Search
Close this search box.

Als je een eerste huis wilt kopen, is het belangrijk de maandelijkse hypotheekkosten te begrijpen. Om een hypotheek van € 100.000 te krijgen, heb je een bruto jaarloon van € 27.000 nodig. Maar let op, dit kan veranderen door verschillende factoren, zoals de rentestand. Daarom is het slim om advies in te winnen bij een hypotheekexpert. Zo weet je precies wat je opties zijn.

Belangrijkste Punten

  • Een minimum brutojaarinkomen van €27.000 is nodig voor een hypotheek van €100.000.
  • Het energielabel van een woning heeft invloed op het maximale hypotheekbedrag.
  • De rente op een hypotheek kan variëren afhankelijk van de leningvorm: annuïtair of lineair.
  • Er zijn verschillende bijkomende kosten, zoals taxatiekosten, advies- en bemiddelingskosten, en notariskosten.
  • Gebruik een hypotheekvergelijkingstool om een nauwkeurige schatting van de maandlasten te maken.
  • Hypotheekrente is voor 30 jaar aftrekbaar onder bepaalde voorwaarden.
  • Een hypotheekadviseur kan helpen om de beste hypotheekoptie te vinden.

Wat zijn de voorwaarden voor een hypotheek van € 100.000?

Als je een hypotheek van € 100.000 wilt, moet je inkomen stabiel zijn. Ook is je kredietwaardigheid, hoe betrouwbaar je bent met geld, belangrijk:

  • Je moet veel informatie over je inkomsten geven. Een jaarinkomen van minimaal € 27.000 bruto is nodig. Stuur loonstroken en andere financiële papieren op voor bewijs. Je inkomen bepaalt grotendeels of je € 100.000 kunt lenen.
  • Daarnaast wordt je kredietwaardigheid gecheckt. Er wordt gekeken naar bestaande schulden en of je al je rekeningen hebt betaald.

Elke hypotheekverstrekker heeft eigen regels. Een energiezuinig huis kan je maximale hypotheekbedrag verhogen. De huizenmarkt en je hypotheekvorm, bijvoorbeeld annuïteiten of lineair, beïnvloeden ook je maandlasten.

Bespreek deze punten uitgebreid met een adviseur voordat je tekent.

Miniatuurhuis met prijskaartje van €100.000.

In deze tabel zie je de kosten van een hypotheek van € 100.000:

KostenpostPrijsspecificatie
Taxatiekosten€ 300 – € 500
Advies- en bemiddelingskosten€ 500 – € 2,500
Afsluitkosten€ 500 – € 1,000
Borgtochtprovisie NHG€ 1,000 – € 2,300
Notariskosten hypotheekakte€ 400 – € 800
Maandelijkse lopende kosten€ 100 – € 300

Rentetarieven vergelijken voor een hypotheek van € 100.000

Het vergelijken van rentetarieven is cruciaal bij een hypotheek van € 100.000. We moeten de actuele hypotheekrente van verschillende geldverstrekkers in overweging nemen. Een klein renteverschil kan aanzienlijk invloed hebben op wat je maandelijks betaalt.

Via online tools is het makkelijk om rentes met elkaar te vergelijken. HomeFinance’s vergelijkingstool bekijkt meer dan 40 aanbieders voor je. Je ziet direct actuele rentes en kunt de totale kosten per hypotheek overzien, inclusief belastingaftrek.

Door slim te vergelijken, bespaar je niet alleen elke maand geld. Je krijgt ook de beste voorwaarden die passen bij jouw financiële situatie.

Een hypotheek van € 100.000 met Nationale Hypotheek Garantie (NHG)

De Nationale Hypotheek Garantie, NHG, zorgt voor extra zekerheid voor de geldlener en koper. Dit leidt vaak tot lagere maandelijkse betalingen. Dat komt door de kans op een lagere hypotheekrente.

Voordelen van NHG

De NHG brengt meerdere voordelen met zich mee. Ten eerste kan de rente zo’n 0,5% lager liggen. Dit scheelt aanzienlijk in de maandelijkse kosten van je hypotheek.

Ook is er een vangnet als je gedwongen zou moeten verkopen. Bijvoorbeeld door werkloosheid of een scheiding. Nadat anderen misschien nee zouden horen, kan je vaak wel een hypotheek met NHG krijgen als je weinig verdient of een flexibel contract hebt.

Kosten voor NHG

De NHG kost eenmalig 0,6% van je hypotheekbedrag. Voor een hypotheek van € 100.000 is dit € 600. Ondanks deze extra kosten, zijn de voordelen van lagere rente en meer zekerheid het waard.

KostenelementBedrag
NHG Borgtochtprovisie€ 600
Notariskosten€ 400 – € 800
Taxatiekosten€ 300 – € 500
Advies- en bemiddelingskosten€ 500 – € 2.500
Afsluitkosten€ 500 – € 1.000

Aanvullende voorwaarden

Om NHG te krijgen, moet je aan bepaalde voorwaarden voldoen. Bijvoorbeeld, in 2023 is de grens €405.000 en in 2024 wordt dit €435.000.

Er zijn ook andere voorwaarden, zoals inkomensvereisten en energiebesparing van je woning. Deze helpen bij het behouden van NHG.

Vanaf 2024 kunnen alleenstaanden met een inkomen vanaf €28.000 meer lenen. Dit helpt starters en alleenwonenden om gemakkelijker een huis te kopen. Ook is het mogelijk tot €50.000 extra te lenen voor zeer energiezuinige huizen.

Wat zijn kosten koper (KK) bij een hypotheek van € 100.000?

Bij het kopen van een huis met € 100.000 hypotheek zijn extra kosten. Deze noemen we “kosten koper” (KK). Notariskosten, overdrachtsbelasting, taxatiekosten en afsluitkosten maken hier deel van uit:

Notariskosten

Notariskosten zijn verplicht bij de kosten koper. Ze variëren meestal van €1.000 tot €3.000. Het opmaken van de hypotheekakte en registratie bij het Kadaster kost gemiddeld €2.000. De kosten hangen af van de complexiteit en de regio.

Overdrachtsbelasting

Overdrachtsbelasting is een flinke post. Voor een huis als hoofdverblijf is dit meestal 2% van de prijs. Bij een tweede huis is dit 10,4%. Maar, starters tot 35 jaar betalen dit niet.

Taxatiekosten en afsluitkosten

Taxatie- en afsluitkosten zijn belangrijk bij de kosten koper. Een taxatierapport kost gemiddeld €750. De afsluitkosten voor een hypotheek liggen tussen de €500 en €1.000. Ze tellen mee in de totale kosten van een huis.

Type KostenGemiddelde Kosten (€)
Notariskosten2,000
Overdrachtsbelasting (2% voor eerste woning)2,000
Taxatiekosten750
Afsluitkosten500 – 1,000

Als je een hypotheek van € 100.000 neemt, zijn er veel bijkomende kosten. Deze omvatten notariskosten, overdrachtsbelasting, taxatiekosten en afsluitkosten. Het is slim om deze kosten goed te plannen en te budgetteren, zodat je niet voor verrassingen komt te staan.

Maandlasten van een hypotheek van € 100.000 berekenen

Als je de maandlasten van een hypotheek van € 100.000 wilt weten, kijk dan naar de bruto en netto kosten. Zo begrijp je beter wat je maandelijks moet betalen.

De bruto kosten zijn de rente en de aflossing van de lening. De maandelijkse betalingen hangen af van de soort lening die je kiest en de rente. Bij een lening van € 100.000 tegen 4,3% rente voor 10 jaar, zie je hieronder hoeveel je kwijt zou zijn:

HypotheekvormBruto maandlasten
Annuïteitenhypotheek€ 1.015
Lineaire hypotheek€ 1.102

Rekening houdend met de hypotheekrente aftrek, vallen de netto kosten lager uit. Meestal zijn de netto kosten ongeveer de helft van de bruto. Dit hangt af van hoeveel belastingvoordeel je krijgt.

Gebruik van rekentools

De rekentools van HomeFinance voor hypotheeklasten geven een betrouwbare schatting. Ze kijken naar je inkomen, hypotheekvoorwaarden en belastingaftrek. Met zulke tools krijg je een goed beeld van je totale kosten. Zo kun je een slimme keuze maken.

Hypotheekvormen: Annuïteitenhypotheek en Lineaire Hypotheek

Als je een hypotheek van 100.000 zoekt, kan je kiezen uit verschillende soorten. We bekijken de annuïteitenhypotheek en de lineaire hypotheek. Afhankelijk van je doelen en geldzaken, passen er misschien een of beide bij.

KenmerkAnnuïteitenhypotheekLineaire Hypotheek
MaandlastenGelijkAfnemend
Totale renteHogerLager
Geschikt voorStabiele financiële planningLangetermijngroei
Netto kostenVaste aftrek hypotheekrenteLagere totale kosten
FlexibiliteitMeer controle door voorspelbare betalingenLager bedrag uitgeven in de latere jaren

Kenmerken van de annuïteitenhypotheek

Bij een annuïteitenhypotheek van 100.000 euro betaal je elke maand hetzelfde bedrag. Dit maakt je uitgaven voorspelbaar en het helpt bij het maken van een budget. Een goed punt is dat de rente van je belasting af kan, dus je betaalt minder als je het meetelt.

HomeFinance zoekt voor jou de beste rente uit bij meer dan 40 geldverstrekkers. Met de vaststaande betalingen weet je makkelijker wat kost een hypotheek.

Kenmerken van de lineaire hypotheek

Een lineaire hypotheek van 100.000 daarentegen, start met hogere maandelijkse betalingen. Deze betalingen worden juist minder na verloop van tijd. Dit komt doordat je geleidelijk minder rente betaalt.

Je betaalt over de hele looptijd minder rente met deze vorm. Dit kan betekenen dat je uiteindelijk minder hebt afgelost. Maar, het vraagt in het begin meer van je financiën.

Kiezen tussen de twee typen hypotheek ligt aan wat bij jou past. Denk na over hoeveel het kost en kijk naar de lange termijn. Voor persoonlijk advies, maak een afspraak bij HomeFinance. Ze helpen je de beste keuze te maken voor jouw situatie.

Wat is de invloed van je energielabel op je hypotheek?

Het energielabel van je huis is nu heel belangrijk voor je hypotheek van 100.000 euro. Een huis met een hoog energielabel, zoals A of A++++, betekent een hogere hypotheek. Het helpt ook om elke maand minder te betalen voor energie. Leners kijken positief naar zo’n huis, waardoor je meer kunt lenen.

Door recente veranderingen, kun je in 2024 meer lenen voor een groen huis. Met het Nationale Hypotheek Garantie (NHG) programma kun je wel €461.100 lenen. Dit is als je het huis energiezuinig maakt. Het laat zien hoe belangrijk een groen label is voor je hypotheekbedrag.

Het is slim om je hypotheek te vergroten voor energiebesparende zaken. Stel dat je €70.000 per jaar verdient en een hypotheek hebt van €315.000. Zonder aanpassingen betaal je €1.390 per maand. Maar na het verduurzamen van je huis, kan dit dalen naar €1.315. Elke maand bespaar je dan €75. Zo zijn duurzame verbeteringen aan je huis erg waardevol.

Je energielabel beïnvloedt ook je toekomstige energiekosten. Voor een hoekwoning van €250.000 zijn de kosten voor verbeteringen ongeveer €11.000. Dit kan je maandelijkse energierekening verlagen. Zo zie je, een beter label bespaart je geld op de langere termijn.

WoningwaardeMaximale extra lening voor energiemaatregelen
€100.000€6.000
€250.000€9.000

Vanaf 2024, dankzij meer steun voor duurzaamheid, mag je tot 6% van je woningwaarde extra lenen. Dit is maximaal €9.000 voor energiebesparing. Zo wordt duurzaamheidsinvesteringen financieel aantrekkelijk.

Bij het aanvragen van een hypotheek van €100.000 is het huislabel belangrijk. Een goed label verbetert je leefomgeving en geeft je financiële flexibiliteit. Zo kun je ook in de toekomst investeren.

FAQ

Wat zijn de maandlasten van een hypotheek van € 100.000?

De maandlasten voor een € 100.000 hypotheek variëren. Ze hangen af van de rente, hypotheekvorm en looptijd. Bij een annuïteitenhypotheek starten de maandlasten hoger.

Hoe kan ik een hypotheekaanvraag indienen?

Neem contact op met een hypotheekverstrekker of gebruik een online vergelijkingstool. Advies van een hypotheekadviseur is handig. Ze helpen met documenten en het berekenen van kosten.

Kan ik een 100.000 euro hypotheek krijgen?

Of je een € 100.000 hypotheek kunt krijgen, hangt af van je inkomen en kredietwaardigheid. Meestal heb je een bruto jaarinkomen van € 27.000 nodig.

Wat zijn de inkomenseisen voor een hypotheek van € 100.000?

Je hebt meestal een bruto jaarinkomen van minstens € 27.000 nodig. Andere factoren zoals kredietwaardigheid tellen ook mee.

Wat zijn de voorwaarden voor het aanvragen van een hypotheek?

Bij een hypotheekaanvraag kijken ze naar je inkomen en kredietwaardigheid. Ook de voorwaarden van de geldverstrekker zijn belangrijk.

Hoe beïnvloedt mijn kredietwaardigheid de hypotheekaanvraag?

Een goede kredietwaardigheid helpt je betere voorwaarden te krijgen. Dit kan leiden tot een lagere rente.

Wat is een annuïteitenhypotheek?

Met een annuïteitenhypotheek blijven de maandlasten gelijk gedurende de lening. Dit zorgt voor stabiele financiën.

Wat is een lineaire hypotheek?

Een lineaire hypotheek betekent dat je leent en aflost in gelijke delen. Dit leidt tot lagere maandlasten over tijd.

Welke hypotheekvorm is voor mij geschikt?

Of een annuïteitenhypotheek of lineaire hypotheek beter is, hangt af van je eigen situatie. Vraag een hypotheekadviseur om hulp.

Hoe kan ik rentetarieven vergelijken voor een hypotheek van € 100.000?

Vergelijk rentetarieven eenvoudig online met hypotheekvergelijkingstools. Zo zie je verschillende aanbiedingen.

Wat is het belang van het vergelijken van hypotheekrentes?

Het vergelijken van rentes is belangrijk vanwege de impact op je maandlasten. Het helpt je de beste deal te vinden.

Wat zijn de kosten voor het inschakelen van een hypotheekadviseur?

De kosten liggen meestal tussen € 2.495 en € 3.795. Dit hangt af van je situatie en de diensten.

Wat zijn de voordelen van een hypotheekadviseur?

Een hypotheekadviseur helpt je de optimale keuzes te maken. Ze kunnen tijd en geld besparen.

Hoe vind ik de beste hypotheekadviseur?

Lees online beoordelingen en plan een gratis gesprek. Zo kun je zien of een adviseur bij je past.

Wat zijn de voordelen van de Nationale Hypotheek Garantie (NHG)?

Met NHG krijg je mogelijk lagere rentes en dus lagere maandlasten. Het biedt extra zekerheid voor beide partijen.

Wat kost de NHG?

De kosten zijn vaak 0,60%. Voor € 100.000 is dat ongeveer eenmalig € 600.

Wat zijn de aanvullende voorwaarden voor NHG?

Om NHG te krijgen, moeten je inkomen en de woningprijs aan eisen voldoen. Bespreek deze voorwaarden met je adviseur.

Hoe beïnvloedt mijn energielabel mijn hypotheek?

Een goed energielabel verlaagt je maandelijkse kosten. Dit kan positief zijn voor je hypotheekaanvraag.

Wat zijn de voordelen van een duurzaam huis bij het aanvragen van een hypotheek?

Met een duurzaam huis kun je betere hypotheekvoorwaarden en lagere maandlasten krijgen. Soms zijn er ook extra voordelen zoals groene hypotheken.

Wat zijn de notariskosten bij een hypotheek van € 100.000?

Notariskosten variëren tussen € 400 en € 800. Het hangt af van de notaris en de complexiteit.

Wat is de overdrachtsbelasting bij een hypotheek van € 100.000?

Bij € 100.000 is de overdrachtsbelasting € 2.000, omdat het 2% van de koopsom is voor bestaande woningen.

Welke andere bijkomende kosten moet ik in overweging nemen?

Vergeet de taxatiekosten (€ 300 – € 500) en afsluitkosten (€ 500 – € 1.000) niet.

Wat zijn de bruto maandlasten van een hypotheek van € 100.000?

De bruto maandlasten bestaan uit rente en aflossing. Ze varieren met de hypotheekvorm en rente.

Wat zijn de netto maandlasten van een hypotheek van € 100.000?

Netto maandlasten zijn de bruto lasten minus fiscale voordelen. Deze aftrek scheelt in kosten, maar het bedrag is persoonlijk.

Hoe kan ik mijn maandlasten nauwkeurig berekenen?

Online rekentools zijn gemakkelijk of vraag een hypotheekadviseur om hulp. Zij kunnen een nauwkeurig overzicht geven.

Jorrit Drenth

Jorrit Drenth

Deze pagina is gemaakt en gecontroleerd door Jorrit Drenth. Jorrit is een expert op het gebied van hypotheken en overige leningen en helpt mensen al meer dan 10 jaar met hun financiële vragen. Jorrit schrijft onder andere voor HomeFinance, Actuelerentestanden.nl, en Lening.nl.

Hypotheek

Heb je een eigen huis of wil je er één gaan kopen? Dan is de kans groot dat je een hypotheek (nodig) hebt. Door je goed te verdiepen in hypotheken zorg je dat je de juiste beslissing neemt voor de financiering van jouw woning.

hypotheek
Beleggen
Wil je beleggen? Dan is het belangrijk dat je goed geïnformeerd bent voordat je begint. HomeFinance helpt je met handige overzichten van brokers en beleggingsapps.
hypotheek
Vrijblijvend hypotheek aanvragen
Besparen

Bij de meeste mensen gaat het grootste deel van het inkomen op aan maandelijkse lasten. Als je kritisch kijkt naar deze maandlasten, valt er vaak meer te besparen dan je denkt. Wij helpen daar graag bij.

hypotheek
Verzekeringen

Verzekeren doe je voor de zekerheid. Om de financiële gevolgen van onverwachte gebeurtenissen af te dekken. De keuze van een verzekering valt niet altijd mee… welke risico’s moet je verzekeren? En bij welke verzekeraar dan?

hypotheek
Sparen

Sparen is verstandig maar de spaarrente is niet overal even lonend. Ben je op zoek naar een goede plek voor jouw spaargeld? Kijk dan goed naar de spaarvorm en spaarbank die je kiest – qua rendement en qua garantie.

hypotheek
Lening

Heb je geld nodig en wil je daarvoor een lening afsluiten? Verdiep je dan even goed in welke lening dat moet worden, en bij welke geldverstrekker. De verschillen zijn groot – de keuze van de beste lening kan je veel geld besparen!

hypotheek