Vragen? Bel ons: 088-22 77 311

Wilt u een lening afsluiten? Dan kiest u voor de lening met de laagste rente. Wij helpen met het vergelijken van leningen - zo vindt u de goedkoopste lening. Door een offerte aan te vragen ontdekt u of u deze lening ook kunt krijgen. Vul uw gegevens in en start uw vergelijking.

Vul uw gegevens in
bezig
LeningKredietverstrekker lening min max    
Lloyds Bank
Persoonlijke lening
Persoonlijke lening6,90 %7,40 %infoLening aanvragen
Freo
Persoonlijke lening
Persoonlijke lening7,20 %7,20 %infoLening aanvragen
Lender en Spender
Persoonlijke Lening
Persoonlijke Lening7,50 %10,80 %infoLening aanvragen
ING
Persoonlijke Lening
Persoonlijke Lening7,70 %10,50 %infoLening aanvragen
Directa
Persoonlijke lening
Persoonlijke lening7,70 %14,00 %infoLening aanvragen
Qander
Persoonlijke lening
Persoonlijke lening7,80 %10,60 %infoLening aanvragen
DEFAM
Persoonlijke Lening Premium
Persoonlijke Lening Premium7,90 %7,90 %infoLening aanvragen
Directa
Flex en Zeker
Flex en Zeker7,90 %11,10 %infoLening aanvragen
Qander
Flex en Zeker
Flex en Zeker8,00 %10,80 %infoLening aanvragen
ABN AMRO
Persoonlijke Lening
Persoonlijke Lening8,10 %10,00 %infoLening aanvragen
DEFAM
Huiseigenaar Persoonlijke Lening
Huiseigenaar Persoonlijke Lening8,20 %10,70 %infoLening aanvragen
DEFAM
Persoonlijke Lening
Persoonlijke Lening8,30 %10,80 %infoLening aanvragen
BNP Paribas PF
Persoonlijke Basis Lening
Persoonlijke Basis Lening8,50 %10,30 %infoLening aanvragen
BNP Paribas PF
Persoonlijke Lening
Persoonlijke Lening8,80 %10,40 %infoLening aanvragen
Santander
Persoonlijke lening
Persoonlijke lening8,90 %8,90 %infoLening aanvragen

Wilt u weten hoe wij tot deze vergelijking zijn gekomen, klik dan hier

De tarieven die hier getoond worden, zijn de effectieve jaarrentes die wij hebben gehaald uit publicaties van de maatschappij (bijv. internetsite). Wij kunnen geen aansprakelijkheid aanvaarden over de juistheid van de tarieven (zie ook onze disclaimer). De hier vermelde tarieven hoeven niet voor iedereen van toepassing te zijn. Wij adviseren u om altijd goed naar de algemene voorwaarden en productvoorwaarden te kijken voordat u een lening afsluit.


Vergelijking van leningen

Leningen met elkaar vergelijken hoeft niet ingewikkeld te zijn. U maakt een vergelijking van de rentes, vraagt één of meer offertes aan en besluit welke lening u wilt afsluiten.

Soort lening kiezen

Voordat u die stap kunt zetten is het van belang om eerst te besluiten welke soort lening u het beste kunt kiezen: een persoonlijke lening, een doorlopend krediet of een andere leenvorm (hybride lening)?

Persoonlijke lening

Bij een persoonlijke lening (PL) worden alle aspecten van de lening vastgelegd:

  • het bedrag dat u leent; dat wordt direct volledig naar u overgemaakt
  • het rentetarief; dat percentage verandert niet meer
  • de looptijd; u weet precies wanneer de lening afgelost is
  • het maandbedrag; met bedrag, rente en looptijd worden de maandlasten van uw lening berekend

Daardoor weet u met een persoonlijke lening helemaal waar u aan toe bent. Er is geen onzekerheid maar ook geen flexibiliteit.

De laatste jaren worden er vrijwel alleen nog persoonlijke leningen afgesloten.

Doorlopend krediet

Een doorlopend krediet (DK) heeft juist veel flexibliteit. Het bedrag dat vastgelegd wordt is de kredietlimiet: tot die grens kunt u geld opnemen. Verder is het DK vooral flexibel:

  • het bedrag dat u leent; er wordt niets vanzelf overgemaakt - binnen de limiet kunt u opnemen wat u wilt - ook aflossen en opnieuw opnemen is vrij
  • het rentetarief; dat is variabel en kan dus ieder moment wijzigen
  • de looptijd; omdat bedrag en rente niet vaststaan is ook niet duidelijk wanneer u klaar bent met aflossen
  • het maandbedrag; dat staat meestal wel vast en is een percentage van de kredietlimiet

Het doorlopend krediet is (vrijwel) van de markt verdwenen. Banken bieden deze kredietvorm momenteel niet (meer) aan.

Andere kredietvormen

Een aantal banken biedt tegenwoordig - als vervanging voor het "ouderwetse doorlopend krediet" - leningen aan die een beetje tussen een persoonlijke lening en een doorlopend krediet in zitten. Deze nemen we ook op in onze vergelijking.

Rente voor leningen vergelijken

Na de keuze van de kredietvorm gaat u kijken naar de rente. Die staat in onze vergelijking netjes op een rij van laagste naar hoogste rente. Die rente is mede afhankelijk van uw antwoord op de vragen voor de vergelijking, zoals het te lenen bedrag.

Min/max rente

Veel banken hanteren bij leningen een 'min rente' en een 'max rente'. Bij sommige kredietverstrekkers zijn die gelijk aan elkaar, heel vaak is er een verschil.

Dat heeft te maken met het zogeheten 'risk based pricing'. Bij het beoordelen van uw leningaanvraag wordt bekeken welk risico de bank loopt op problemen met terugbetalen. Afhankelijk van dat risico bepalen ze de rente.

Heeft u een risicoloos profiel, dan betaalt u de laagste (minimale) rente - ziet de bank wel mogelijke problemen, dan betaalt u de hoogste (maximale) rente. En anders iets er tussenin. Vinden ze het risico te groot, dan wijzen ze de aanvraag eenvoudig af. Zo'n afwijzing zal sneller gedaan worden door de banken die maar één rente hebben: als ze het risico niet willen lopen voor die rente wordt de aanvraag afgewezen.

Lening aanvragen

Dat een lening met een lage rente in de vergelijking staat wil dus niet zeggen dat u die ook kunt krijgen. Om daar achter te komen vraagt u een offerte aan. Pas als u een persoonlijke offerte van de bank krijgt weet u dat u de lening kunt afsluiten en tegen welke rente.

Voorwaarden in de offerte

In de offerte en de bijgeleverde informatie vindt u ook de voorwaarden die de kredietverstrekker hanteert voor de lening. Het is belangrijk om hier goed naar te kijken, zodat u niet voor onplezierige verrassingen komt te staan.

Voorwaarden om in elk geval op te letten zijn:

  • Wat gebeurt er bij overlijden? Wordt de openstaande schuld dan kwijtgescholden of moeten de nabestaanden die dan nog terugbetalen?
  • Wat als u tussentijds (extra) wilt aflossen? Bij een doorlopend krediet kunt u altijd aflossen, bij een persoonlijke lening lang niet altijd. Als u bij een PL toch eerder of meer wilt aflossen dan afgesproken - rekent de bank dan een boete of mag dat boetevrij?

Volg de leenrente

Als u de lening eenmaal heeft afgesloten denkt u misschien dat u niet meer naar de leenrente hoeft te kijken. Toch is het verstandig om dat wel te doen - anders kunt u zichzelf benadelen. De rente voor leningen kan in de loop van de tijd veranderen, net als de vraag wat de goedkoopste lening is. Regelmatig een vergelijking maken van de actuele rentetarieven is een goed idee: bij een gedaalde rente kan het oversluiten van uw lopende lening voordelig uitpakken.

HomeFinance houdt u graag op de hoogte van de rentes en andere ontwikkelingen in de kredietmarkt. Dat doen we via onze HomeFinance MailService met een Update Lenen - helemaal gratis in uw mail.

Aanmelden Update Lenen

Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor onze cookie en privacyverklaring.