Zien en horen gaat niet bij iedereen even goed. Soms hebben mensen al vanaf hun jeugd al een bril of gehoorapparaat nodig. Anderen hebben deze hulpmiddelen (waarbij de bril vaak later vervangen wordt door contactlenzen) pas nodig als ze ouder worden.

Basisverzekeringen vergelijken

Welke kosten van brillen, contactlenzen en hoorapparaten vallen binnen de dekking van de basisverzekering?

De kosten van brillen en contactlenzen vallen - zowel in 2021 als in de jaren daarvoor - in principe buiten de dekking van de basisverzekering. Dit houdt in dat u de kosten van een bril, contactlenzen of ooglaseren zelf zult moeten betalen, tenzij u een aanvullende zorgverzekering heeft die hiervoor dekking biedt.

Er zijn uitzonderingssituaties waarin u vanuit de basisverzekering wel een vergoeding kunt krijgen voor brillen of contactlenzen. Daarvoor moet u een medische indicatie hebben. Die krijgt u bijvoorbeeld als de oorzaak van uw slechte zicht ligt in een medische aandoening of trauma.

De kosten van een gehoorapparaat worden wel vergoed vanuit de basisverzekering. Hierbij geldt wel een eigen bijdrage en daarnaast is het eigen risico erop van toepassing.

Basisverzekering kiezen

Voor brillen en contactlenzen biedt de basisverzekering dus nagenoeg geen dekking, gehoorapparaten worden gedeeltelijk vergoed. Wilt u wel een betere dekking voor de aanschaf van een bril, contactlenzen of een hoortoestel, dan kijkt u naar de aanvullende zorgverzekeringen. Kiest u voor een basisverzekering zonder aanvullende dekkingen, dan hoeft u alleen het type polis en de premie te bekijken. De dekking van een basis zorgverzekering is immers bij alle verzekeraars hetzelfde.

Zorgpremie 2021 berekenen en vergelijken inclusief aanvullende dekkingen
Premies van basisverzekeringen voor 2021 vergelijken

Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor onze cookie en privacyverklaring.