Vragen? Bel ons: 088-22 77 344 Nu bereikbaar

Zwanger worden is niet voor iedere vrouw in de vruchtbare leeftijd wenselijk. Om een zwangerschap te voorkomen gebruiken ze dan meestal een vorm van anticonceptie. Op deze pagina bespreken we wat anticonceptie is en hoe de kosten ervan vergoed worden vanuit onze zorgverzekeringen.

Premies zorgverzekeringen 2022 berekenen

Wat is anticonceptie?

Anticonceptie is een verzamelnaam voor methoden om een zwangerschap te voorkomen. Er zijn verschillende methoden van anticonceptie, zoals:

  • hormonale anticonceptie (bijvoorbeeld de anticonceptiepil, het spiraaltje of hormoonstaafje, een anticonceptiering en de prikpil),
  • niet-hormale anticonceptie (bijvoorbeeld het condoom, het vrouwencondoom en het pessarium),
  • operatieve methoden zoals sterilisatie. Deze ingreep kan weer ongedaan gemaakt worden door een refertilisatie-operatie.

Al deze methoden brengen kosten met zich mee: eenmalige kosten of doorlopende c.q. regelmatig terugkerende kosten.

Zorgverzekeringen in Nederland

Iedereen in Nederland is verplicht verzekerd volgens de zorgverzekeringswet. Het aanhouden van een basisverzekering is dus een wettelijke verplichting. Daarnaast kunnen we ervoor kiezen om de dekking uit te breiden met een aanvullende zorgzekering.

Hoe zit het met de vergoeding van de kosten van anticonceptie in ons stelsel van zorgverzekeringen? Valt die vergoeding binnen de basisdekking of is een aanvullende polis noodzakelijk?

HomeFinance laat u overzichtelijk zien welke dekkingen er in 2022 voor anticonceptie gelden binnen de basisverzekering en aanvullende verzekeringen:

Meer belangrijke dekkingen van de zorgverzekering

Op deze pagina gaat het over de vraag in hoeverre de kosten van anticonceptie gedekt worden door de zorgverzekering. Hieronder ziet u een overzicht van andere belangrijke (mogelijke) dekkingen binnen de zorgverzekering:

Zorgpremie 2022 berekenen en vergelijken inclusief aanvullende dekkingen
Premies van basisverzekeringen voor 2022 vergelijken

Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor onze cookie en privacyverklaring.