basisverzekering geldt een verplicht eigen risico. Als u zorgkosten maakt die onder het eigen risico vallen moet u het bedrag van het eigen risico zelf betalen. Pas als het eigen risico 'op' is gaat de verzekeraar betalen.

Nagenoeg alle kosten die door de basisverzekering gedekt worden vallen onder het eigen risico. Dit geldt ook voor de kosten van dieetadvies. Alleen als de dieetadvisering gedaan wordt binnen de 'ketenzorg' bij specifieke diagnoses (diabetes, COPD of CVRM) kan hiervoor een uitzondering gelden. Voor de kosten voor het stoppen met roken geldt dat deze vanaf 2020 niet meer onder het eigen risico vallen. Kijk wel even naar de exacte voorwaarden.

Dieetadvies / stoppen met roken en eigen bijdrage

Een wettelijke eigen bijdrage is zowel bij stoppen met roken als bij dieetadvisering niet van toepassing.

Basisverzekering kiezen

Voor het bevorderen van uw algemene gezondheid biedt de basisverzekering dus beperkt dekking. Wilt u een uitgebreidere dekking, dan gaat u op zoek naar een passende aanvullende zorgverzekering. Kiest u ervoor een basisverzekering af te sluiten zonder aanvulling, dan is kiezen van uw nieuwe zorgverzekering niet ingewikkeld. De dekking van de basisverzekering is immers bij elke verzekeraar hetzelfde. Let dan nog steeds wel op het type polis (natura/restitutie) en de keuzevrijheid.

Zorgpremie 2021 berekenen en vergelijken inclusief aanvullende dekkingen
Premies van basisverzekeringen voor 2021 vergelijken

Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor onze cookie en privacyverklaring.