Search
Close this search box.

Hypotheek berekenen

Om uw maximale hypotheek te berekenen, bieden wij diverse online tools en rekenmodules waarmee u door het invullen van uw bruto jaarinkomen, de waarde van de woning en uw persoonlijke situatie een geschatte maximale hypothecaire lening kunt krijgen. Deze schatting wordt gemaakt voor hypotheken van grote en kleine Nederlandse banken zoals ABN AMRO, Rabobank en ING.

Homefinance.nl is een volledig onafhankelijke hypotheek vergelijkingsite en de schatting van de maximale hypotheek wordt gemaakt op basis van de meest recente hypotheekrentes en voorwaarden.

Maximale Hypotheek Berekenen

Bereken uw maximale hypotheek met de rekenmodule hieronder:

Hoeveel hypotheek kan ik krijgen?

De hoogte van uw hypotheek wordt beïnvloed door verschillende factoren zoals uw inkomen, de waarde van de woning, de rente, looptijd en aflossingsdeel van de hypotheek:

 

 1. Als u bijvoorbeeld een inkomen heeft van ongeveer €45.000 per jaar, is uw maximale hypotheek natuurlijk anders dan bij een inkomen van €60.000 per jaar. Financiële instellingen zoals ING en Rabobank bepalen uw maximale leencapaciteit op basis van uw bruto jaarinkomen, waarbij ook vaste en variabele lasten meespelen.
 2. Daarnaast speelt rente ook een cruciale rol; een lagere rente kan uw maandelijkse lasten verminderen en daardoor kunt u vaak meer lenen. Stel, de rente is 2%, dan zou de maximale hypotheek hoger liggen dan wanneer de rente 4% bedraagt.
 3. Ten derde, speelt de looptijd een rol: een langere looptijd zorgt voor lagere maandlasten, maar een hogere totale kost over de gehele periode. Onze hypotheekadviseurs kunnen deze berekeningen specifiek voor uw situatie optimaliseren en beoordelen welke voorwaarden het beste aansluiten bij uw persoonlijke en financiële situatie.
 4. Ten vierde, het aflossingsdeel, oftewel het gedeelte dat u daadwerkelijk terugbetaalt naast de rente, heeft ook invloed. Kiest u voor een annuïteitenhypotheek met een vaste maandelijkse aflossing, dan is uw maandlast stabiel, maar bij een lineaire hypotheek daalt het maandbedrag over tijd.
 5. Tot slot zijn de kosten koper, zoals overdrachtsbelasting en notariskosten, en eventueel eigen geld dat u inbrengt, belangrijke factoren. Eigen geld vermindert het te lenen bedrag en kan zorgen voor gunstigere voorwaarden.

Hypotheek maandlasten berekenen?

Wilt u de maandlasten van uw hypotheek berekenen? Gebruik dan de rekenmodule hieronder:

 

Veelgestelde vragen over hypotheek berekenen

Uw maximale hypotheek berekenen hangt af van verschillende factoren zoals uw bruto jaarinkomen, de rente en de looptijd van de hypotheek. Geldverstrekkers zoals ING, Rabobank en ABN AMRO hanteren hiervoor eigen normen en rekenmodellen die aansluiten bij de leennormen van het Nibud. Voor een exacte berekening kunt u gebruikmaken van onze online rekentools of advies inwinnen bij een hypotheekadviseur.

 

Om een inschatting te maken dient u uw bruto jaarinkomen, de waarde van de woning en de actuele rentestanden bij de hand te houden. Onze rekentools maken een voorlopige schatting door deze gegevens te combineren met standaard leennormen. Zo krijgt u een indicatie van wat u maximaal zou kunnen lenen. Dit kan variëren door bijvoorbeeld de looptijd te wijzigen, of door te kiezen voor een annuïteiten- of lineaire hypotheek.

 

Zo kan bij een bruto jaarinkomen van €60.000, de geschatte maximale hypotheek rond de €270.000 liggen, uitgaande van een rente van 2% en een looptijd van 30 jaar. Dit is echter een indicatieve berekening, aangezien de exacte maximale hypotheek beïnvloed wordt door zaken als andere financiële verplichtingen, type hypotheek en de rentevaste periode. Voor maatwerk kunt u het best advies vragen bij onze hypotheekadviseurs of financiële instellingen.

Het maandelijkse bedrag dat je moet betalen voor een hypotheek noemen we jouw (hypotheek) maandlast. Dat bedrag kan bestaan uit:

 • hypotheekrente
 • aflossing
 • kapitaalopbouw

Hypotheekrente zul je altijd betalen, of er ook een bedrag bij komt voor aflossing en/of kapitaalopbouw is afhankelijk van de aflosvorm van jouw hypotheek. Deze elementen bij elkaar opgeteld vormen jouw bruto maandlast. Door het belastingvoordeel van de hypotheekrenteaftrek hier vanaf te halen kom je op de netto maandlast. Voor de meestgekozen hypotheekvormen van dit moment kun je dit bedrag op HomeFinance.nl eenvoudig online berekenen.

Houd er wel rekening mee dat dit niet alle lasten zijn waar je als huizenbezitter mee te maken krijgt. Bij een hypotheek hoort meestal ook een overlijdensrisicoverzekering en soms een woonlastenverzekering. Bovendien moet het huis verzekerd worden met een opstalverzekering. De premies van deze verzekeringen horen ook bij jouw maandelijkse uitgaven voor de eigen woning.

Tot slot is het verstandig om rekening te houden met andere bijkomende kosten, zoals de gemeentelijke lasten die je moet betalen als woningeigenaar – en sparen voor het onderhoud dat nodig is voor jouw huis.

De bruto maandlast bestaat uit de bedragen die je elke maand betaalt aan de hypotheekverstrekker voor de rente, aflossing en eventueel de kapitaalopbouw.

Bij de netto maandlast wordt rekening gehouden met de fiscale effecten van de hypotheek: het belastingvoordeel van de hypotheekrenteaftrek en de bijtelling van het eigenwoningforfait. Wat je uiteindelijk echt kwijt bent voor je hypotheek is de netto maandlast.

Op deze pagina kun je zowel de bruto als netto hypotheeklasten berekenen. 

De rentevoet is een cruciaal element in de berekening van uw maandelijkse hypotheeklasten en beïnvloedt direct hoeveel uiteindelijk terugbetaald dient te worden. Een rente kan vast of variabel zijn, beide met eigen voor- en nadelen. Een vaste rente biedt zekerheid over de looptijd: de kosten blijven gelijk zolang de voorwaarden ongewijzigd blijven. Bij een variabele rente, aangepast aan de markt, kunnen de maandlasten wisselen, wat resulteert in een financieel risico of voordeel afhankelijk van de renteontwikkelingen.

Looptijd (jaren) Vaste Rente Variabele Rente Maandlasten*
30 2.5% Beginnend bij 2.0% €1000 – €1200

*De gegeven maandlasten zijn geschatte waarden, die kunnen variëren op basis van actuele rentepercentages en overige kosten. Nederlandse kredietverstrekkers zoals ING, Rabobank, en ABN AMRO verstrekken actuele rentepercentages die helpen bij de hypotheekberekening. Dit onderstreept het belang van het kritisch beoordelen van uw renteopties en het vergelijken van aanbiedingen van verschillende verstrekkers om zo de meest gunstige condities voor uw situatie te vinden. Het vergelijken van de rentetarieven is een effectieve manier om uw maandlasten te optimaliseren en de totale kosten van uw hypotheek over de gehele looptijd te beheren.

Bij het afsluiten van een hypotheek vind je het vooral interessant wat de maandlast gaat worden, dat is logisch. Het gaat er immers om dat je die maandlast goed kunt betalen van je inkomen en ook geld overhoudt om leuke dingen mee te doen.

Toch is het óók interessant om te kijken naar het totale bedrag dat je voor je hypotheek betaalt, berekend over de hele looptijd. Dan weet je pas echt wat je voor je woning betaalt!

Bij de uitkomst van onze berekening van de maandlasten voor een hypotheek laten we – bij de ‘uitgebreide details’ – ook zien hoe de bedragen veranderen tijdens de looptijd. Hoe de schuld wordt afgebouwd en hoe het fiscale voordeel verloopt.

Helemaal onderaan worden de bedragen opgeteld en kun je zien hoeveel je in totaal aan je hypotheek hebt betaald, tegen de tijd dat die volledig is afgelost. Natuurlijk het oorspronkelijke hypotheekbedrag – dat heb je terugbetaald – plus het totale bedrag dat je in die jaren aan rente betaalt.

De belangrijkste verschillen tussen een annuïteitenhypotheek en een lineaire hypotheek liggen in de maandlasten en de wijze van aflossing. Met een annuïteitenhypotheek betaalt u maandelijks een vast bedrag aan rente en aflossing, waarbij in de loop der tijd het rentedeel afneemt en het aflossingsdeel toeneemt. Bij een lineaire hypotheek lost u elke maand een vast bedrag af en betaalt u rente over het openstaande schuldbedrag, wat maandelijks daalt. Hierdoor dalen uw maandlasten geleidelijk.

 

Concreet betekent dit dat bij een annuïteitenhypotheek uw maandelijkse kosten in het begin lager zijn en pas later stijgen, aangezien het rentedeel in de beginjaren hoger is dan het aflosdeel. Banken zoals ING, Rabobank en ABN AMRO verstrekken beide hypotheekvormen, waarbij de keuze afhankelijk is van uw persoonlijke financiële situatie en voorkeur voor zekerheid van gelijkblijvende maandlasten of juist voor afnemende lasten over de tijd.

 

In de praktijk betekent dit bijvoorbeeld bij een hypotheek van €200.000,- met een rente van 2% over een looptijd van 30 jaar, dat de bruto maandlasten bij een annuïteitenhypotheek starten rond de €739,- en gelijk blijven over de looptijd. Bij een lineaire hypotheek start u met ongeveer €833,- per maand, die elke maand iets afneemt. Om het inzichtelijk te maken kunt u uw persoonlijke situatie in kaart brengen en op basis van de actuele rentestanden uw exacte maandlasten berekenen met online tools of samen met een financieel adviseur.

 

Om een afgewogen keuze te maken tussen een annuïteitenhypotheek en een lineaire hypotheek is het essentieel om een duidelijk overzicht te hebben van uw financiële mogelijkheden en de toekomstige financiële verplichtingen die elke hypotheekvorm met zich meebrengt.

De overwaarde van uw woning kan de berekening van uw hypotheek positief beïnvloeden. Overwaarde ontstaat wanneer de marktwaarde van uw woning hoger is dan de hypotheekschuld die erop rust. Bijvoorbeeld, als uw woning een geschatte marktwaarde heeft van €300.000 en de resterende hypotheeksom is €200.000, dan bedraagt uw overwaarde €100.000. Deze overwaarde kunt u inzetten om een hogere hypotheek te verkrijgen of te onderhandelen over gunstigere voorwaarden bij het afsluiten of wijzigen van een hypotheek.

 

Bij het benutten van de overwaarde zijn bepaalde financiële instellingen, zoals ING, Rabobank of ABN AMRO, bereid om u onder voorwaarde van uw inkomen en looptijd van de nieuwe hypotheek, een additioneel krediet te verstrekken. Dit extra krediet kan worden ingezet voor bijvoorbeeld de aankoop van een nieuwe woning, verbouwingskosten of als storting in een pensioenfonds. Het is wel belangrijk om te overwegen dat de maandelijkse lasten kunnen toenemen door het extra geleende bedrag en de daarbij behorende rente en aflossing.

 

Bij het optimaliseren van uw hypotheek berekeningen met inachtneming van de overwaarde, kunt u daarnaast vergelijken welke hypotheekverstrekker voor u de maximale waarde kan realiseren. Vergeet echter niet de vaste en variabele kosten in uw overweging mee te nemen en er rekening mee te houden dat de rente op het extra deel van de lening kan variëren afhankelijk van de individuele voorwaarden van de hypotheekverstrekker. Een gedegen vergelijking en advies op maat van een financieel adviseur kan u helpen bij het nemen van een weloverwogen beslissing hierin.

Hypotheekrenteaftrek is een fiscale regeling die huiseigenaren in Nederland de mogelijkheid biedt om de betaalde rente op hun hypotheek af te trekken van hun belastbaar inkomen, waardoor hun belastingverplichting vermindert.

Stel, je hebt een jaarlijkse hypotheekrente betaald van €12.000. Je valt in een belastingtarief van 37%. Je berekening zou dan zijn:

 • Jaarlijkse rente: €12.000
 • Belastingtarief: 37%
 • Renteaftrek: €12.000 x 0.37 = €4.440

Dit bedrag van €4.440 kun je aftrekken van je belastbaar inkomen, wat de hoeveelheid belasting die je moet betalen vermindert.

Over Homefinance

Homefinance.nl is een Nederlandse hypotheek vergelijkingswebsite. Onze website biedt gebruikers een breed scala aan hulpmiddelen en informatie om hen te helpen bij het maken van geïnformeerde beslissingen over hun hypotheek. Met behulp van online tools zoals maandlasten calculators kunnen bezoekers eenvoudig de maandelijkse kosten van verschillende hypotheekopties berekenen, rekening houdend met factoren zoals leenbedrag, rentevoet en looptijd van de hypotheek.

De informatie van Homefinance.nl wordt gebruikt door het NRC, Universiteit van Utrecht, Technische Universiteit Delft, en de Vrije Universiteit van Amsterdam.

Hoe nauwkeurig is onze online calculator voor het berekenen van uw hypotheek?

Onze  berekening geeft een indicatie van de maximale hypotheek dat u kunt krijgen. Deze indicatie hebben we berekend met de gegevens die jij hebt ingevoerd en enkele veronderstelling. Natuurlijk kun je aan de uitkomst van de berekening geen rechten ontlenen. Wil je na deze indicatie een exacte berekening jouw hypotheek? Maak dan online een afspraak om gratis vrijblijvend te bellen met onze hypotheekexperts!

Maximale hypotheek berekenen

Op de hoogte blijven over hypotheken?
Nieuwsbrief
Op de hoogte van hypotheken

je gegevens zijn veilig

Hypotheek

Heb je een eigen huis of wil je er één gaan kopen? Dan is de kans groot dat je een hypotheek (nodig) hebt. Door je goed te verdiepen in hypotheken zorg je dat je de juiste beslissing neemt voor de financiering van jouw woning.

hypotheek
Beleggen
Wil je beleggen? Dan is het belangrijk dat je goed geïnformeerd bent voordat je begint. HomeFinance helpt je met handige overzichten van brokers en beleggingsapps.
hypotheek
Vrijblijvend hypotheek aanvragen
Besparen

Bij de meeste mensen gaat het grootste deel van het inkomen op aan maandelijkse lasten. Als je kritisch kijkt naar deze maandlasten, valt er vaak meer te besparen dan je denkt. Wij helpen daar graag bij.

hypotheek
Verzekeringen

Verzekeren doe je voor de zekerheid. Om de financiële gevolgen van onverwachte gebeurtenissen af te dekken. De keuze van een verzekering valt niet altijd mee… welke risico’s moet je verzekeren? En bij welke verzekeraar dan?

hypotheek
Sparen

Sparen is verstandig maar de spaarrente is niet overal even lonend. Ben je op zoek naar een goede plek voor jouw spaargeld? Kijk dan goed naar de spaarvorm en spaarbank die je kiest – qua rendement en qua garantie.

hypotheek
Lening

Heb je geld nodig en wil je daarvoor een lening afsluiten? Verdiep je dan even goed in welke lening dat moet worden, en bij welke geldverstrekker. De verschillen zijn groot – de keuze van de beste lening kan je veel geld besparen!

hypotheek