Bereken de maandlast van een hypotheek voordat je een huis gaat zoeken, zodat je weet wat een eigen huis je per maand kost aan hypotheeklasten. Voor het berekenen van de maandlast bij alimentatie, erfpacht en/of leningen kies je de uitgebreide berekening.

Bereken uw maandlasten
jaar
bezig

Deze berekening is een vereenvoudigde berekening die slechts bedoeld is als indicatie. Aan de berekeningen op deze site kunnen geen rechten worden ontleend.


Berekening maandlast hypotheek

Onze maandlasten berekening geeft een indicatie van de kosten van een hypotheek per maand. Deze indicatie hebben we berekend met de gegevens die jij hebt ingevoerd, actuele belastingtarieven en een enkele veronderstelling. Natuurlijk kun je aan de uitkomst van de berekening geen rechten ontlenen. Wil je na deze indicatie een exacte berekening van jouw hypotheeklasten? Maak dan online een afspraak om gratis vrijblijvend te bellen met een hypotheekexpert!

Maandlasten berekenen: hoe werkt dat?

Voor het berekenen van jouw maandlasten hebben we een aantal gegevens van je nodig. Geen zorgen: we slaan die niet op en voor de uitkomst van de berekening hoef je ook geen gegevens bij ons achter te laten. Je kunt de berekening bij HomeFinance volledig anoniem uitvoeren.

De gegevens die we nodig hebben voor de berekening van de maandlasten van een hypotheek:

 • de samenstelling van jouw huishouden
 • jouw leeftijd
 • jouw bruto jaarinkomen en dat van je eventuele partner
 • de WOZ-waarde van de woning
 • het hypotheekbedrag
 • de looptijd van de hypotheek
 • de hypotheekvorm(en)
 • het rentepercentage

Al deze gegevens hebben we nodig voor het berekenen van jouw netto maandlast. De meeste vragen we aan jou. Eén ding vullen we voor je in - omdat die lang niet altijd bekend is bij het maken van een maandlasten berekening: de WOZ-waarde van de woning. Die stellen we gelijk aan het hypotheekbedrag om de berekening te kunnen maken. In de praktijk zal de WOZ-waarde meestal afwijken van het hypotheekbedrag.

Bruto en netto maandlast

Wat betekent dat - netto maandlast? Dat zijn de maandelijske kosten van jouw hypotheek, rekening houdend met het belastingvoordeel van de hypotheekrenteaftrek. De hypotheeklast zonder dat belastingvoordeel noemen we de bruto maandlast.

Voor het berekenen van de bruto maandlast hebben we voldoende aan de pure hypotheekgegevens:

 • het hypotheekbedrag
 • de looptijd van de hypotheek
 • de hypotheekvorm(en)
 • het rentepercentage

De gegevens over jouw huishouden, leeftijd en inkomen zijn nodig voor het berekenen van het belastingvoordeel.

Maandlast hypotheek: rente en aflossing

De maandlast van een hypotheek kan uit verschillende elementen bestaan:

 • hypotheekrente
 • aflossing
 • kapitaalopbouw

Dit bij elkaar opgeteld is de bruto maandlast. Haal het belastingvoordeel er vanaf en je hebt de netto maandlast.

Hypotheekrente

Een hypotheek is een geldlening - met als onderpand een huis. Voor die lening betaal je rente. Elke maand wordt berekend hoeveel rente je moet betalen: een percentage over het nog openstaande hypotheekbedrag. Bij elke aflossing op de hypotheek daalt de openstaande lening, en daarmee ook het rentebedrag in de maandlast.

In de berekening van de maandlasten kun je de rente zelf invullen. Vooraf hebben wij al een actuele hypotheekrente voor je ingevuld: de laagste rente van dit moment voor een hypotheek met NHG en een rentevastperiode van 10 jaar.

Aflossing

Niet op elke hypotheek wordt maandelijks afgelost. Er zijn nog heel veel aflossingsvrije hypotheken - daarop wordt helemaal niet afgelost - en hypotheken waarbij kapitaal wordt opgebouwd om het geleende bedrag later mee af te lossen. Bij de annuïteitenhypotheek en de lineaire hypotheek los je wel elke maand een stukje af. Het bedrag dat je aflost zit verwerkt in de maandlast van je hypotheek.

Kapitaalopbouw

Er lopen nog veel hypotheken waarbij niet per maand wordt afgelost, maar aan het eind van de looptijd in één keer. Om die aflossing te kunnen doen bouw je kapitaal op: in een spaarhypotheek, levenhypotheek of beleggingshypotheek. Vroeger gaven deze hypotheekvormen een extra belastingvoordeel, tegenwoordig niet meer. Sterker nog: je kunt voor nieuwe hypotheken alleen hypotheekrenteaftrek krijgen met een annuïteiten- of lineaire hypotheek.

Bestaande hypotheken met kapitaalopbouw kunnen wel meegenomen worden naar een volgende eigen woning. Bij deze hypotheken is het bedrag dat per maand in de kapitaalopbouw gestort wordt onderdeel van de hypotheeklast. Dit is niet verwerkt in onze maandlasten berekening. Wil je de maandlast berekenen van zo'n hypotheek, dan kies je voor 100% aflossingsvrij en tel je daar de maandelijkse storting in het kapitaal bij op.

Bijkomende kosten hypotheek

Naast de pure hypotheeklast (rente, aflossing en eventuele kapitaalopbouw) kunnen er nog meer kosten komen kijken bij een hypotheek. Houd hier rekening mee als je gaat bepalen wat de hypotheek je per maand gaat kosten:

 • woonlastenverzekering
 • overlijdensrisicoverzekering

Woonlastenverzekering

Een woonlastenverzekering of woonlastenbescherming vangt een terugval in jouw inkomen bij werkloosheid of arbeidsongeschiktheid op. Zo'n terugval kan ervoor zorgen dat jij problemen krijgt bij het betalen van jouw hypotheeklasten. Deze verzekering keert dan een bedrag per maand uit om die problemen te voorkomen.

Overlijdensrisicoverzekering

Als je met z'n tweeën in een huis woont is het belangrijk om erover na te denken wat er gebeurt als één van beiden komt te overlijden. Dan wil de achterblijvende partner waarschijnlijk in de woning blijven - maar dat moet financieel wel kunnen. Of dat lukt is afhankelijk van het inkomen dat hij of zij dan heeft. Dat moet voldoende zijn om de maandlast van de hypotheek te blijven betalen. Heb je daar twijfels over? Regel dan een voorziening: ofwel een extra inkomen, ofwel een eenmalig bedrag om de hypotheek ineens (voor een groot deel) mee af te lossen. Dat laatste doe je met het afsluiten van een overlijdensrisicoverzekering.

Bijkomende kosten eigen woning

Naast de hypotheeklast moet je bij een eigen woning ook rekening houden met andere kosten. Denk bijvoorbeeld aan:

 • opstalverzekering
 • gemeentelijke lasten
 • reserveren voor onderhoud van de woning

Opstalverzekering

Als woningbezitter moet je ervoor zorgen dat je huis verzekerd is tegen brand en andere schade. Dat noemen we de opstalverzekering. Dat is iets anders dan de inboedelverzekering: daarmee verzeker je alles wat in je huis staat - met de opstalverzekering verzeker je het huis zelf. In de voorwaarden van je hypotheek staat ook altijd de verplichting om je woning te verzekeren.

Gemeentelijke lasten

De woningeigenaar betaalt meer aan de gemeentelijke heffingen en belastingen dan een huurder. Je krijgt rekeningen voor:

 • onroerende zaakbelasting (OZB)
 • rioolheffing
 • waterschapsbelasting
 • afvalstoffenheffing

Dit kan qua totaalbedrag aardig in de papieren lopen, check deze lokale lasten calculator maar eens. Houd rekening met deze kosten!

Reserveren voor onderhoud

Je eigen woning heeft ook onderhoud nodig. Dat kan om van alles gaan. Denk aan doorlopend onderhoud (schilderen), groot onderhoud (vervangen van kozijnen, dakgoten of CV-ketel), achterstallig onderhoud en eventuele verbeteringen die je wilt aanbrengen aan de woning (nieuwe keuken, uitbouw, dakkapel). Een algemene richtlijn voor onderhoudskosten is 1% van de waarde van de woning per jaar. Zorg dat je dit reserveert - op een spaarrekening zet - zodat het geld klaarstaat als je kosten voor onderhoud moet maken.

Vrijblijvend over uw hypotheek praten?

Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor onze cookie en privacyverklaring.