HomeFinance Hypotheken
Search
Close this search box.

In Nederland vind je wel 38 actieve hypotheekverstrekkers. Dit zorgt voor veel keuzemogelijkheden. Ze bieden verschillende hypotheken en rentes aan. Het is belangrijk de juiste hypotheekverstrekker te kiezen. Hier helpen we met het begrijpen van de markt.

Wat zijn hypotheekverstrekkers?

Een hypotheekverstrekker is een financiële instelling. Hij biedt leningen aan voor het kopen van onroerend goed. Zo helpen ze mensen om huizen te kopen. In Nederland zijn er veel verschillende hypotheekverstrekkers. Iedereen kan er een vinden die bij zijn wensen past. Klanten kiezen op basis van rente, voorwaarden en flexibiliteit.

Definitie van een hypotheekverstrekker

Hypotheekverstrekkers geven geld voor het kopen van een huis. Dit kunnen banken zijn, maar ook verzekeraars en pensioenfondsen. In Nederland zijn er 38 van zulke partijen. Ze hebben allemaal verschillende leningen en helpen mensen met hun huis te financieren.

Rol van hypotheekverstrekkers op de markt

Hypotheekverstrekkers zijn heel belangrijk voor de huizenmarkt in Nederland. Ze zorgen ervoor dat mensen hun droomhuis kunnen kopen. Grote namen zoals Rabobank en ING hebben veel invloed. Ze bepalen vaak de trends op de markt. De rente van een hypotheek hangt af van veel factoren. Bijvoorbeeld de duur van de lening, het soort huis en of het energiezuinig is. Ook buitenlandse partijen zijn aanwezig in Nederland. Dat komt door de aantrekkelijke huizenprijzen en belastingvoordelen.

Overzicht van alle hypotheekverstrekkers in Nederland

In Nederland hebben we veel hypotheekverstrekkers, waaronder buitenlandse. In totaal zijn er 38 bedrijven actief. Dit zorgt voor veel keuze voor huizenkopers.

Hieronder vind je een overzicht van alle hypotheekverstrekkers die Homefinance.nl vergelijkt:

ABN Amro

ABN Amro Logo

ABN AMRO is een Nederlandse bank, opgericht in 1991, die financiële diensten aanbiedt zoals hypotheken, leningen, vermogensbeheer en zakelijke & particuliere bankieren. De bank bezat per 2020 een marktaandeel van ongeveer 21% in de Nederlandse hypotheekmarkt. Met een nadruk op duurzaamheid en innovatie, is ABN AMRO erkend voor zijn leiderschap in de financiële sector en geldt als één van de grootbanken in Nederland.

Meer over ABN Amro Hypotheek

Aegon

Aegon Logo

Aegon is een internationaal opererende verzekeraar, pensioen- en vermogensbeheerder met het hoofdkantoor in Den Haag, Nederland. Opgericht in 1983 door een fusie, heeft Aegon zich ontwikkeld tot een wereldwijde speler, vooral bekend om levensverzekeringen, pensioenen en langetermijnspaarinvesteringen, met significante activiteiten in de Verenigde Staten, Europa en Azië en met ongeveer 26.000 medewerkers wereldwijd (stand 2020).

Meer over Aegon Hypotheken

Allianz

Allianz Logo

Allianz is een vooraanstaande wereldwijde verzekeraar en vermogensbeheerder, opgericht in 1890 in München, Duitsland, die een breed scala aan verzekeringen en financiële diensten aanbiedt, waaronder levens-, gezondheids- en schadeverzekeringen, evenals investeringsproducten. Met haar robuuste financiële prestaties en sterke marktpositie, bedient Allianz miljoenen klanten wereldwijd, ondersteund door haar expertise, betrouwbaarheid en soliditeit in de financiële sector, wat blijkt uit de ‘AA’ Rating van Standard & Poor’s en een aanzienlijk marktaandeel op de Europese markt.

Meer over Allianz Hypotheken

Argenta

Argenta Logo

Argenta is een in België gevestigde bank- en verzekeringsgroep die zich richt op particulieren en gezinnen, bekend om zijn spaarproducten, hypotheken en persoonlijke leningen. Opgericht in 1956 heeft het bedrijf een sterke positie in de Belgische markt en is het ook actief in Luxemburg, Nederland en Duitsland. In Nederland heeft Argenta vooral naam gemaakt met concurrerende spaarrentes en transparante hypotheekvoorwaarden.

Meer over Argenta Hypotheken

ASR

ASR Logo

ASR Nederland N.V. is een vooraanstaande Nederlandse verzekeringsgroep, die producten en diensten aanbiedt op het gebied van verzekeringen, pensioenen en hypotheken. Bekend om zijn sterke positie op de Nederlandse verzekeringsmarkt, biedt het bedrijf zowel particulieren als zakelijke klanten een breed scala aan verzekeringsoplossingen. Naast verzekeringen houdt ASR zich ook bezig met vermogensbeheer en investeringen, altijd met een focus op duurzaamheid en lange-termijnwaarde voor zijn stakeholders.

Meer over ASR Hypotheken

Attens

Attens Logo

Attens Hypotheken is een Nederlandse hypotheekverstrekker die zich specifiek richt op de sector zorg en welzijn, met producten en diensten afgestemd op medewerkers in deze branche. Het kenmerkt zich door maatwerkoplossingen voor pensioenfondsen en hun deelnemers, waarbij de hypotheekvoorwaarden en rentetarieven competitief zijn en het advies gericht is op mensen met een pensioen bij Pensioenfonds Zorg en Welzijn (PFZW).

Meer over Attens Hypotheken

bijBouwe

bijBouwe Logo

bijBouwe is een Nederlandse online hypotheekverstrekker die zich richt op het direct online aanbieden van hypotheken aan consumenten, zonder tussenkomst van adviseurs. Opgericht in 2015 als initiatief van Dynamic Credit, biedt het platform een efficiënte en kostenbesparende manier van hypotheekverstrekking, ondersteund door een systeem voor automatische inkomens- en vermogenstoetsing om de kredietwaardigheid van aanvragers te beoordelen. bijBouwe staat bekend om zijn transparante hypotheektarieven en flexibele voorwaarden, waardoor klanten sneller en vaak goedkoper hun hypotheek kunnen regelen.

Meer over bijBouwe Hypotheken

Centraal Beheer

Centraal Beheer Logo

Centraal Beheer, gevestigd in Apeldoorn, is een van de grootste verzekeraars in Nederland en staat bekend om zijn reclamecampagne Even Apeldoorn bellen. Het bedrijf, onderdeel van de Achmea Groep, biedt een breed scala aan financiële producten en diensten, waaronder verzekeringen, pensioenen en hypotheken. Met decennia van ervaring en een sterke marktpositie staat Centraal Beheer synoniem voor betrouwbaarheid en deskundigheid in de Nederlandse financiële sector.

Meer over Centraal Beheer Hypotheken

Florius

Florius Logo

Florius is een Nederlandse hypotheekverstrekker die zich richt op het bieden van hypothecaire financieringen voor zowel nieuwe als bestaande woningen, en is onderdeel van de ABN AMRO Bank. Het bedrijf staat bekend om zijn flexibele hypotheekproducten zoals de Florius Profijt Hypotheek en de Florius Verzilver Hypotheek, die klanten de mogelijkheid bieden om hun hypotheek aan te passen aan veranderende persoonlijke omstandigheden. Met een sterke nadruk op klantgerichtheid en innovatie, biedt Florius ook online tools en diensten aan om het hypotheekproces transparant en inzichtelijk te maken voor de consument.

Meer over Florius Hypotheken

HollandWoont

HollandWoont Logo

HollandWoont is een hypotheekverstrekker die zich richt op de Nederlandse woningmarkt met een focus op duidelijke voorwaarden en competitieve tarieven. Hun hypotheken zijn beschikbaar voor zowel starters als doorstromers op de woningmarkt. Met een breed scala aan hypotheekproducten biedt HollandWoont opties voor zowel annuïteiten- als lineaire hypotheken, evenals mogelijkheden voor duurzaam wonen, zoals energiebesparende voorzieningen gefinancierd binnen de hypotheek.

Meer over HollandWoont Hypotheken

Hypotrust

Hypotrust Logo

Hypotrust is een handelsnaam van Quion Groep B.V., een Nederlandse hypotheekserviceprovider die verschillende hypotheekproducten aanbiedt via onafhankelijke financiële adviseurs. Het bedrijf staat bekend om het verstrekken van hypotheken tegen scherpe tarieven en voorwaarden, en heeft een reputatie opgebouwd vanwege zijn klantgerichte service en betrouwbaarheid in de Nederlandse hypotheekmarkt.

Meer over Hypotrust Hypotheken

ING

ING Logo

ING is een prominente Nederlandse bankinstelling, bekend om zijn retail- en commerciële bankdiensten, zowel nationaal als internationaal. Opgericht in 1991 door de fusie van Nationale-Nederlanden en de NMB Postbank Groep, biedt het bedrijf een breed scala aan financiële producten, waaronder hypotheken, spaar- en beleggingsrekeningen, verzekeringen en pensioenen. ING bedient miljoenen klanten wereldwijd, karakteriseert zich door een sterke focus op innovatieve technologie en online bankieren, en is genoteerd aan de Euronext en de New York Stock Exchange.

Meer over ING Hypotheken

IQWOON

IQWOON Logo

IQWOON is een Nederlandse hypotheekverstrekker die zich richt op het aanbieden van hypotheken met een persoonlijke benadering en maatwerkoplossingen, bedoeld voor zowel starters als doorstromers op de huizenmarkt. Ze bieden diverse hypotheekvarianten aan, zoals annuïteiten- en lineaire hypotheken, waarbij de belangen van de klant centraal staan en transparantie voorop staat. Ook biedt IQWOON de mogelijkheid tot duurzame investeringen in de woning, wat past bij een groeiende behoefte aan verantwoord lenen.

Meer over IQWOON Hypotheken

Lloyds Bank

Lloyds Bank Logo

Lloyds Bank is een Britse retailbank met een rijke geschiedenis die teruggaat tot 1765 en is nu een van de grootbanken in het Verenigd Koninkrijk, bekend om zijn persoonlijke, zakelijke en commerciële financiële diensten, inclusief hypotheken en spaarrekeningen. Door fusies en overnames, zoals de overname van HBOS in 2009, heeft Lloyds Bank zich verder uitgebreid en biedt nu een breed scala aan financiële producten en diensten aan miljoenen klanten in het VK.

Meer over Lloyds Bank Hypotheken

Lot Hypotheek

Lot Hypotheek Logo

Lot Hypotheek, ook bekend als Lening Onderdelen Hypotheek, is een Nederlandse hypotheekvorm waarbij de lening wordt opgesplitst in verschillende delen, elk met hun eigen rentevastperiode en voorwaarden, wat flexibiliteit biedt in de aflossingsstructuur en potentieel kan bijdragen aan belastingvoordeel. Dit type hypotheek stelt de lener in staat om te profiteren van zowel vaste als variabele rentetarieven, afhankelijk van de marktcondities en persoonlijke voorkeuren. De splitsing in verschillende delen kan helpen bij het beheren van de maandelijkse lasten en biedt de mogelijkheid om de hypotheek aan te passen aan veranderende financiële omstandigheden.

Meer over Lot Hypotheek Hypotheken

Merius

Merius Logo

Merius Hypotheken is een Nederlandse hypotheekverstrekker die sinds 2016 actief is op de markt en zich richt op het aanbieden van diverse hypotheekproducten voor woningeigenaren. Met een nadrukkelijke focus op klantgerichtheid en innovatie, biedt Merius maatwerkoplossingen die passen bij verschillende klantprofielen, waaronder starters, doorstromers en oversluiters. De hypotheken van Merius worden gekenmerkt door heldere voorwaarden en competitieve tarieven, waarbij de financiering wordt gerealiseerd door middel van investeringen van institutionele beleggers.

Meer over Merius Hypotheken

Moneyou

Moneyou Logo

Moneyou is een online financiële dienstverlener, opgericht in 2001 als dochteronderneming van ABN AMRO Bank, gespecialiseerd in spaarrekeningen, hypotheken en leningen. Het biedt transparante, eenvoudige financiële producten voor de consumentenmarkt. Echter, in 2020 heeft ABN AMRO aangekondigd te stoppen met Moneyou activiteiten in Nederland en Duitsland, gezien de toenemende concurrentie en lage rentestanden.

Meer over Moneyou Hypotheken

MUNT Hypotheken

MUNT Hypotheken Logo

MUNT Hypotheken is een Nederlandse hypotheekverstrekker die sinds 2014 actief is en hypotheken aanbiedt met geld dat direct afkomstig is van Nederlandse pensioenfondsen. Het bedrijf kenmerkt zich door heldere voorwaarden en scherpe rentetarieven, en biedt een variëteit aan hypotheekproducten voor verschillende doelgroepen, zoals starters, doorstromers en oversluiters. MUNT Hypotheken is gewaardeerd voor zijn klantgerichte benadering en snelle proces van hypotheekaanvraag tot -verstrekking, en heeft sinds zijn oprichting meer dan 30 miljard euro aan hypotheken verstrekt.

Meer over MUNT Hypotheken Hypotheken

Nationale Nederlanden

Nationale Nederlanden Logo

Nationale Nederlanden is een toonaangevende Nederlandse financiële dienstverlener die een breed scala aan producten biedt, waaronder verzekeringen, pensioenen en hypotheken, met een sterke aanwezigheid op de Nederlandse markt en een geschiedenis die teruggaat tot 1845. Hun expertise omvat risicobeheer, beleggingsproducten en financieel advies, en ze staan bekend om hun klantgerichte benadering en betrouwbaarheid, wat hun reputatie als een van de meest betrouwbare financiële instellingen in Nederland ondersteunt.

Meer over Nationale Nederlanden Hypotheken

NIBC Direct

NIBC Direct Logo

NIBC Direct is een consumentenbank, onderdeel van NIBC Bank N.V., die in Nederland online financiële diensten aanbiedt zoals spaarrekeningen, deposito’s en hypotheken, bekend om haar concurrerende tarieven en klantgerichte service. Sinds de oprichting in 2008 heeft NIBC Direct het vertrouwen gewonnen door transparantie en duidelijke communicatie naar haar klanten.

Meer over NIBC Direct Hypotheken

Obvion

Obvion Logo

Obvion Hypotheken is een Nederlandse hypotheekverstrekker, opgericht in 2002 als een joint venture tussen Rabobank en pensioenuitvoerder PGGM, gericht op het aanbieden van hypotheken via onafhankelijke adviseurs. Met een nadruk op maatwerk en transparantie, bedienen zij een breed scala aan klanten, ondersteund door solide klantenservice en innovatieve financieringsoplossingen zoals de ‘Groen Hypotheek’ voor duurzame woningen. Hun productaanbod is divers en ontworpen om te voldoen aan de verschillende behoeften van huizenkopers in Nederland.

Meer over Obvion Hypotheken

Rabobank

Rabobank Logo

Rabobank is een Nederlandse multinationale bankinstelling, opgericht in 1898, die zich richt op het leveren van financiële diensten, met een speciale focus op landbouw en duurzaamheid. Het staat bekend om zijn coöperatieve structuur, waarbij de klanten-leden invloed hebben op de bedrijfsvoering. Met een kernkapitaalratio van 16,7% in 2021 is Rabobank een van de meest solide banken ter wereld en biedt het naast traditioneel bankieren ook diensten zoals hypotheken, zakelijke leningen en vermogensbeheer aan.

Meer over Rabobank Hypotheken

Syntrus

Syntrus Logo

Syntrus Achmea Real Estate & Finance is een Nederlandse vermogensbeheerder die gespecialiseerd is in vastgoedbeleggingen en financieren van hypotheken voor institutionele beleggers zoals pensioenfondsen. Het bedrijf combineert assetmanagement met hypotheekverstrekking en staat bekend om zijn duurzaam beleggingsbeleid en maatschappelijk verantwoord investeren. Dankzij hun diepgaande marktkennis en uitgebreide ervaring biedt Syntrus Achmea op maat gemaakte oplossingen binnen de sectoren waarin zij opereren.

Meer over Syntrus Hypotheken

Triodos Bank

Triodos Bank Logo

Triodos Bank is een Nederlandse bank die in 1980 is opgericht en bekendstaat om haar duurzame en ethische bankactiviteiten, gericht op transparante en verantwoorde financiering in sectoren zoals hernieuwbare energie, biologische landbouw en cultuur. Met de nadruk op positieve maatschappelijke impact hanteert Triodos een beleid dat investering uitsluit in bedrijven die schadelijk zijn voor mens en milieu en zij publiceert de projecten die zij financiert om volledige transparantie te waarborgen. De bank is internationaal actief en biedt naast traditionele bankdiensten ook beleggingsfondsen en vermogensbeheer aan.

Meer over Triodos Bank Hypotheken

Tulp

Tulp Logo

Tulp is een bolgewas behorende tot de Liliaceae familie, welbekend om zijn opvallende bloemen die worden gekenmerkt door een grote diversiteit aan kleuren, vormen en groottes. Oorspronkelijk uit Centraal-Azië, werd de bloem symbolisch voor Nederland door de 17e-eeuwse tulpenmanie en is nu een belangrijk exportproduct met ongeveer 2 miljard tulpen jaarlijks geproduceerd in Nederland.

Meer over Tulp Hypotheken

Venn

Venn Logo

Venn is een leverancier van hypothecaire kredietproducten die zich richt op het herfinancieren van bestaande hypotheken en het aanbieden van nieuwe hypotheken in Nederland. Het bedrijf onderscheidt zich door haar snelle en digitale aanvraagproces en haar flexibele voorwaarden die inspelen op individuele klantbehoeften. Klanten bij Venn kunnen rekenen op concurrentiële rentetarieven en de mogelijkheid tot het meefinancieren van zonnepanelen of energiebesparende maatregelen, wat bijdraagt aan de duurzaamheid van de woning en kan leiden tot een lagere energierekening.

Meer over Venn Hypotheken

Vista Hypotheken

Vista Hypotheken Logo

Vista Hypotheken is een Nederlandse hypotheekverstrekker, opgericht in 2018 als onderdeel van Rabobank, die zich richt op het aanbieden van hypothecaire leningen aan particulieren met een focus op duidelijkheid en duurzaamheid. Ze bieden verschillende hypotheekproducten aan met concurrerende rentetarieven en voorwaarden, met bijzondere aandacht voor het financieren van energiezuinige woningen of het stimuleren van energiebesparende maatregelen, wat hen onderscheidt in de hypotheekmarkt.

Meer over Vista Hypotheken Hypotheken

Woonfonds

Woonfonds Logo

Woonfonds is een Nederlandse hypotheekverstrekker, onderdeel van de Achmea Groep, met een breed assortiment aan hypotheekproducten voor zowel particulieren als investeerders in vastgoed. Zij staan bekend om hun persoonlijke benadering en de mogelijkheid om maatwerk te leveren aan klanten met specifieke wensen, zoals zzp’ers of mensen met meerdere inkomensbronnen. Woonfonds onderscheidt zich door een flexibele houding ten opzichte van niet-standaard hypotheekaanvragen.

Meer over Woonfonds Hypotheken

Woonnu

Woonnu Logo

Woonnu is een hypotheekverstrekker die zich richt op duurzaam wonen en hypotheken aanbiedt met groene voorwaarden, waarbij klanten een lagere rente kunnen krijgen naarmate hun huis duurzamer is. Deze verstrekker werkt samen met de Nationale Hypotheek Garantie (NHG) en stimuleert energiebesparende maatregelen door korting te geven op de hypotheekrente aan de hand van het energielabel van de woning. Klanten worden op deze manier financieel beloond voor het investeren in een energiezuiniger huis, wat niet alleen goed is voor het milieu maar op lange termijn ook voor de portemonnee.

Meer over Woonnu Hypotheken

Hypotheekverstrekkers vergelijken

Hypotheekverstrekkers vergelijken is slim als je de beste deal wil vinden. Met de hypotheekvergelijker van HomeFinance kunnen mensen makkelijk verschillende aanbieders vergelijken. De vergelijker legt tarieven en voorwaarden naast elkaar. Een hypotheekrente overzicht toont de laatste rentetarieven. Dit helpt bij het maken van de juiste keuze.

De rentes veranderen vaak. Ook de looptijd van de rente en het type hypotheek bepalen de kosten. Met goede informatie kunnen mensen een hypotheek vinden die bij hen past.

Websites en tools

Voor het hypotheekrente vergelijken zijn er veel websites en tools. Bijvoorbeeld ActueleRentestanden.nl geeft onafhankelijk overzicht van actuele rentes. Ze hebben ook meer dan 60 kantoren voor advies. Een kennismakingsgesprek bij hen is gratis en duurt kort. Dit maakt het makkelijk voor iedereen. Experts delen ook vaak hun renteverwachtingen. Dit helpt bij het maken van een besluit.

FAQ

Wat is een hypotheekverstrekker?

Een hypotheekverstrekker leent geld uit aan mensen die een huis willen kopen. Ze kunnen banken of verzekeraars zijn.

Welke rol spelen hypotheekverstrekkers in Nederland?

Zij helpen bij het kopen van huizen. Ze geven verschillende leningen met elk hun eigen regels en rente. Zo kan iedereen een goede keuze maken.

Welke zijn de grootste hypotheekverstrekkers in Nederland?

Rabobank Groep, ABN AMRO en ING Groep zijn de grootste aanbieders. Zij hebben veel klanten.

Hoe kan ik de beste hypotheekverstrekker vinden?

Het is slim om verschillende aanbieders te vergelijken. Gebruik betrouwbare websites als HomeFinance om te kijken wat het best bij jou past.

Welke buitenlandse hypotheekverstrekkers zijn actief in Nederland?

Lloyds Bank en Argenta zijn voorbeelden van buitenlandse banken in Nederland. Zij en andere Duitse banken bieden voordelige leningen.

Hoe worden hypotheekrentes bepaald?

Rentes hangen af van veel dingen. Onder andere hoe hoog de algemene rente is, van jouw situatie en het huis dat je koopt.

Wat zijn de belangrijkste voorwaarden bij hypotheken?

Denk aan de looptijd, hoe je aflost en voor hoe lang de rente vaststaat. En of je straf krijgt als je eerder aflost. Dit alles goed begrijpen is erg belangrijk.

Welke hypotheekverstrekkers zijn gemakkelijk in hun goedkeuringsproces?

Hypotheekverstrekkers zoals ABN AMRO en ING zijn meestal flexibel. Maar sommige andere verstrekkers kunnen strengere regels hebben.

Hoe kies ik de beste hypotheekverstrekker voor mijn persoonlijke situatie?

Breng in kaart wat jij nodig hebt en wat je doelen zijn. Praat dan met een hypotheekadviseur. Die kan jou helpen met het beste advies.

Vrijblijvend hypotheek aanvragen