Als u psychologische hulp nodig heeft bent u lang niet de enige. Maar hoe zit het met de vergoeding van de kosten van die therapie? Op deze pagina zetten wij op een rij welke kosten voor psychologische hulp gedekt worden door de basisverzekering.

Basisverzekeringen vergelijken

Welke kosten van psychologische hulp vallen binnen de dekking van de basisverzekering?

De kosten voor een behandeling in de geestelijke gezondheidszorg (GGZ) vallen vaak binnen de dekking van de basisverzekering. Je hebt vaak wel een verwijzing nodig van je huisarts.

Er zijn ook allerlei mogelijkheden voor therapie die niet onder de basisverzekering vallen. Denk bijvoorbeeld aan relatietherapie, seksuologische zorg en mindfullness bij burn-outklachten. Er zijn vaak wel aanvullende zorgverzekeringen die hiervoor dekking bieden.

Psychologische hulp en het eigen risico

Bij de basisverzekering heeft u een verplicht eigen risico. Dat houdt in dat u bij zorgkosten die onder de basisverzekering vallen het eerste deel dat u jaarlijks declareert (het eigen risico bedrag) zelf betaalt. Ook de kosten van psychologische hulp vallen onder uw eigen risico.

Basisverzekering kiezen

De basisverzekering dekt dus niet alle vormen van psychologische hulp. Wilt u deze vormen van therapie wel vergoed krijgen, dan kijkt u naar de aanvullende verzekeringen. Kiest u voor een basisverzekering zonder aanvullende dekkingen, dan hoeft u alleen het type polis type polis en de premie te bekijken. De dekking van een basis zorgverzekering is immers bij alle verzekeraars hetzelfde.

Zorgpremie 2021 berekenen en vergelijken inclusief aanvullende dekkingen
Premies van basisverzekeringen voor 2021 vergelijken

Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor onze cookie en privacyverklaring.