HomeFinance Hypotheken
Search
Close this search box.
  • Een bruto jaarinkomen van €77.500 tot €83.500 is nodig voor een hypotheek van €400.000.
  • Bij een rente van 1,5% bedragen de bruto maandlasten €1.380.
  • Spaargeld en financiële schenkingen kunnen bijdragen aan het verkrijgen van de hypotheek.
  • De aanwezigheid van studieleningen en het inkomen van beide partners kunnen de maximale hypotheek beïnvloeden.
  • Het is cruciaal om nauwgezet alle bijkomende kosten zoals notariskosten en overdrachtsbelasting te berekenen.
 

Een hypotheek van €400.000 is een grote stap. Je moet goed nadenken en plannen. De huizenprijzen stijgen snel in Nederland. Dit maakt het extra belangrijk om te weten waar je aan begint. Denk aan kosten koper, notariskosten en de overdrachtsbelasting.

Een hypotheek afsluiten betekent dat je vastzit aan financiële afspraken. Het kabinet heeft de hypotheekrenteaftrek iets verlaagd voor hogere inkomens. En er zijn fiscale voordelen voor de bijkomende kosten. Dit kan wat druk wegnemen.

Met NHG is de financiële deal extra veilig, zowel voor jou als voor de geldverstrekker. Het zorgt voor een stukje extra zekerheid. Goed om te weten: de premie hiervoor is in 2022 gedaald. En de dekking is iets omhoog gegaan, vooral met energiezuinige aanpassingen.

Wat betreft overdrachtsbelasting, het tarief verschilt per situatie. Voor jonge kopers is het soms goedkoper. Ze betalen dan zelfs geen belasting. Oudere kopers betalen wel een hoger tarief als ze het huis zelf gaan bewonen. Bij verhuur is de belasting het hoogst.

Per 1 april verandert er ook iets met auto leasen en je BKR registratie. Het kan effect hebben op hoeveel hypotheek je kunt krijgen voor een huis. Let dus op die wijzigingen.

Hoeveel moet je verdienen voor een hypotheek van € 400.000?

Voor een hypotheek van 400.000 euro heb je een bruto inkomen nodig tussen €77.500 en €83.500 per jaar of een netto inkomen tussen €51.695 en €54.337 per jaar. Dit hangt af van de rente. Als je salaris vakantiegeld heeft maar geen 13e maand, moet je tussen de €6.450 en €6.960 per maand verdienen.

Blauw huis model prijskaartje €400.000

Partnerinkomen

Als je het inkomen van je partner meeneemt, kan dit de hypotheekaanvraag makkelijker maken. Samen meer verdienen verhoogt het leenbedrag. Dit kan helpen als je naar een hypotheek van €400.000 of zelfs €450.000 kijkt. Vergeet niet alle extra inkomsten mee te tellen, zoals partneralimentatie, bonussen en overuren.

Invloed van spaargeld en schenkingen

Spaargeld is belangrijk bij een hypotheekaanvraag. Het kan helpen bij kosten als notaris- en overdrachtsbelasting. Ook financiële steun van familie kan de aanvraag makkelijker maken. Onthoud dat je ongeveer €7.000 aan spaargeld nodig hebt voor extra kosten.

In 2024 mag je ongeveer 4.5 keer zo veel lenen als je bruto jaarinkomen. Een mix van eigen spaargeld en schenkingen vergroot de kans dat je de hypotheek van €400.000 krijgt.

Wat zijn de maandlasten bij een hypotheek van € 400.000?

Als we een hypotheek van €400.000 nemen, zijn er verschillende maandlasten. Deze hangen af van de soort hypotheek, de rente en de looptijd:  Neem bijvoorbeeld een annuïteitenhypotheek met 1,5% rente. Dan zijn de bruto maandlasten €1.380. Bij 4% rente stijgen ze naar €1.910. Dit laat zien dat zelfs kleine stijgingen in de rente grotere kosten kunnen betekenen.

Netto maandlasten laten zien wat we echt maandelijks moeten betalen. Dit is na aftrek van belastingvoordelen en andere kosten.

Rentepercentage en looptijd

De rente en looptijd beïnvloeden hoeveel we per maand betalen voor onze €400.000 hypotheek. Bij een annuïteitenhypotheek blijven deze maandlasten gelijk. Dat geeft duidelijkheid. Een lineaire hypotheek laat de maandlasten elk jaar iets dalen. Dit kan op langere termijn helpen besparen op de totale kosten. Kiezen tussen deze opties kan dus veel verschil maken.

Soorten hypotheken voor een bedrag van € 400.000

Denk je eraan een hypotheek van € 400.000 te nemen? Het is belangrijk de verschillende soorten hypotheken te kennen. Ze beïnvloeden de kosten.

Een annuïteitenhypotheek houdt je maandkosten gelijk. Dit biedt zekerheid en stabiliteit. Je betaalt elke maand een deel als rente en een deel als aflossing. In het begin gaat het meeste geld naar rente.

Annuïteitenhypotheek

Met een annuïteitenhypotheek krijg je elke maand een vast bedrag. Dit maakt het makkelijker om je budget in de gaten te houden. Bijvoorbeeld, voor een hypotheek van €400.000 op 3% rente, betaal je 30 jaar lang ongeveer € 1686 bruto en € 1378 netto per maand. Dit bedrag verandert geleidelijk van vooral rente naar meer aflossing.

Lineaire hypotheek

Een lineaire hypotheek heeft elke maand minder kosten naarmate je meer afbetaalt. Je betaalt een vast bedrag aan aflossing en de rente. Zo worden je totale maandlasten lager. In het begin zijn deze kosten wel hoger. Maar met de tijd bespaar je meer.

Kies je voor een annuïteiten- of lineaire hypotheek? Je kunt bij HomeFinance gebruikmaken van een handige online tool. Hiermee kun je makkelijk je maandlasten berekenen. Ook vergelijk je meer dan 40 aanbieders. Zo vind je sneller de juiste hypotheekvorm. Dit bespaart tijd en biedt duidelijkheid.

Wat zijn de bijkomende kosten bij een hypotheek van € 400.000?

Een hypotheek van €400.000 brengt extra kosten met zich mee. Naast je maandelijkse aflossing zijn er bijkomende kosten: denk aan notariskosten, overdrachtsbelasting en kosten koper (k.k.).

Notariskosten

Notariskosten zijn erg belangrijk bij een huis kopen. Ze dekken de akte van de hypotheek en levering. Meestal betaal je tussen de €1.000 en €2.000, afhankelijk van de notaris.

Overdrachtsbelasting

Overdrachtsbelasting is een flinke uitgave. Het is nu 2% van de woningprijs. Voor een €400.000 huis betaal je dus €8.000. Kopers onder de 35 jaar die hun eerste huis kopen krijgen misschien wel vrijstelling. Dit kan veel geld schelen.

Kosten koper (k.k.)

Kosten koper (k.k.) heeft verschillende extra kosten. Zoals makelaarskosten, taxatie en hypotheekadvies. Zie hieronder voor een tabel met geschatte kosten.

Kostenpost Omschrijving Geschatte Kosten
Makelaarskosten Vergoeding voor de diensten van de makelaar 1% – 2% van de aankoopprijs
Bankgarantie Garantie bij de verkoop van de woning Circa 10% van de aankoopprijs
Taxatiekosten Voor het verkrijgen van een taxatierapport €400 – €800
Hypotheekadvies Kosten voor advies en afsluiten hypotheek €1.500 – €3.000

Hoe bereken je een hypotheek van € 400.000?

Een hypotheek van € 400.000 uitzoeken lijkt misschien lastig. Maar met de hulpmiddelen van HomeFinance is het goed te begrijpen. Je kunt onze online tools gebruiken en advies aanvragen aan onze hypotheekexperts. Zo kom je tot een goede en betrouwbare berekening.

Online rekentools

Online rekentools zijn handig om snel te zien wat je maandelijks betaalt voor je hypotheek. Je vult gegevens in over het hypotheekbedrag (in dit geval 400.000 euro), de looptijd en het rentepercentage. Deze tools geven je dan een schatting van de maandelijkse kosten.

Zo weet je alvast wat je kunt verwachten.

Hypotheekadviseur raadplegen

Naast online hulp, is het goed om met een van onze hypotheekadviseur te praten. Zij geven gedetailleerd advies. Een adviseur kijkt naar je unieke situatie en helpt je de beste hypotheekvoorwaarden te krijgen. Dit gesprek is belangrijk voor het kiezen van de beste hypotheek voor jou.

Met zulke deskundige hulp kunnen we ook bij een hypotheek van € 400.000 goed inschatten wat we moeten betalen. Online hulpmiddelen en ervaren adviseurs helpen ons een slimme keuze te maken.

FAQ

Wat is het vereiste bruto jaarinkomen voor een hypotheek van €400.000?

Voor een hypotheek van €400.000 heb je een bruto jaarinkomen nodig tussen de €77.500 en €83.500. Dit varieert met de rentestanden van nu.

Hoe beïnvloedt partnerinkomen de mogelijkheid tot het verkrijgen van een hypotheek?

Het inkomen van je partner draagt flink bij tijdens een hypotheekaanvraag. Het kan helpen om een hoger bedrag te lenen. Dit zorgt voor meer opties.

Welke invloed hebben spaargeld en financiële schenkingen op het verkrijgen van een hypotheek?

Spaargeld en schenkingen kunnen positief bijdragen. Ze verhogen je eigen vermogen en mogelijk verlagen ze je maandelijkse kosten.

Wat zijn de bruto en netto maandlasten bij een hypotheek van €400.000?

De bruto maandlasten zijn zonder belastingvoordelen. De netto maandlasten zijn na belasting. Ze hangen af van de hypotheek en je fiscale situatie.

Hoe beïnvloeden rentepercentage en looptijd de maandlasten van een hypotheek van €400.000?

Rente en looptijd bepalen de maandlasten. Bij lagere rente of kortere looptijd zijn de totale kosten minder, maar je maandelijkse bedrag kan hoger worden. Bij hogere rentes of langere looptijden zijn de maandelijkse kosten lager, maar de totale kosten hoger.

Hoe vraag ik een hypotheek van €400.000 aan?

Zorg voor een goede voorbereiding en de juiste documenten. Een hypotheekadviseur kan je bijstaan om de beste voorwaarden te vinden.

Wat zijn de voordelen van een annuïteitenhypotheek voor een bedrag van €400.000?

Bij een annuïteitenhypotheek blijven de maandlasten gelijk. Dit maakt plannen makkelijker. Je weet precies wat je maandelijks betaalt.

Wat zijn de voordelen van een lineaire hypotheek voor een bedrag van €400.000?

Een lineaire hypotheek heeft elk jaar lagere maandlasten. Dit betekent op lange termijn zorgen voor kostenbesparing. In de eerste jaren zijn de kosten echter hoger.

Welke bijkomende kosten zijn verbonden aan een hypotheek van €400.000?

Naast de hypotheek zijn er notariskosten, overdrachtsbelasting en ‘kosten koper’. Deze extra kosten moeten in je financiële plan worden meegenomen.

Hoe beïnvloeden actuele rentestanden mijn maandlasten bij een hypotheek van €400.000?

De rente bepaalt grotendeels je maandelijkse lasten en de totale kosten van de hypotheek. Het is belangrijk om de rentestanden te volgen en bij een adviseur advies in te winnen.

Hoe kan ik een hypotheek van €400.000 berekenen?

Gebruik online tools voor een snelle schatting van je maandelijkse kosten. Voor een precieze berekening neem je contact op met een hypotheekadviseur.

Jorrit Drenth

Jorrit Drenth

Deze pagina is gemaakt en gecontroleerd door Jorrit Drenth. Jorrit is een expert op het gebied van hypotheken en overige leningen en helpt mensen al meer dan 10 jaar met hun financiële vragen. Jorrit schrijft onder andere voor HomeFinance, Actuelerentestanden.nl, en Lening.nl.

Vrijblijvend hypotheek aanvragen