Ziekenhuisbevalling en de zorgverzekering

Een zwangere vrouw maakt vooraf een keuze waar ze wil bevallen: thuis (of ter vervanging daarvan in een kraaminstelling of hotel) of in het ziekenhuis. Een ziekenhuisbevalling verhoogt de totale kosten van de geboortezorg ten opzichte van een thuisbevalling. Hoe zit het met de vergoeding van de kosten van zo'n ziekenhuisbevalling vanuit de zorgverzekering?

Premies zorgverzekeringen 2020 vergelijken

Wat is een poliklinische bevalling zonder medische indicatie?

Met een poliklinische bevalling wordt simpelweg bedoeld dat de vrouw in het ziekenhuis haar baby ter wereld brengt. Dat vinden veel vrouwen een fijn idee, omdat alle medische voorzieningen die bij onverhoopte complicaties dan direct voorhanden zijn.

Ziekenhuisbevalling in de basisverzekering

Er is een standaard pakket aan vergoedingen rondom zwangerschap en bevalling in de basisverzekering. Een ziekenhuisbevalling brengt wel meer kosten met zich mee dan een thuisbevalling. Daarom wordt een poliklinische bevalling alleen volledig vanuit de basisverzekering vergoed als hiervoor een medische indicatie aanwezig is. Dan heeft een gynaecoloog vooraf al aangegeven dat u in het ziekenhuis moet bevallen. Is die indicatie er niet, dan komt bij een ziekenhuisbevalling een eigen bijdrage kijken.

Ziekenhuisbevalling in de aanvullende zorgverzekering

Een aanvullende zorgverzekering biedt vaak een vergoeding voor een poliklinische bevalling zonder medische noodzaak. Deze vergoeding is dan onderdeel van de totale dekking voor zwangerschap en bevalling in die aanvullende polis. Doorgaans vergoedt de verzekeraar de eigen bijdrage of een bepaald percentage daarvan.

Vergoeding voor ziekenhuisbevalling per zorgverzekering

Alle aanvullende zorgverzekeringen bevatten hun eigen pakket aan vergoedingen. Hieronder ziet u verschillende polissen die de eigen bijdrage voor een ziekenhuisbevalling zonder medische indicatie. De premies die u ziet gelden voor het totale aanvullende pakket, dus niet alleen voor de deze vergoeding voor het jaar 2019. Zoekt u de best passende zorgverzekering? Daarvoor vergelijkt u de totale dekking en natuurlijk de premie.

Direct de actuele premies van basisverzekeringen vergelijken
Zorgverzekeringen vergelijken inclusief aanvullende dekkingen

Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor onze cookie en privacyverklaring.