HomeFinance Hypotheken
Search
Close this search box.

De maandlasten van je hypotheek berekenen

De maandlasten van uw hypotheek berekenen? Met de handige hypotheeklastencalculator van HomeFinance krijgt u binnen een halve minuut antwoord op de vraag: “Wat worden de bruto en netto maandlasten van mijn hypotheek?

Wij bij HomeFinance helpen u met al uw vragen over hypotheken en maandlasten. Met meer dan 21 jaar ervaring en een kantoor in Nijmegen, kunt u met uw vragen over hypotheek berekeningen altijd bij ons terecht.

Bereken maandlasten

Bereken de bruto- en nettomaandlasten voor uw hypotheek door gebruik te maken van de hypotheeklastencalculator hieronder:

Hypotheek maandlasten berekenen grafiek

Uw hypotheek maandlasten kunt u ook berekenen met de interactieve grafiek. De onderstaande grafiek toont de maandlasten, jaarlijkse en cumulatieve hypotheekbetalingen. U kunt via de sliders hypotheekgegevens invoeren zoals het leenbedrag, de looptijd, de rente en de eventuele extra aflossing per maand. De grafiek wordt automatisch bijgewerkt om de effecten van wijzigingen te visualiseren. Dit helpt u inzicht te krijgen in de totale kosten van uw hypotheek over de tijd.

Hoe bereken je je hypotheek maandlasten?

De maandlasten voor uw hypotheek berekent u zo: Het maandelijkse aflossingsgedeelte is het totale hypotheekbedrag gedeeld door het aantal aflossingen.

Hier is een eenvoudige methode om dit te berekenen:

Benodigde gegevens:

 1. Hoofdsom van de hypotheek (P): Het bedrag dat je leent.
 2. Rentepercentage (r): Het jaarlijkse rentepercentage.
 3. Looptijd van de hypotheek (n): Het aantal jaren dat je de hypotheek hebt.
 

Formule:

De formule om de maandelijkse hypotheeklasten te berekenen is gebaseerd op de annuïteitenhypotheek. De maandelijkse betaling (M) kan worden berekend met de volgende formule:

M = P x (r(1+r)^n)/(1+r)^n-1

Vergelijk hypotheekvormen

Vergelijkingstabel

Hypotheekvorm Kenmerken Voordelen Nadelen
Aflossingsvrije Hypotheek Geen aflossing gedurende de looptijd, alleen rente betalen. Lagere maandlasten. Volledige schuld aan het einde van de looptijd.
Annuïteitenhypotheek Vaste maandlasten die bestaan uit rente en aflossing. Zekerheid van vaste maandlasten. Meer rente en minder aflossing aan het begin.
Lineaire Hypotheek Vaste aflossing en dalende rentelasten. Snellere aflossing, lagere totale kosten. Hogere maandlasten aan het begin.
Spaarhypotheek Combinatie van een lening en een spaarrekening. Gelijkblijvende maandlasten, belastingvoordelen. Complexer product, minder flexibel bij verhuizing.
Beleggingshypotheek Lening gekoppeld aan een beleggingsfonds. Mogelijkheid op hoger rendement. Risico's door schommelingen op de beurs, geen garantie op aflossing.

Wat is de actuele hypotheekrente en hoe vaak verandert deze?

De actuele hypotheekrente vindt u hieronder: 

Bank Rente
Woonnu 3.83%
Centraal Beheer 3.88%
Venn 3.88%
Lloyds Bank 3.90%
NIBC Direct 3.90%
bijBouwe 3.90%
Tulp 3.91%

De hypotheekrente verandert dagelijks. Gebruik bij de hypotheekberekeningen altijd de meest actuele hypotheekrente om een precieze inschatting te maken van de kosten. 

Voorbeeld berekeningen​

De maandelijkse kosten van een hypotheek van € 650.000 met een looptijd van 30 jaar en een jaarlijks rentepercentage van 3% zijn ongeveer € 2.741 bruto en €2239 netto:

M = 650000 * (0.0025 * (1 + 0.0025)**360) / ((1 + 0.0025)**360 – 1)

De maandelijkse kosten van een hypotheek van € 500.000 met een looptijd van 30 jaar en een jaarlijks rentepercentage van 3% zijn ongeveer € 2108 bruto en € 1722 netto:

M = 500000 * (0.0025 * (1 + 0.0025)**360) / ((1 + 0.0025)**360 – 1)

De maandelijkse kosten van een hypotheek van € 400.000 met een looptijd van 30 jaar en een jaarlijks rentepercentage van 3% zijn ongeveer € 1686 bruto en € 1378 netto :

M = 400000 * (0.0025 * (1 + 0.0025)**360) / ((1 + 0.0025)**360 – 1)

De maandelijkse kosten van een hypotheek van € 350.000 met een looptijd van 30 jaar en een jaarlijks rentepercentage van 3% zijn ongeveer € 1476 bruto en € 1206 netto:

M = 350000 * (0.0025 * (1 + 0.0025)**360) / ((1 + 0.0025)**360 – 1)

De maandelijkse kosten van een hypotheek van € 250.000 met een looptijd van 30 jaar en een jaarlijks rentepercentage van 3% zijn ongeveer € 1054 bruto en € 861 netto:

M = 250000 * (0.0025 * (1 + 0.0025)**360) / ((1 + 0.0025)**360 – 1)

De maandelijkse kosten van een hypotheek van € 150.000 met een looptijd van 30 jaar en een jaarlijks rentepercentage van 3% zijn ongeveer € 632 bruto en € 517 netto:

M = 150000 * (0.0025 * (1 + 0.0025)**360) / ((1 + 0.0025)**360 – 1)

Bijkomende kosten hypotheek berekenen

Eenmalige Kosten

Notariskosten (€):

Taxatiekosten (€):

Advies- en bemiddelingskosten (€):

Overdrachtsbelasting (€):

NHG-kosten (€):

Totaal Eenmalige Kosten (€):

Terugkerende Kosten

Opstalverzekering (€ per maand):

Inboedelverzekering (€ per maand):

Levensverzekering (€ per maand):

Gemeentelijke lasten (€ per jaar):

VvE-bijdragen (€ per maand, indien van toepassing):

Totaal Terugkerende Kosten (€ per maand):

Welke invloed hebben mijn persoonlijke financiële situatie en kredietwaardigheid op mijn hypotheek en maandlasten?

Kredietverstrekkers evalueren uw financiële gezondheid door naar uw inkomen, schulden en kredietgeschiedenis te kijken.

Een stabiele financiële situatie en een goede kredietwaardigheid kunnen leiden tot een hogere lening, lagere rentepercentages en daardoor lagere maandlasten. Zorg ervoor dat uw financiële gegevens in orde zijn voordat u een hypotheek aanvraagt om de beste voorwaarden te krijgen.

Voor een hypotheekaanvraag zijn verschillende documenten vereist, waaronder inkomensbewijzen (zoals loonstroken en jaaropgaven), een geldig identiteitsbewijs, een overzicht van schulden en verplichtingen (zoals leningen en creditcardoverzichten), bewijzen van eigen vermogen (zoals bankafschriften), en woningdocumenten (zoals het koopcontract en een taxatierapport). Het correct aanleveren van deze documenten helpt bij het verkrijgen van de best mogelijke hypotheekvoorwaarden.

Wat moet ik doen als ik mijn maandlasten niet meer kan betalen?

Als u uw maandlasten niet meer kunt betalen, zijn er enkele stappen die u kunt nemen om uw situatie te verbeteren:

 1. Neem contact op met je geldverstrekker: Informeer hen zo snel mogelijk over uw situatie. Ze kunnen helpen met tijdelijke oplossingen zoals een betalingspauze of verlaging van de maandlasten.

 2. Budgetteren: Bekijk uw uitgaven kritisch en zoek manieren om te besparen. Stel een budget op en houd u eraan.

 3. Financieel advies: Zoek hulp bij een financieel adviseur om uw financiën op een rij te krijgen en een plan te maken.

 4. Herfinanciering: Overweeg om uw hypotheek te herfinancieren voor gunstigere voorwaarden.

 5. Extra inkomen: Zoek naar manieren om uw inkomen te verhogen, zoals een tweede baan of freelance werk.

 6. Hulporganisaties: Neem contact op met instanties zoals het NIBUD of een schuldhulpverlening organisatie voor advies en ondersteuning.

Veelgestelde vragen over hypotheek maandlasten berekenen

Het berekenen van uw hypotheek maandlasten geeft inzicht in uw financiële verplichtingen. Dit helpt u bij het maken van een budget. U kunt zo beter voorbereid zijn op uw kosten.

De berekening laat ook zien hoe belastingvoordelen en rente invloed hebben. Zo weet u precies waar u aan toe bent.

Met berekeningstools weet u precies wat u aan hypotheeklasten kwijt bent. Vaak is het bedrag na belastingen en rente lager. Door dit nauwkeurig te berekenen, voorkomt u financiële verrassingen. U kunt zo uw budget beter managen.

Als u kijkt naar hypotheekvormen als annuïteiten-, lineaire en aflossingsvrije hypotheken, ziet u grote verschillen in maandlasten. Elk type hypotheek heeft zijn eigen unieke kenmerken. Deze kenmerken beïnvloeden hoeveel een huiseigenaar elke maand betaalt. Goed begrijpen hoe deze verschillen werken is heel belangrijk bij het kiezen van de juiste hypotheek.

Veel mensen maken fouten bij het inschatten en berekenen van hun hypotheekkosten. Dit kan grote gevolgen hebben. Het is belangrijk om de kosten goed te berekenen. Zo voorkomen we dat onze financiële planning in de war raakt. Laten we kijken naar vaak gemaakte fouten.

 • Onderschatting van aanvullende kosten: Vaak worden de extra kosten vergeten. Naast de hypotheek zijn er ook onderhoud, verzekeringen, en gemeentelijke belastingen. Een huis kopen zonder controle kan leiden tot hoge onderhoudskosten. Het is slim om alle extra kosten goed te berekenen. Zo voorkomen we geldproblemen.
 • Verkeerde aannames over renteveranderingen: Soms denken mensen verkeerd over de rente die kan veranderen. Ze houden geen rekening met mogelijke veranderingen in de toekomst. Dit kan leiden tot problemen met het budget. Het is slim om te kijken wat er kan gebeuren en deze fluctuaties mee te nemen in de berekening. Zo krijgen we een beter inzicht in onze echte maandelijkse kosten.

Om onze kosten goed in te schatten, moeten we deze fouten vermijden. We moeten extra kosten en mogelijke veranderingen in rente goed bekijken. Er zijn online tools die ons hierbij kunnen helpen. Zo krijgen we een duidelijk beeld van wat onze hypotheek elke maand echt kost.

De WOZ-waarde is belangrijk voor uw hypotheeklasten. Deze waarde bepaalt deel van uw belastingen, zoals het eigenwoningforfait. Ook beïnvloedt het mogelijke belastingvoordelen.

Het eigenwoningforfait is gebaseerd op de WOZ-waarde. Vanaf 2024 bereikt het 0,35% voor huizen tussen €75.000 en €1.310.000.

Voor huizen boven €1.310.000 is deze waarde gebaseerd op €4.585 plus 2.35% van de waarde boven €1.310.000.

Meestal is de marktwaarde hoger dan de WOZ-waarde. Dit beïnvloedt de verkoopprijs niet direct. Maar wel de te betalen belastingen.

Door belastingvoordelen kunnen uw maandlasten aanzienlijk dalen. Hypotheekrenteaftrek helpt bijvoorbeeld om de belastingdruk te verminderen.

Met een hogere WOZ-waarde kunt u ook lagere hypotheekrente krijgen. Zorg ervoor dat de WOZ-waarde juist is. Anders betaalt u misschien te veel belasting. Binnen zes weken na ontvangst van de WOZ-beschikking kunt u bezwaar aantekenen.

WOZ-waardeEigenwoningforfait 2023Eigenwoningforfait 2024
€0 – €12.5000%0%
€75.000 – €1.200.0000.35%0.35%
Boven €1.310.000€4.200 + 2.35% boven €1.200.000€4.585 + 2.35% boven €1.310.000

Het gemiddelde verschil tussen bruto en netto zal voor veel huiseigenaren in Nederland ergens tussen de 30% en 50% van de bruto maandlasten liggen, afhankelijk van hun persoonlijke fiscale situatie en het rentepercentage van hun hypotheek.

Het bepalen van de hypotheekrente is zeer belangrijk. We vergelijken actuele hypotheekrentetarieven met onze tools. Zo vinden we de beste hypotheekopties.

Actuele hypotheekrentetarieven

Zorg dat je weet welke de actuele hypotheekrentetarieven zijn. De hoogte van de rente beïnvloedt je maandelijkse kosten. Neem bijvoorbeeld een hypotheek van €320,000 met 4.4% rente. De bruto rentekosten zijn dan dit bedrag per maand.

JaarBruto Rente per Maand (€)Aflossing per Maand (€)Belastingteruggave (€)Netto Lasten per Maand (€)Afgeloste Bedrag (€)
11,1734293951,2075,254
51,0705323721,23028,739
109396633331,26964,536
205731,0292111,391164,661

Vergelijken van verschillende aanbieders

Om de beste hypotheekrente te verkrijgen, moeten we de tarieven vergelijken. Tools van Home Finance helpen daarbij. We kunnen met deze vergelijkingstools de maandlasten 2e hypotheek en maandlasten zakelijke hypotheek precies berekenen. Dit helpt ons de beste en meest voordelige optie te kiezen. Zo houden we onze financiën goed in de gaten.

Overwegingen voor Pensioe

Je kunt op HomeFinance.nl de maandlast van een hypotheek uitrekenen met elke rente die je wilt. Om een realistisch beeld te krijgen van de maandlasten waarmee je rekening moet houden is het belangrijk om die rente niet te laag te stellen. Blijkt het rentepercentage voor jouw hypotheek uiteindelijk hoger, dan kan dat flink tegenvallen bij het zien van het bedrag dat van je rekening wordt afgeschreven.

Bij de berekening van jouw maandlast op deze pagina vullen wij standaard een percentage in op basis van de actuele hypotheekrente. Dat is de laagste rente op dit moment bij de gekozen hypotheekvorm met een rentevast periode van 10 jaar. Deze berekening geeft een beeld van wat er kan. Besef wel dat de werkelijke hypotheekrente voor jou hoger kan uitpakken en daarmee jouw maandlast ook.

Om uw maximale hypotheek te berekenen kunt u gebruik maken van onze hypotheek bereken tool.

Over Homefinance

Homefinance.nl is een onafhankelijke Nederlandse hypotheek bereken website. De website biedt gebruikers een breed scala aan hulpmiddelen en informatie om hen te helpen bij het maken van geïnformeerde beslissingen over hun hypotheek. Met behulp van online tools zoals maandlasten calculators kunnen bezoekers eenvoudig de maandelijkse kosten van verschillende hypotheekopties berekenen, rekening houdend met factoren zoals leenbedrag, rentevoet en looptijd van de hypotheek. Homefinance is de meest complete onafhankelijke vergelijkingswebsite voor hypotheken.

Hoe nauwkeurig is onze online calculator voor het berekenen van hypotheek maandlasten?

Onze maandlasten berekening geeft slechts een indicatie van de kosten van een hypotheek per maand. Deze indicatie hebben we berekend met de gegevens die u heeft ingevoerd, actuele belastingtarieven en een enkele veronderstelling. Natuurlijk kunt u aan de uitkomst van de berekening geen rechten ontlenen. Wilt u na deze indicatie een exacte berekening van uw hypotheeklasten? Maak dan online een afspraak om gratis vrijblijvend te bellen met onze hypotheekadviseurs!

Jorrit Drenth

Jorrit Drenth

Deze pagina is gemaakt en gecontroleerd door Jorrit Drenth. Jorrit is een expert op het gebied van hypotheken en overige leningen en helpt mensen al meer dan 10 jaar met hun financiële vragen. Jorrit schrijft onder andere voor HomeFinance, Actuelerentestanden.nl, en Lening.nl.

Hypotheek maandlasten berekenen

Vrijblijvend hypotheek aanvragen