HomeFinance Hypotheken
Search
Close this search box.

Laagste rente voor leningen vergelijken

Vergelijk en vind de goedkoopste lening in uw persoonlijke situatie

Wilt u een lening afsluiten? Dan kiest u voor de lening met de laagste rente. Wij helpen met het vergelijken van leningen – zo vindt u de goedkoopste lening. Door een offerte aan te vragen ontdekt u of u deze lening ook kunt krijgen. Vul uw gegevens in en start uw vergelijking.

Bank Product Rente
Defam Premium Greenloans 6,60% Bekijken
Defam Huiseigenaar Persoonlijke Lening 6,60% Bekijken
Lloyds Bank Persoonlijke lening 6,70% Bekijken
Freo Persoonlijke Lening 6,90% Bekijken
Lender & Spender Lender & Spender PL 7,00% Bekijken
Defam Premium Persoonlijke Lening 7,10% Bekijken
Qander Consumer Finance Persoonlijke Lening 7,10% Bekijken
Directa Persoonlijke lening 7,30% Bekijken
Defam WoonLening 7,50% Bekijken
BNP Paribas PF De Persoonlijkste Basis Lening 7,80% Bekijken
Defam Persoonlijke lening 7,90% Bekijken
BNP Paribas PF De Persoonlijkste Lening 8,50% Bekijken
Qander Consumer Finance Persoonlijke Lening Ondernemer 8,80% Bekijken
BNP Paribas PF De Persoonlijkste Sr.Lening Huiseigenaren 9,30% Bekijken
Qander Consumer Finance Persoonlijke Lening Senioren 9,40% Bekijken
Qander Consumer Finance Flex en Zeker Lening 9,50% Bekijken
BNP Paribas PF De Persoonlijkste Sr. Lening Algemeen 10,30% Bekijken
Santander Consumer Finance Persoonlijke Lening 12,50% Bekijken
Saldodipje Minilening 14,00% Bekijken
Saldodipje Pluslening 14,00% Bekijken
Nieuwsbrief
Op de hoogte van hypotheken

je gegevens zijn veilig

Vergelijking van leningen

Leningen met elkaar vergelijken hoeft niet ingewikkeld te zijn. U maakt een vergelijking van de rentes, vraagt één of meer offertes aan en besluit welke lening u wilt afsluiten.

Soort lening kiezen

Voordat u die stap kunt zetten is het van belang om eerst te besluiten welke soort lening u het beste kunt kiezen: een persoonlijke lening, een doorlopend krediet of een andere leenvorm (hybride lening)?

Persoonlijke lening

Bij een persoonlijke lening (PL) worden alle aspecten van de lening vastgelegd:
  • het bedrag dat u leent; dat wordt direct volledig naar u overgemaakt
  • het rentetarief; dat percentage verandert niet meer
  • de looptijd; u weet precies wanneer de lening afgelost is
  • het maandbedrag; met bedrag, rente en looptijd worden de maandlasten van uw lening berekend
Daardoor weet u met een persoonlijke lening helemaal waar u aan toe bent. Er is geen onzekerheid maar ook geen flexibiliteit. De laatste jaren worden er vrijwel alleen nog persoonlijke leningen afgesloten.

Doorlopend krediet

Een doorlopend krediet (DK) heeft juist veel flexibliteit. Het bedrag dat vastgelegd wordt is de kredietlimiet: tot die grens kunt u geld opnemen. Verder is het DK vooral flexibel:
  • het bedrag dat u leent; er wordt niets vanzelf overgemaakt – binnen de limiet kunt u opnemen wat u wilt – ook aflossen en opnieuw opnemen is vrij
  • het rentetarief; dat is variabel en kan dus ieder moment wijzigen
  • de looptijd; omdat bedrag en rente niet vaststaan is ook niet duidelijk wanneer u klaar bent met aflossen
  • het maandbedrag; dat staat meestal wel vast en is een percentage van de kredietlimiet
Het doorlopend krediet is (vrijwel) van de markt verdwenen. Banken bieden deze kredietvorm momenteel niet (meer) aan.

Andere kredietvormen

Een aantal banken biedt tegenwoordig – als vervanging voor het “ouderwetse doorlopend krediet” – leningen aan die een beetje tussen een persoonlijke lening en een doorlopend krediet in zitten. Deze nemen we ook op in onze vergelijking.

Rente voor leningen vergelijken

Na de keuze van de kredietvorm gaat u kijken naar de rente. Die staat in onze vergelijking netjes op een rij van laagste naar hoogste rente. Die rente is mede afhankelijk van uw antwoord op de vragen voor de vergelijking, zoals het te lenen bedrag.

Min/max rente

Veel banken hanteren bij leningen een ‘min rente’ en een ‘max rente’. Bij sommige kredietverstrekkers zijn die gelijk aan elkaar, heel vaak is er een verschil. Dat heeft te maken met het zogeheten ‘risk based pricing’. Bij het beoordelen van uw leningaanvraag wordt bekeken welk risico de bank loopt op problemen met terugbetalen. Afhankelijk van dat risico bepalen ze de rente. Heeft u een risicoloos profiel, dan betaalt u de laagste (minimale) rente – ziet de bank wel mogelijke problemen, dan betaalt u de hoogste (maximale) rente. En anders iets er tussenin. Vinden ze het risico te groot, dan wijzen ze de aanvraag eenvoudig af. Zo’n afwijzing zal sneller gedaan worden door de banken die maar één rente hebben: als ze het risico niet willen lopen voor die rente wordt de aanvraag afgewezen.

Lening aanvragen

Dat een lening met een lage rente in de vergelijking staat wil dus niet zeggen dat u die ook kunt krijgen. Om daar achter te komen vraagt u een offerte aan. Pas als u een persoonlijke offerte van de bank krijgt weet u dat u de lening kunt afsluiten en tegen welke rente.

Voorwaarden in de offerte

In de offerte en de bijgeleverde informatie vindt u ook de voorwaarden die de kredietverstrekker hanteert voor de lening. Het is belangrijk om hier goed naar te kijken, zodat u niet voor onplezierige verrassingen komt te staan.

Voorwaarden om in elk geval op te letten zijn:

  • Wat gebeurt er bij overlijden? Wordt de openstaande schuld dan kwijtgescholden of moeten de nabestaanden die dan nog terugbetalen?
  • Wat als u tussentijds (extra) wilt aflossen? Bij een doorlopend krediet kunt u altijd aflossen, bij een persoonlijke lening lang niet altijd. Als u bij een PL toch eerder of meer wilt aflossen dan afgesproken – rekent de bank dan een boete of mag dat boetevrij?

Volg de leenrente

Als u de lening eenmaal heeft afgesloten denkt u misschien dat u niet meer naar de leenrente hoeft te kijken. Toch is het verstandig om dat wel te doen – anders kunt u zichzelf benadelen. De rente voor leningen kan in de loop van de tijd veranderen, net als de vraag wat de goedkoopste lening is. Regelmatig een vergelijking maken van de actuele rentetarieven is een goed idee: bij een gedaalde rente kan het oversluiten van uw lopende lening voordelig uitpakken. HomeFinance houdt u graag op de hoogte van de rentes en andere ontwikkelingen in de kredietmarkt. Dat doen we via onze HomeFinance MailService met een Update Lenen – helemaal gratis in uw mail.
Vrijblijvend hypotheek aanvragen