Vragen? Bel ons: 088-22 77 344

Heb je spaargeld dat je voorlopig niet gaat gebruiken? Dan kun je overwegen het vast te zetten op een deposito. Geld opnemen tijdens de looptijd kan dan in principe niet - in ruil daarvoor krijg je een hogere spaarrente. De rente staat ook vast trouwens. HomeFinance.nl laat je zien welke deposito's je kunt afsluiten met een heldere vergelijking van de depositorentes.


Deposito's vergelijken

waar moet je op letten?

Lachende man in een zitzak

Het vastzetten van je spaargeld op een deposito zorgt ervoor dat je een tijd niet aan je geld kunt komen. Het staat echt vast! Dat maakt het extra belangrijk om een bewuste keuze te maken: welke bank vertrouw jij jouw geld toe? Voor hoe lang, en tegen welke rente? Goed vergelijken is bij deposito's dus echt een must. Daarbij let je op de volgende aspecten:

  • looptijd - hoe lang wil je het geld vastzetten?
  • spaargarantie - in welke landen heb je voldoende vertrouwen qua garantiestelsel?
  • rente - bij welke bank krijg je de hoogste depositorente?
  • voorwaarden - hoe zit het met (boetes of kosten bij) opnemen en wat gebeurt er bij overlijden?

HomeFinance.nl helpt je met een handige vergelijking van deposito's en allerlei informatie over depositosparen.


Goed om te weten

belangrijk bij jouw depositokeuze

Het vastzetten van je spaargeld heeft één groot nadeel: je kunt er in principe niet aankomen tot de looptijd verstreken is. Heb je het plotseling toch nodig voor een dringende aankoop of onverwachte situatie? Soms is er een uitzondering van toepassing en kun je tóch geld opnemen, vaak niet. Dan is het óf helemaal niet mogelijk om bij je geld te komen, óf alleen tegen betaling van een forse opnameboete.

Nadeel wordt gecompenseerd door hogere rente
Dit kun je ervaren als een nadeel - je wordt immers beperkt in je vrijheid met jouw eigen geld. In ruil daarvoor krijg je een hogere rente dan op een spaarrekening, dat is dan weer een voordeel. Heb je een bedrag echt niet nodig? Dan kun je er op deze manier meer rendement uit halen.

Voordeel van niet kunnen opnemen
Je kunt het niet kunnen opnemen ook ervaren als een voordeel. Als jij iemand bent die snel in de verleiding komt om je spaargeld te gebruiken voor eigenlijk niet zo noodzakelijke uitgaven... dan is een deposito een manier om niet te vallen voor alle verleidingen die op jouw pad komen. Zo houd je jouw spaarsaldo in stand voor later, als je het geld wel écht voor iets zinnigs nodig hebt.

In onze vergelijking van deposito's zie je een vlaggetje staan bij de gegevens. Dat vlaggetje laat zien door welk land het geld op dat deposito gegarandeerd wordt.

Europese depositogarantie
In de EU is afgesproken dat iedere lidstaat verplicht een garantie geeft voor spaargeld dat bij banken in dat land staat. Die garantie is ten minste €100.000 per persoon, per bank.

Vertrouwen in het land
Elk land heeft een eigen depositogarantiestelsel waarin dit geregeld is. Omdat het voor een spaarder qua vertrouwen verschil kan maken welk land de garantie geeft laten we dit zien in onze vergelijkingen.

Met een deposito zet je in principe jouw geld echt vast voor een bepaalde tijd. Je kunt kiezen uit allerlei looptijden, van 6 maanden tot wel 20 jaar vast. Natuurlijk weten we allemaal niet wat er in de toekomst gebeurt in ons leven. Het kan dan ook voorkomen dat er een situatie ontstaat waarbij je binnen de looptijd toch echt (een deel van) je geld nodig hebt.

Geld opnemen van een deposito
Hoe dat werkt verschilt sterk per bank. Sommige banken hebben een lijst met uitzonderingssituaties - als je in zo'n situatie komt mag je wél je geld opnemen. Of je kunt wel opnemen, maar moet dan kosten betalen - een soort opnameboete. Die regels lopen enorm uiteen. Het is dan ook belangrijk om die goed te bekijken voordat je besluit je geld bij een bank vast te zetten op een deposito.

Bij de gegevens van de deposito's zie je niet alleen de bank, de rente en het vlaggetje voor de spaargarantie - er staat ook iets over 'Betaalrekening'. Dat lijkt misschien gek omdat het hier over sparen op een deposito gaat, niet over een betaalrekening bij een bank.

Betaalrekening verplicht? Dat kost geld!
We laten dit zien omdat het bij sommige banken alleen mogelijk is om een deposito te openen als je er ook een betaalrekening hebt. Dat zorgt ervoor dat het afsluiten van zo'n deposito in feite niet gratis is: aan het aanhouden van een betaalrekening zijn meestal kosten verbonden. Heb je al een lopende rekening bij die bank? Dan is dit geen issue, alleen als je speciaal een betaalrekening zou moeten openen om het deposito te kunnen afsluiten..


Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor onze cookie en privacyverklaring.