HomeFinance Hypotheken
Search
Close this search box.

Als we het hebben over hypotheekvormen, bedoelen we hoe je je hypotheek terugbetaalt. Sinds 1 januari 2013 mogen starters kiezen uit een annuïteitenhypotheek of een lineaire hypotheek. Vroegere types, zoals de aflossingsvrije hypotheek, zijn er nog steeds voor bestaande leningen. Elk soort hypotheek biedt andere voordelen en eigenschappen.

Wat zijn Hypotheekvormen?

Hypotheekvormen vertellen hoe je een hypotheek terugbetaalt. In Nederland zijn er veel soorten, elk met eigen kenmerken. Voor 2013 had 80% een hypotheek die je kon aftrekken. Nu zijn annuïteiten- en lineaire hypotheken aftrekbaar.

Veel mensen kiezen nu annuïteitenhypotheken. Een deel kiest lineair voor de aftrek. Starters houden van annuïteiten en lineair, vanwege de duidelijkheid en de renteaftrek.

Er zijn ook aflossingsvrije hypotheken, onder bepaalde regels. Bij nieuw hypotheken kan 50% aflossingsvrij. Je kunt ook overwaarde opnemen met speciale hypotheken.

De meeste mensen kiezen nu voor een vaste rente. Investeringshypotheken worden ook populairder. Financieel adviseurs helpen bij je keuze voor de beste hypotheek.

Annuïteitenhypotheek

Met een annuïteitenhypotheek weet je precies wat je elke maand betaalt. Dit bedrag verandert niet gedurende 30 jaar. Elke maand betaal je een vast deel voor rente en een vast deel voor aflossing.

In het begin van de hypotheek is de rente hoger en de aflossing lager. Naarmate de tijd vordert, betaal je meer om af te lossen en minder aan rente.

Kenmerken van de Annuïteitenhypotheek

De annuïteitenhypotheek zorgt voor stabiele kosten per maand. Stel, je hebt een hypotheek van €300.000 voor 30 jaar. Met een rente van 1,85% betaal je het eerste jaar €1.086 per maand. Hiervan is €457 voor de rente en €629 voor de aflossing. Aan het einde van de rit ben je klaar met afbetalen.

Na 15 jaar heb je al ongeveer een derde van je hypotheek terugbetaald. Na 20 jaar staat de teller op de helft. Het is slim om alles te weten over hypotheekrenteaftrek om er het meeste uit te halen.

Voor- en Nadelen van de Annuïteitenhypotheek

 • Voordelen:
  • Je hebt altijd dezelfde kosten per maand. Dit geeft rust.
  • Je betaalt rente en lost af. Uiteindelijk ben je schuldenvrij.
  • In het begin kan de hypotheekrenteaftrek gunstig zijn.
 • Nadelen:
  • Je lost in eerste instantie langzamer af dan bij een lineaire hypotheek.
  • De kosten aan rente zijn over de hele looptijd hoger.

Voor wie is een Annuïteitenhypotheek geschikt?

De annuïteitenhypotheek past goed bij mensen die een stabiele financiële basis zoeken. Binnen 30 jaar is de hypotheek afgelost. Starters met een goed inkomen kunnen profiteren van de renteaftrek in het begin. Deze hypotheek geeft je ook keuzes over hoe lang je wilt aflossen en wanneer je de rente vastzet.

Lineaire Hypotheek

Een lineaire hypotheek is een makkelijke manier om je huis te financieren. Je betaalt maandelijks een vast bedrag terug op je lening. Dit bedrag blijft hetzelfde totdat je lening volledig is afbetaald.

Kenmerken van de Lineaire Hypotheek

Een lineaire hypotheek heeft unieke kenmerken die belangrijk zijn:

 • Je betaalt elke maand hetzelfde bedrag terug. Hierdoor daalt je lening bedrag lineair.
 • Omdat je schuld kleiner wordt, betaal je minder rente na verloop van tijd.
 • Je begint met hoge maandelijkse kosten, maar deze worden minder na verloop van tijd.
 • Op een bepaalde datum is je lening volledig betaald.
 • Je hebt in het begin meer belastingvoordelen, maar deze worden minder later.

Voor wie is een Lineaire Hypotheek geschikt?

Dit type hypotheek past goed bij mensen die snel hun lening willen afbetalen. Het is ook geschikt voor wie overzicht wil houden door vaste en voorspelbare betalingen.

Verder kun je bij een lineaire hypotheek elk jaar tussentijds extra aflossen. Vaak is dit tot 10-20% van het geleende bedrag zonder boete. Dit is handig als je weet dat je extra geld kunt missen.

De startkosten van een lineaire hypotheek zijn hoog, maar ze nemen af over de tijd. Dit leidt tot lagere rentekosten op de lange termijn. Door dit type hypotheek te combineren met annuïteitenhypotheek, blijven de betalingen redelijk stabiel.

Kenmerken

Lineaire Hypotheek

Maandelijkse aflossing

Vast bedrag

Hypotheekrente

Neemt af gedurende looptijd

Begin maandlasten

Hoger

Eind maandlasten

Lager

Fiscale voordeel

Hoger in het begin en daalt geleidelijk

Totaal rentelasten

Lager dan bij andere vormen

Met een lineaire hypotheek weet je precies hoe je je lening aflost. Gebruik een rekentool om je maandelijkse kosten te berekenen. Zo hou je makkelijk overzicht over je financiën.

Aflossingsvrije Hypotheek

De aflossingsvrije hypotheek is een bijzondere lening. Tijdens de looptijd betaal je alleen de rente. De hele lening moet je aan het einde terugbetalen.

Het belangrijkste voordeel is lagere maandlasten. Dit komt doordat je alleen rente betaalt. Voor mensen die weinig maandelijks willen uitgeven, kan dit aantrekkelijk zijn. Maar, je moet wel zeker weten dat je aan het einde van de rit de lening kunt aflossen.

 • Sinds 2013 kunnen starters de rente van een aflossingsvrije hypotheek niet meer aftrekken. Tenzij je maandelijks aflost met een annuïteiten- of lineaire hypotheek.
 • Je mag maximaal 50% van de woningwaarde zonder aflossing financieren. Helemaal geen aflossing doen, kan dus niet meer.
 • Voor hypotheken die voor 31 december 2012 al bestonden, geldt een overgangsregeling.

De rente blijft gelijk zolang je schuld ook constant blijft. Doch, als de lening afloopt, moet je in één keer betalen. Als je dat geld niet hebt, is dat moeilijk.

Je kunt jouw aflossingsvrije hypotheek naar een andere aanbieder omzetten. Dit heeft dan wel nieuwe regels. Nieuwe aflossingsvrije leningen geven geen recht op hypotheekrenteaftrek meer volgens de regels van 2013.

Voordelen

Nadelen

– Lagere maandlasten

– Geen hypotheekrenteaftrek voor nieuwe aflossingsvrije hypotheken

– Constante rentelasten

– Volledige aflossing aan het einde van de looptijd

– Geschikt voor investeringen

– Maximale boetevrije aflossing bedraagt meestal 10-20%

Voor wie stable financiën heeft, kan een aflossingsvrije hypotheek aantrekkelijk zijn. Let altijd goed op de verschillende hypotheekvormen en jouw financiële situatie bij het kiezen van een huis.

Hybride Hypotheek

Een hybride hypotheek is een mix van een spaarhypotheek en een beleggingshypotheek. Dit type hypotheek loopt zonder aflossen. In plaats daarvan betaal je elke maand premie. Deze premie heeft een spaar- of beleggingspart en een deel voor overlijdensrisico.

Huiseigenaren met een hybride hypotheek kiezen tussen sparen en beleggen. Ze mogen zelfs halverwege veranderen. Dit zorgt voor pluspunten zoals de maximale renteaftrek en belastingvrije spaargeldoptie met KEW.

Je kon alleen voor een hybride hypotheek kiezen wanneer je er al eentje had voor 1 januari 2013. Nieuwe hypotheken komen hier niet meer voor in aanmerking.

De hybride hypotheek wordt minder vaak aangeboden. Dit komt door de nadelen, zoals hoge kosten in de verzekering en afhankelijkheid. De optie om te beleggen zorgt voor extra risico.

 

Voordelen

Nadelen

Flexibiliteit in sparen/beleggen

Beleggingsrisico

Maximale renteaftrek

Afhankelijkheid van geldverstrekker

Belastingvrije vermogensopbouw

Hoge kosten binnen de verzekering

Bankspaarhypotheek en Spaarhypotheek

De bankspaarhypotheek en spaarhypotheek helpen je om geld te sparen tijdens je hypotheek. Er zijn duidelijke verschillen tussen beide. Dit is belangrijk voor wie erover denkt een huis te kopen.

Kenmerken van de Bankspaarhypotheek

Met een bankspaarhypotheek spaar je geld op een spaarrekening. Iedere maand zet je er geld op. Dit spaargeld valt onder box 1 en zo bespaar je op belasting.

Iedere maand betaal je rente en spaar je. Dit zorgt voor vaste kosten per maand. Je hoeft geen aparte verzekering voor overlijden te nemen.

 • Vermogensopbouw via spaarrekening
 • Belastingvoordelen in box 1
 • Geen belasting over opgebouwde saldo
 • Geen verplichting tot overlijdensrisicoverzekering
 • Niet mogelijkheid om te verhogen

Kenmerken van de Spaarhypotheek

Bij een spaarhypotheek spaar je met een verzekering. Je hebt de keuze uit sparen in box 1 of 3. In box 3 betaal je echter belasting.

Bij deze hypotheek moet je een verzekering nemen voor als je overlijdt. De rente op je spaargeld is hetzelfde als je hypotheekrente. Zo houd je je uitgaven stabiel.

 • Vermogensopbouw via spaarverzekering
 • Mogelijkheid tot vermogensopbouw in box 1 of 3
 • Belasting in box 3
 • Verplichte overlijdensrisicoverzekering
 • Vaste maandlasten door gelijkblijvende rentevergoeding

Voor wie zijn deze hypotheekvormen geschikt?

Beide hypotheektypen passen bij verschillende behoeften. De bankspaarhypotheek is fijn voor wie stabiele kosten wil zonder overlijdensverzekering en met belastingvoordelen.

De spaarhypotheek past bij mensen die flexibel willen zijn en een overlijdensverzekering oké vinden. Starters kunnen sinds 2013 geen nieuwe spaarhypotheek meer afsluiten.

Kenmerken

Bankspaarhypotheek

Spaarhypotheek

Vermogensopbouw

Via spaarrekening

Via spaarverzekering

Fiscale box

Box 1 (verplicht)

Box 1 of 3

Belasting over vermogen

Geen belasting

Belasting in box 3

Overlijdensrisicoverzekering

Niet verplicht

Verplicht

Maandlasten

Rente + inleg spaarrekening

Rente + premie spaarverzekering

Laat je goed informeren door een adviseur. Zo weet je welke hypotheek het beste is voor jou.

Beleggingshypotheek

De beleggingshypotheek was eerst erg geliefd. Maar sinds 2013 mag je geen nieuwe beleggingshypotheken meer nemen. De regels zijn veel veranderd. Hierdoor is het makkelijker geworden extra te betalen.

Vanaf april 2017 mag je een beleggingshypotheek eerder aanpakken, na 15 of 20 jaar. Dit geeft huiseigenaren meer vrijheid. Ze kunnen hun schuld sneller afbetalen.

Het kostenplaatje bij oversluiten is niet misselijk. Maar je mag een eventuele boete aftrekken bij de belasting. Denk wel aan het risico op restschuld. Bij een annuïteitenhypotheek worden de maandelijkse lasten met de tijd hoger. Bij lijfhypotheek blijven ze gelijk.

We hebben een tabel gemaakt om het makkelijker te zien:

Hypotheekvorm

Kenmerken

Flexibiliteit

Risico

Annuïteitenhypotheek

Vaste maandlasten, netto lasten stijgen

Gemiddeld

Laag

Lineaire Hypotheek

Maandelijks aflossing, rente dalend

Gemiddeld

Laag

Beleggingshypotheek

Premie wordt belegd, potentieel variabel rendement

Hoog

Hoog

Vergeet niet goed na te denken over uw hypotheek toekomst. Kijk naar de kansen en risico’s. De flexibiliteit en mogelijke kosten zijn belangrijke dingen om te overwegen. Het rendement bij een beleggingshypotheek is niet zeker en kan veranderen. Check daarom regelmatig of uw hypotheek bijdraagt aan het behalen van uw doelen.

Levenhypotheek

Een levenhypotheek combineert een hypotheeklening met een levensverzekering. Tijdens de looptijd betaal je niet direct af op de lening. In plaats daarvan spaar je geld waarmee je later de lening aflost. Dit spaargeld komt van een deel van de premie dat voor de levensverzekering wordt betaald.

Dit type hypotheek gebruikt beleggingen om een spaarpot op te bouwen. Dit betekent dat er financiële risico’s zijn. Er is geen garantie op een bepaalde uitkering en de waarde van beleggingen kan schommelen.

Er zijn wel belastingvoordelen. Maar dit kan flexibiliteit gedurende de looptijd beïnvloeden.

“Veel kapitaalverzekeringen, zoals de levenhypotheek, worden beschouwd als duur vanwege de hoge kosten die eraan verbonden zijn,” benadrukken experts.

Voordelen van een levenhypotheek zijn:

 • Maximaal fiscaal voordeel
 • Lagere maandlasten door dezelfde maandlasten en rente
 • Makkelijk om de levensverzekering mee te nemen bij een andere hypotheek

Belangrijk om te weten: Deze hypotheek is alleen voor wie zijn huis voor 2013 kocht. Deze beperking maakt de optie zeldzamer. Minder hypotheekverstrekkers bieden dit ook aan, wat de keuze beperkt.

Een levenhypotheek kent zijn eigen voordelen, zoals renteaftrek en belastingvrij sparen. Het kan leiden tot meer spaargeld op termijn. Overweeg wel de fiscale impact bij het afsluiten van de levensverzekering.

Voordeel

Beschrijving

Fiscaal Voordeel

Maximale hypotheekrenteaftrek

Lagere Maandlasten

Constante maandlasten bij gelijkblijvende rente

Flexibiliteit

Eenvoudige overname van de levensverzekering

Sparen en Beleggen

Opbouw van vermogen door beleggingsfondsen

Hypotheekvormen vergelijken en kiezen

Het kiezen van de juiste hypotheek is van groot belang. Het is belangrijk om verschillende hypotheekvormen te vergelijken. Nieuwe hypotheken moeten sinds 2013 meteen beginnen aflossen voor de hypotheekrenteaftrek.

Bij je keuze zal je vaak moeten kiezen tussen een annuïteitenhypotheek en een lineaire hypotheek. Het is essentieel om goed na te denken over wat het beste bij jou past. Dit hangt af van je situatie en toekomstplannen.

Hoe Maak Je de Juiste Keuze?

De beste hypotheekkeuze maken draait niet alleen om de maandlasten van nu. Kijk ook naar wat je op lange termijn kwijt bent. Een annuïteitenhypotheek heeft lagere kosten in het begin maar deze kunnen stijgen. Een lineaire hypotheek kan op lange termijn voordeliger zijn door snellere aflossing.

Hypotheekadvies en Hypotheekrente

Hypotheekadvies kan helpen bij het maken van de juiste keuze. Experts weten hoe je de rente laag houdt en welke hypotheek het best bij jou past. Vergeet niet om verschillende hypotheekrentes met elkaar te vergelijken voor de beste deal. Vanaf 2020 zijn er bij nieuwe hypotheken vooral annuïteiten- en lineaire hypotheken beschikbaar vanwege veranderingen in de wet.

Hypotheek Oversluiten: Wat Moet Je Weten?

Als je denkt aan het oversluiten van je hypotheek, zijn er zaken om te overwegen. Als je hypotheek van voor januari 2013 is, behoud je hypotheekrenteaftrek. Het kan slim zijn om over te stappen naar een andere vorm, met mogelijk lagere kosten. Maar bij oversluiten kunnen er kosten en boetes komen die je moet bekijken tegenover de mogelijke besparingen.

Hypotheekvorm

Kosten Initieel

Kosten Lange Termijn

Bijzonderheden

Annuïteitenhypotheek

Laag

Hoger door hoger netto bedrag

Vaste bruto bedragen, initieel lagere lasten

Lineaire Hypotheek

Hoger

Lager door snelle aflossing

Aflossing van vast bedrag per maand, daalt over tijd

Aflossingsvrije Hypotheek

Laag

Niet aflossen, risico niet bouwen van kapitaal

Betalen van rente en vrijwillige aflossing

FAQ

Wat zijn hypotheekvormen?

Hypotheekvormen zijn manieren om een hypotheek terug te betalen. Denk aan de annuïteitenhypotheek, lineaire hypotheek en aflossingsvrije hypotheek. Ook is er de hybride hypotheek.

Welke hypotheekvormen zijn het meest gangbaar?

De meest voorkomende zijn de annuïteiten- en lineaire hypotheek. Vooral starters op de woningmarkt kiezen deze vaak. Er zijn ook aflossingsvrije en hybride vormen beschikbaar.

Wat is een annuïteitenhypotheek?

Bij deze hypotheekvorm blijven de maandlasten gelijk. In het begin los je meer rente af. Maar na verloop van tijd betaal je steeds meer aflossing.

Wat zijn de voor- en nadelen van een lineaire hypotheek?

Voordelig is dat je sneller je schuld vermindert. Daardoor daalt ook de rente en je maandlasten. Het nadeel is dat je in het begin meer betaalt dan bij een annuïteitenhypotheek.

Is een aflossingsvrije hypotheek een goede keuze?

Een aflossingsvrije hypotheek kan lagere maandlasten geven. Je betaalt alleen rente. Maar, aan het einde van de looptijd is de schuld nog helemaal open staan.

Hoe werkt een hybride hypotheek?

Met een hybride hypotheek meng je verschillende hypotheekvormen. Bijvoorbeeld spaar- en beleggingshypotheken. Dit geeft meer opties en potentieel voor hogere winsten. Maar het brengt ook meer risico met zich mee.

Bij welke hypotheekvormen los ik aan het einde van de looptijd af?

Bij deze hypotheekvormen houdt u gedurende de looptijd van de hypotheek de volledige hypotheeklening in stand. Binnen een gemengde levensverzekering (kapitaalverzekering) of op een spaar- of beleggingsrekening bouwt u vermogen op waarmee u aan het eind van de looptijd (een deel van) uw hypotheek aflost. Bij het opbouwen van vermogen moet u een keuze maken tussen beleggen en sparen en moet u bepalen of u de vermogensopbouw in box 1 of in box 3 wenst plaats te laten vinden. Daarnaast bevatten een aantal vormen standaard een overlijdensrisicoverzekering terwijl die bij andere vormen ontbreekt. Bij de volgende hypotheekvormen kunt u aan het einde van de looptijd aflossen:

 • bankspaarhypotheek beleggen (BEW)
 • bankspaarhypotheek sparen (SEW)
 • de beleggingsrekeninghypotheek
 • de effecthypotheek
 • de levenhypotheek
 • de spaarhypotheek
 • de hybride hypotheek

Meer informatie

Vrijblijvend hypotheek aanvragen