Tandheelkundige zorg kost veel geld. Die kosten willen veel mensen liever niet helemaal zelf dragen. Logisch dus dat de kosten van tandheelkundige zorg belangrijk zijn in onze zorgverzekeringen. Op deze pagina kijken we naar de speciale tandartsverzekeringen die zorgverzekeraars in 2021 aanbieden.

Wat is een tandartsverzekering?

Onder een tandartsverzekering verstaan wij een aanvullende zorgverzekering, speciaal voor de kosten van tandheelkundige zorg. Dat is dus iets anders dan een aanvullende zorgverzekering waarbij tandheelkundige zorg één van de dekkingen is. Een tandartsverzekering is niet verplicht. Ook heeft de zorgverzekeraar voor de tandartsverzekering geen acceptatieverplichting.

Premies zorgverzekeringen 2021 berekenen

Welke tandartsverzekeringen bestaan er

Tandartskosten worden vanuit verschillende verzekeringen gedekt. We hebben in Nederland de wettelijk verplichte basis zorgverzekering - de dekking daarvan wordt door de overheid bepaald. Voor verzekerden tot 18 jaar worden binnen de basisverzekering de kosten voor de basis tandheelkundige zorg gedekt.

Volwassenen moeten de kosten van tandheelkundige zorg los verzekeren. Dat kan in een totaal aanvullend pakket waarin allerlei dekkingen zijn opgenomen. Veel verzekeraars bieden voor tandartskosten echter speciale tandartsverzekeringen aan. Dit zijn aanvullende zorgverzekeringen waarbij alleen tandheelkundige kosten onder de dekking vallen.

Welke dekking biedt een tandartsverzekering?

Bij de meeste verzekeraars heeft u de keuze uit verschillende mogelijkheden qua tandartsdekking. De verschillen zitten vooral in:

  • de uitgebreidheid van de dekking (basis tot zeer luxe);
  • het eigen risico;
  • het maximaal te declareren bedrag per jaar.

Niet alle zorgverzekeraars bieden een speciale tandartsverzekering aan. Bij veel verzekeraars is tandheelkundige zorg één van dekkingen binnen een aanvullende zorgverzekering.

Moet ik een tandartsverzekering afsluiten?

De kosten voor tandheelkundige zorg kunnen hoog oplopen. Deze kosten worden voor de meeste mensen niet gedekt door de basisverzekering. Daarom is het voor veel mensen verstandig om hiervoor een aanvullende tandartsverzekering af te sluiten. Let wel: een tandartsverzekering is vaak niet goedkoop. En vaak geldt ook nog een eigen risico of juist een maximaal te declareren bedrag op jaarbasis. Het hangt daarom sterk af van uw gebit en de te verwachten kosten voor het behoud van het gebit of een tandartsverzekering noodzakelijk is.

De volgende onderwerpen kunnen hierbij van belang zijn:

Keuze tandartsverzekering

Er bestaan grote verschillen tussen verzekeraars als gekeken wordt naar de opzet van hun tandartsverzekeringen. Kijk daarom goed naar de voorwaarden en de premies van de tandartsverzekering voordat u besluit een verzekering af te sluiten.

Zorgpremie 2021 berekenen en vergelijken inclusief aanvullende dekkingen
Premies van basisverzekeringen voor 2021 vergelijken

Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor onze cookie en privacyverklaring.