Search
Close this search box.

Het afsluiten van een hypotheek van € 150.000 vraagt om wat kennis: Je moet snappen hoe de hypotheek werkt, met name de renteaftrek. Ook moet je de maandelijkse kosten begrijpen en de aanspraken die je kunt maken.

Voorbereiding en berekening zijn erg belangrijk. Een adviseur kan je helpen door de moeilijkheden heen. De energiezuinigheid van je toekomstige huis is ook een factor. Het beïnvloedt hoeveel je kunt lenen. Kies een hypotheekverstrekker zorgvuldig. Let op de bruto maandelijkse kosten en mogelijke belastingvoordelen.

Belangrijke Punten

 • Voor een hypotheek van € 150.000 is een minimaal brutojaarinkomen van € 37.000 vereist.
 • Het energielabel van de woning kan uw maximale hypotheekbedrag beïnvloeden.
 • Hypotheekvormen zoals een annuïteitenhypotheek of een lineaire hypotheek hebben verschillende maandlasten.
 • Aanvullende kosten voor het afsluiten van een hypotheek kunnen oplopen tot ongeveer € 5.000.

Wat zijn de voorwaarden voor een hypotheek van € 150.000?

De voorwaarde voor een hypotheek van € 150.000 is een brutojaarinkomen van ongeveer € 37.000. Dit bedrag kan verschillen door rente en hypotheektype. Bijvoorbeeld, met een nhg kan je maandelijkse kosten omlaag.

Je persoonlijke situatie beïnvloedt je hypotheekopties. Hoeveel spaargeld je hebt en je schulden tellen mee. Het type energielabel van een huis kan ook helpen door lagere energiekosten, wat meer budget vrijmaakt.

Blauw miniatuurhuis met prijsaanduiding 150.000 euro.

Een goed energielabel betekent lagere maandelijkse uitgaven. Dit kan je kansen op een hypotheek verbeteren. Ook maakt het je huis waardevoller voor eventuele verkoop.

FactorAnnuïteitenhypotheekLineaire hypotheek
Maandlast eerste maand€ 632,41€ 791,96
Aflossing eerste maand€ 416,67
Rente eerste maand€ 375,29

Wat is het verband tussen hypotheekvorm en maandlasten?

Als we een hypotheek van €150.000 bekijken, zien we twee opties: de annuïteitenhypotheek en de lineaire hypotheek. Ze hebben elk hun eigen effect op de maandelijkse kosten.

Annuïteitenhypotheek

Met een annuïteitenhypotheek betaal je maandelijks een vast bedrag. Dit bedrag is een mix van rente en terugbetaling. In het begin ga je meer rente betalen en minder terugbetalen. Maar na een tijdje verandert dat.

De belastingvermindering wordt minder, dus de werkelijke kosten stijgen. Toch blijven de bruto kosten hetzelfde. Je kunt voordeel halen uit 30 jaar hypotheekrente aftrek.

Lineaire hypotheek

Met een lineaire hypotheek los je elke maand een vast bedrag af. Je bruto kosten verminderen omdat de rente minder wordt. Eerst betaal je meer dan bij een annuïteitenhypotheek.

Hierdoor kun je later genieten van lagere maandelijkse betalingen. Ook kun je de rente aftrekken, wat je netto lasten lager maakt.

KenmerkAnnuïteitenhypotheekLineaire hypotheek
Maandlasten (begin)LaagHoog
Maandlasten (einde)HoogLaag
Hypotheekrente aftrekDuurDuur
GeschiktheidConstante maandlastenDalende maandlasten

Bijvoorbeeld, bij een annuïteitenhypotheek en een lineaire hypotheek van €150.000 verschillen de maandkosten veel. Het is belangrijk goed naar je financiën te kijken voor je kiest.

Wat is het belang van de hypotheekrente?

De hypotheekrente maakt een groot deel uit van wat je per maand betaalt. Het schommelt mee met de markt. Daardoor kun je deze rente zien als een factor die bepaalt hoeveel geld je kunt lenen. Het is slim om goed na te denken over hoelang je je rente vastzet. Dit heeft invloed op hoe stabiel je financiële situatie de komende jaren is.

Momenteel is de hypotheekrente ongeveer 4.4%. Deze rente beïnvloedt sterk je maandelijkse uitgaven. Hypotheekrentevergelijkers en berekeningen voor je maandlasten kunnen je helpen bij het begrijpen van je situatie. Daarnaast kan een financieel adviseur je begeleiden naar de beste renteopties. Hij of zij kijkt daarbij ook of er belastingvoordelen zijn.

Door de rente voor een tijdje vast te zetten, weet je exact hoeveel je moet betalen. Dit geeft zekerheid. Maar stel je voor dat de rentes dalen. Dan betaal je meer dan nodig is. Kortere vastzetperiodes en rentemiddeling kunnen dan uitkomst bieden, wat financieel voordelig kan zijn bij een hypotheek van 150.000 euro. Het is dus belangrijk om je goed te verdiepen in al deze factoren.

Wat zijn de bijkomende kosten bij het afsluiten van een hypotheek?

Naast de maandelijkse lasten, zijn er ook andere kosten bij het afsluiten van een hypotheek van 150.000. Denk aan kosten koper, notariskosten, hypotheekadvies en taxatiekosten. Al deze kosten bij elkaar kunnen wel oplopen tot zo’n €5.000.

Kosten koper (k.k.)

Kosten koper zijn de kosten bij aankoop van een bestaande woning. Dit omvat overdrachtsbelasting, notariskosten en kadastrale rechten. Voor huizen onder €510.000 en jonger dan 35 jaar, is er vrijstelling van overdrachtsbelasting mogelijk.

Stel, een huis kost €150.000. Dan is de overdrachtsbelasting €3.000, als je aan de voorwaarden voldoet.

Overdrachtsbelasting

Standaard is de overdrachtsbelasting 2% van de aankoopprijs van je huis. Bij een huis van €150.000, betaal je dus €3.000. Hierop zijn wel uitzonderingen voor bepaalde starters onder 35 jaar.

KostenpostBedrag
Notariskosten€1.000
Taxatiekosten€500
Hypotheekadvies€2.500
Totale bijkomende kosten (exclusief overdrachtsbelasting)€5.000
Overdrachtsbelasting (indien van toepassing)€3.000

Het is belangrijk om de extra kosten bij een hypotheek aan te kunnen. Zorg dus voor genoeg spaargeld voor deze kosten en bekijk ze goed naast je maandelijkhypotheek.

Hoeveel moet u verdienen voor een hypotheek van € 150.000?

Meestal moet u minstens €37.000 per jaar verdienen voor een hypotheek van € 150.000. Maar, dit bedrag kan anders zijn als u andere schulden heeft.

Als u de hypotheek met uw partner aanvraagt, telt ook het inkomen van uw partner mee. Samen moeten jullie genoeg verdienen om de hypotheek te krijgen.

Dit kunnen voordeliger voorwaarden opleveren. Het is verstandig om precies uit te rekenen wat u samen verdient en uitgeeft.

Wat zijn de maandlasten van een hypotheek van € 150.000?

Een hypotheek van €150.000 begrijpen is erg belangrijk voor je geldzaken. We kijken naar twee veelgebruikte hypotheekvormen en hun maandelijkse kosten:

 • Voor een annuïiteitenhypotheek van €150.000, met een rente van 4,3%, betaal je €742 per maand. Dit bedrag omvat rente en aflossing. De kosten blijven gelijk, maar het deel dat je leent, verandert in de tijd.
 • Met een lineaire hypotheek van €150.000 betaal je eerst €954 per maand. Dit komt door dezelfde rente van 4,3%. Naarmate je meer aflost, worden de maandlasten minder. Dit komt doordat het rentedeel afneemt.

De kosten van een hypotheek van €150.000 hangen af van je keuze voor hypotheekvorm. Bij een annuïiteitenhypotheek blijven de maandlasten hetzelfde. Bij een lineaire hypotheek pieken ze aan het begin en nemen dan af.

HypotheekvormRenteRentelooptijdMaandlasten (eerste maand)
Annuïteitenhypotheek4,3%10 jaar€742
Lineaire hypotheek4,3%10 jaar€954

Het belastingvoordeel is ook belangrijk. Het kan de netto maandlasten van een €150.000 hypotheek verlagen. Door deze aftrek van de bruto maandelijkse kosten af te trekken, betaal je uiteindelijk minder.

Hoe sluit u een hypotheek van € 150.000 af?

Het afsluiten van een hypotheek van € 150.000 omvat meerdere stappen:

 1. Hypotheekaanvraag: U start met een aanvraag bij uw hypotheekverstrekker. U vertelt over uw financiën, inkomen, en wat u wilt.
 2. Hypotheekadviseur consult: U kijkt met uw adviseur welk soort hypotheek en rentevastheidsperiode bij u passen.
 3. Inkomenstoets: Men onderzoekt of u genoeg verdient voor de maandelijkse aflossingen. Bij een lening van € 150.000 moet u ongeveer € 37.000 per jaar verdienen.
 4. Taxatie: De waarde van uw huis wordt vastgesteld door een erkende taxateur. Dit bepaalt het definitieve leenbedrag.
 5. NHG aanvragen: Als u wilt, vraagt u de Nationale Hypotheek Garantie (NHG) aan. Dit biedt extra veiligheid.
 6. Officiële hypotheekofferte: U krijgt van de geldverstrekker een officiële aanbieding. Hierin staan alle voorwaarden duidelijk.
 7. Ondertekenen van de hypotheekakte: Is de offerte goed? Dan tekent u de hypotheekakte. Dit gebeurt bij een notaris, die daarna het hypotheekrecht vastlegt.

Houd bij het aanvragen rekening met extra kosten. Denk aan notariskosten en taxatie. Ook kunnen advieskosten komen kijken. Het is goed om te weten dat leningen in delen kunnen komen. Elk deel heeft andere voorwaarden en types hypotheken.

Conclusie

Het krijgen van een hypotheek van €150.000 betekent dat u goed moet kijken naar uw financiën. Om in 2024 zulk bedrag te lenen, moet u ongeveer €37.000 per jaar verdienen. Dit is ongeveer €3.083 per maand. Met dit inkomen moet u aan de eisen van banken kunnen voldoen. Zij kijken meestal of u ongeveer 4 tot 4,5 keer uw brutojaarinkomen kunt lenen.

De maandelijks te betalen hypotheek verschilt per soort hypotheek. Als u kiest voor een annuïteitenhypotheek van €150.000 met een rente van 4,3%, betaalt u ongeveer €742 per maand. Kiest u voor een lineaire hypotheek met dezelfde rente en duurtijd, dan is het maandbedrag ongeveer €954. Het is belangrijk om met hulp van specialisten te bepalen welke hypotheekvorm voor u het best is.

De bijkomende kosten zijn ook belangrijk. Zij omvatten onder andere taxatie- en notariskosten en hypotheekadvies, met een gezamenlijke kost van €5.000. Dit betekent dat u wat spaargeld achter de hand moet hebben. Kopers jonger dan 35, die een huis onder €510.000 kopen, kunnen €3.000 op de belasting besparen. Deze zaken benadrukken het belang van goed onderzoek en advies, zowel bij het kiezen van een lening als bij het plannen van uw budget.

FAQ

Wat is de minimaal brutojaarinkomen voor een hypotheek van € 150.000?

Je hebt ongeveer € 37.000 per jaar nodig voor een hypotheek van € 150.000. Dit bedrag kan verschillen door de rente en je eigen situatie.

Hoe beïnvloedt mijn persoonlijke situatie de hypotheekaanvraag?

Studie- of andere schulden, en je inkomen beïnvloeden hoeveel je kunt lenen. Ook de hypotheekvoorwaarden worden mede bepaald door deze factoren.

Wat is het effect van het energielabel van mijn woning op de hypotheek?

Een energiezuinig huis kan je financieel voordeel opleveren. Je krijgt mogelijk betere voorwaarden voor je hypotheek.

Wat zijn de maandlasten bij een annuïteitenhypotheek van € 150.000?

Voor een € 150.000 annuïteitenhypotheek met 4,3% is dat ongeveer € 742 per maand.

Hoe verschillen de maandlasten bij een lineaire hypotheek?

Bij een lineaire hypotheek van € 150.000 betaal je meer per maand. In dit geval, rond de € 954.

Wat is het belang van de huidige rentestand bij een hypotheek?

De hypotheekrente bepaalt een groot deel van je maandelijkse lasten. Het heeft ook invloed op hoeveel je kunt lenen.

Waarom kiezen voor een rentevaste periode?

Een rentevaste periode houdt je hypotheeklasten stabiel. Dit kan verrassingen voorkomen en is makkelijk overzichtelijk.

Wat zijn de kosten koper bij het afsluiten van een hypotheek?

Naast de hypotheek zijn er nog extra kosten. Denk aan notariskosten en overdrachtsbelasting. Dit kan oplopen tot € 5.000.

Wat houdt overdrachtsbelasting in?

Overdrachtsbelasting betaal je bij het kopen van een huis. Het is een extra kost die aardig kan oplopen.

Kunnen verschillende hypotheekvormen gecombineerd worden?

Ja, je kunt hypotheekvormen mixen om beter bij je financiën te passen. Dit kan helpen je maandlasten te optimaliseren.

Hoeveel moet ik verdienen om een hypotheek van € 150.000 af te sluiten?

Voor een hypotheek van € 150.000 heb je zo’n €37.000 per jaar nodig. Dit hangt wel af van je totale financiële situatie.

Wat zijn de maandlasten van een hypotheek van € 150.000?

De maandelijkse kosten hangen af van de hypotheekvorm en de rente. Bijvoorbeeld, met een annuïteitenhypotheek betaal je ongeveer € 742 per maand.

Welke notaris- en advieskosten zijn er bij het afsluiten van een hypotheek?

Bij het afsluiten moet je notariskosten en advisering betalen. Deze kosten tellen flink mee bij het totaalplaatje.

Wat is de volledige procedure voor het afsluiten van een hypotheek van € 150.000?

Het proces omvat meerdere stappen. Zoals aanvragen, advies krijgen, en goedkeuring van de lening. Iedere stap is belangrijk voor een succesvolle hypotheekaanvraag.

Jorrit Drenth

Jorrit Drenth

Deze pagina is gemaakt en gecontroleerd door Jorrit Drenth. Jorrit is een expert op het gebied van hypotheken en overige leningen en helpt mensen al meer dan 10 jaar met hun financiële vragen. Jorrit schrijft onder andere voor HomeFinance, Actuelerentestanden.nl, en Lening.nl.

Hypotheek

Heb je een eigen huis of wil je er één gaan kopen? Dan is de kans groot dat je een hypotheek (nodig) hebt. Door je goed te verdiepen in hypotheken zorg je dat je de juiste beslissing neemt voor de financiering van jouw woning.

hypotheek
Beleggen
Wil je beleggen? Dan is het belangrijk dat je goed geïnformeerd bent voordat je begint. HomeFinance helpt je met handige overzichten van brokers en beleggingsapps.
hypotheek
Vrijblijvend hypotheek aanvragen
Besparen

Bij de meeste mensen gaat het grootste deel van het inkomen op aan maandelijkse lasten. Als je kritisch kijkt naar deze maandlasten, valt er vaak meer te besparen dan je denkt. Wij helpen daar graag bij.

hypotheek
Verzekeringen

Verzekeren doe je voor de zekerheid. Om de financiële gevolgen van onverwachte gebeurtenissen af te dekken. De keuze van een verzekering valt niet altijd mee… welke risico’s moet je verzekeren? En bij welke verzekeraar dan?

hypotheek
Sparen

Sparen is verstandig maar de spaarrente is niet overal even lonend. Ben je op zoek naar een goede plek voor jouw spaargeld? Kijk dan goed naar de spaarvorm en spaarbank die je kiest – qua rendement en qua garantie.

hypotheek
Lening

Heb je geld nodig en wil je daarvoor een lening afsluiten? Verdiep je dan even goed in welke lening dat moet worden, en bij welke geldverstrekker. De verschillen zijn groot – de keuze van de beste lening kan je veel geld besparen!

hypotheek