Search
Close this search box.
Trade Republic 4% spaarrente aanbod met lees meer knop.

Kapitaalmarktrente

Wat is kapitaalmarktrente?

De rentemarkt wordt vaak opgedeeld in de geldmarkt (geldmarktrente) en de kapitaalmarkt (kapitaalmarktrente). Hierbij wordt onder de geldmarktrente de korte rente verstaan en onder de kapitaalmarktrente de lange rente (met een looptijd vanaf 2 jaar). Op deze pagina vind je de actuele en historische kapitaalmarktrente tarieven.

Actuele rente tarieven kapitaalmarkrente

Als maatstaf van de kapitaalmarktrente wordt vaak naar staatsleningen gekeken. Gezien het lage debiteurenrisico (risico dat er niet betaald wordt) bij een Nederlandse staatslening, geldt dit tarief vaak als een soort basistarief. Andere leningen met hogere risico’s kennen dan een renteopslag voor dat hogere risico, waarbij geldt dat de opslag hoger wordt, naarmate het debiteurenrisico hoger wordt. Bovendien geldt normaal gesproken dat de rente hoger wordt bij een langere looptijd. Ook bij hypotheken en consumptieve leningen is de kapitaalmarktrente belangrijk. Bij leningen met een langere renteperiode, bewegen de hypotheekrente en de leenrente vaak mee met de kapitaalmarktrente.

Hoe komt kapitaalmarktrente tot stand?

De kapitaalmarktrente wordt bepaald door vraag en aanbod op de kapitaalmarkt. Belangrijke factoren die de rente beïnvloeden zijn economische omstandigheden, inflatieverwachtingen, en het beleid van centrale banken zoals de Europese Centrale Bank (ECB). Bijvoorbeeld, bij hogere inflatieverwachtingen neigt de rente om te stijgen.

Invloed op financiële producten

Hypotheken

De rente voor hypotheken is vaak gekoppeld aan de kapitaalmarktrente, vooral voor hypotheken met een langere rentevaste periode. Stijgt de kapitaalmarktrente, dan stijgen doorgaans ook de hypotheekrentes.

Leningen

Ook bij leningen speelt de kapitaalmarktrente een rol. Een hogere kapitaalmarktrente kan resulteren in hogere rentetarieven voor zowel persoonlijke als zakelijke leningen.

Spaarrekeningen

De spaarrente die je krijgt van banken kan ook beïnvloed worden door de kapitaalmarktrente, hoewel dit niet altijd direct merkbaar is.

Nieuwsbrief

je gegevens zijn veilig

Nieuws
Nieuws

Hypotheek

Heb je een eigen huis of wil je er één gaan kopen? Dan is de kans groot dat je een hypotheek (nodig) hebt. Door je goed te verdiepen in hypotheken zorg je dat je de juiste beslissing neemt voor de financiering van jouw woning.

hypotheek
Beleggen
Wil je beleggen? Dan is het belangrijk dat je goed geïnformeerd bent voordat je begint. HomeFinance helpt je met handige overzichten van brokers en beleggingsapps.
hypotheek
Vrijblijvend hypotheek aanvragen
Besparen

Bij de meeste mensen gaat het grootste deel van het inkomen op aan maandelijkse lasten. Als je kritisch kijkt naar deze maandlasten, valt er vaak meer te besparen dan je denkt. Wij helpen daar graag bij.

hypotheek
Verzekeringen

Verzekeren doe je voor de zekerheid. Om de financiële gevolgen van onverwachte gebeurtenissen af te dekken. De keuze van een verzekering valt niet altijd mee… welke risico’s moet je verzekeren? En bij welke verzekeraar dan?

hypotheek
Sparen

Sparen is verstandig maar de spaarrente is niet overal even lonend. Ben je op zoek naar een goede plek voor jouw spaargeld? Kijk dan goed naar de spaarvorm en spaarbank die je kiest – qua rendement en qua garantie.

hypotheek
Lening

Heb je geld nodig en wil je daarvoor een lening afsluiten? Verdiep je dan even goed in welke lening dat moet worden, en bij welke geldverstrekker. De verschillen zijn groot – de keuze van de beste lening kan je veel geld besparen!

hypotheek