English version - international interest rates

Tandarts en de aanvullende zorgverzekering

In Nederland is het voor kinderen heel aardig geregeld met de dekking van tandartskosten. Volwassenen moeten de kosten van nagenoeg alle tandheelkundige hulp zelf ophoesten. Daarom kiezen veel mensen voor een aanvullende zorgverzekering om deze kosten te dekken. Op deze pagina bespreken we de mogelijkheden van de vergoeding van tandartskosten vanuit aanvullende zorgverzekeringen.

Premies zorgverzekeringen 2019 vergelijken

Welke kosten van de tandarts vallen binnen de dekking van de aanvullende zorgverzekering?

Voor volwassenen geldt dat nagenoeg alle kosten voor tandheelkundige hulp voor eigen rekening zijn. Alleen enkele specifieke behandelingen vallen voor volwassenen onder de dekking van de basisverzekering.

Voor jongeren geldt dat veel kosten van tandheelkundige hulp wel onder de dekking van de basisverzekering vallen. Toch geldt ook bij hen een aantal uitzonderingen die zeer kostbaar kunnen uitpakken.

Niet voor niets sluiten heel veel mensen een aanvullende verzekering voor tandartskosten af. Diverse verzekeraars bieden zelfs specifieke tandartsverzekeringen aan. Door het kiezen van de juiste aanvullende (tandarts)verzekering, kunt u vrijwel alle risico's op het gebied van tandheelkundige hulp (voor een deel) afdekken.

Net als in voorgaande jaren geldt ook voor 2019 dat de dekkingen voor tandheelkundige hulp binnen aanvullende zorgverzekeringen beperkingen kent. Bijvoorbeeld:

  • de dekking / vergoeding geldt voor een maximaal bedrag per behandeling en/of
  • de dekking / vergoeding geldt voor een maximaal bedrag per jaar en/of
  • de zorgverzekeraar hanteert een specifieke lijst van behandelingen die wel of juist niet onder de dekking vallen.

Is de vergoeding van tandheelkundige hulp voor u belangrijk? Dan is het verstandig om goed te bekijken welke aanvullende zorgverzekering of speciale tandartsverzekering een passende dekking voor u biedt.

Belangrijke dekkingen binnen de aanvullende verzekering voor tandartskosten

Voor geen enkele zorgverzekering geldt dat u gebruik zult maken van alle dekkingen die de polis biedt. Bij de keuze van de best passende aanvullende verzekering zijn voor u wellicht enkele specifieke zaken belangrijk. Bijvoorbeeld:

Welke zorgverzekering past bij mij op het gebied van tandheelkundige hulp?

Aangezien wij uw persoonlijke situatie niet kennen, kunnen wij u geen advies geven over de te kiezen zorgverzekering. In het algemeen geldt dat een dekking voor tandheelkundige hulp voor vrijwel iedereen (vooral mensen van 18 jaar en ouder) verstandig kan zijn. Een goede dekking wordt met name interessant als u:

  • een zwak gebit heeft, waardoor de kans op kosten in verband met tandheelkundige hulp groot is
  • de kans groot acht dat u in de komende tijd (extra) tandheelkundige nodig zult hebben
  • van plan bent in het komende jaar een specialist in te schakelen. Bijvoorbeeld in verband met een kunstgebit, een beugel of gebitscorrectie
  • regelmatig gebruik maakt van een mondhygiŽnist.

Omdat de meeste aanvullende verzekeringen niet alle kosten (volledig) dekken, is het belangrijk om goed te kijken welke kosten door uw huidige zorgverzekering (of de door u gewenste zorgverzekering) gedekt worden.

Aanvullende verzekeringen kunnen behoorlijk duur zijn. Daarom lijkt het logisch om geen aanvullende verzekering af te sluiten of een goedkope aanvulling met een beperkte dekking. Bedenk hierbij wel dat u, wanneer u tandheelkundige hulp nodig heeft, te maken kunt krijgen met hoge kosten die niet door uw zorgverzekering gedekt worden. Dus juist bij een beperkte financiŽle ruimte kan het verstandig zijn om de dekking van de zorgverzekering niet te mager te kiezen.

Overstappen van zorgverzekeraar

Ieder jaar worden de dekkingen en premies van de basisverzekering en de aanvullende verzekeringen opnieuw bepaald. Dit heeft onder andere tot gevolg dat iedere verzekerde jaarlijks mag overstappen van zorgverzekeraar. Wij adviseren u daarom om jaarlijks te kijken of uw zorgverzekering nog bij u past of dat er zorgverzekeringen zijn met een betere dekking en/of lagere zorgpremie.

Direct de actuele premies van basisverzekeringen vergelijken
Zorgverzekeringen vergelijken inclusief aanvullende dekkingen

Zorgpremies 2019

eigen risico € 385,-

1.ZEKUR (jongeren)€ 98,50
2.ZieZo€ 101,95
3.Unive€ 105,85
4.ZieZo€ 105,95
5.Bewuzt€ 105,95
Vergelijk alle zorgverzekeringen