HomeFinance Hypotheken
Search
Close this search box.

Het is slim om de maandlasten te weten vóór je een huis koopt. Met onze tool kan je makkelijk berekenen hoeveel je kunt lenen. Je vult gewoon de waarde van het huis in. Zo zie je direct wat de maandelijkse kosten zijn. Let op, je mag maar 50% van de huiswaarde aflossingsvrij lenen.

Vanaf 2013 krijg je geen belastingvoordeel meer bij een aflossingsvrije hypotheek. Dit kan belangrijk zijn bij je besluit. Onze tool wijst je ook op het belang van sparen of beleggen voor later.

Belangrijkste punten

  • U kunt maximaal 50% van de woningwaarde aflossingsvrij lenen.
  • Sinds 2013 is er geen hypotheekrenteaftrek meer voor nieuwe aflossingsvrije hypotheken.
  • Onze online tool helpt u bij het eenvoudig berekenen van uw bruto en netto maandlasten.
  • Aflossingsvrije hypotheken vereisen geen aflossing tijdens de looptijd, maar wel een eenmalige betaling aan het eind.

Hoeveel betaal ik per maand bij een aflossingsvrije hypotheek?

Om uit te rekenen hoeveel u per maand betaalt bij een aflossingsvrije hypotheek kunt u de onderstaande calculator gebruiken:

Waarom je aflossingsvrije hypotheek berekenen belangrijk is

Een aflossingsvrije hypotheek heeft zijn plus- en minpunten: Maximaal 50% van een huiswaarde mag je lenen zonder af te lossen. Na 30 jaar moet je alles in één keer terugbetalen. Houd dit in gedachten bij het starten van je hypotheek.

Door enkel rente te betalen, zijn de maandlasten laag. Sinds 2013 is aftrek van de hypotheekrente voor deze hypotheken gestopt. Plan dus je uitgaven zorgvuldig.

Let op de boeterente bij vroegtijdig aflossen. Vaak kun je boetevrij een deel aflossen, meestal tussen de 10 en 20% per jaar. Dit kan kosten besparen en belastingvoordelen opleveren. Controleer altijd de afspraken met je hypotheekverstrekker.

Overweeg de hypotheekrente bij je berekeningen. De rente voor aflossingsvrije hypotheken is vaak hoger. Dit kan invloed hebben op je maandelijkse uitgaven en totale kosten.

Let op: bij de verkoop van je huis, telt een aflossingsvrije hypotheek niet mee voor hypotheekrenteaftrek. Houd daarbovenop rekening met de toekomstige waardering van je huis in je planning.

Hier zijn de zaken die je moet overwegen helder op een rij:

HypotheekvormKenmerken
Aflossingsvrije HypotheekLager maandlasten door enkel rentebetaling, aflossing ineens na 30 jaar, geen hypotheekrenteaftrek sinds 2013
Annuïtaire en Lineaire HypothekenMaandelijkse aflossingen en rentebetalingen, recht op hypotheekrenteaftrek, hogere maandlasten maar lagere totale rentelasten

Een goede financiële planning omtrent aflossingsvrije hypotheken is cruciaal. Het helpt verrassingen te voorkomen en zorgt dat we op alles voorbereid zijn. Met de juiste berekeningen en kennis, minimaliseren we risico’s en veranderingen in hypotheekvoorwaarden.

Hoe kun je je aflossingsvrije hypotheek berekenen?

Het zelf berekenen van je aflossingsvrije hypotheek is makkelijk met onze hypotheek module. Je kijkt naar de hypotheekrente en ziet hoeveel aflossingsvrij is. Bij zo’n hypotheek betaal je alleen rente. Aan het einde moet je alles terugbetalen.

Onze tool laat zien wat je maandelijks kwijt bent aan hypotheek, zowel bruto als netto. Het maakt hypotheekberekeningen duidelijk en simpel.

Een gratis gesprek met een hypotheekadviseur kan na het gebruiken van de bovenstaande calculator heel wat inzichten geven.

Voorbeelden van aflossingsvrije hypotheekberekeningen

Het is belangrijk om de maandlasten van een aflossingsvrije hypotheek te begrijpen. We gebruiken voorbeelden om te laten zien hoe verschillende zaken invloed hebben op deze kosten:

Voorbeeld 1

Hypotheekbedrag: € 100.000
Rentepercentage: 3,0%
Looptijd: 30 jaar

Berekening maandlasten:

  • Rente per jaar: € 100.000 * 3,0% = € 3.000
  • Maandlasten (alleen rente): € 3.000 / 12 = € 250

Voorbeeld 2

Hypotheekbedrag: € 200.000
Rentepercentage: 2,5%
Looptijd: 20 jaar

Berekening maandlasten:

  • Rente per jaar: € 200.000 * 2,5% = € 5.000
  • Maandlasten (alleen rente): € 5.000 / 12 = € 416,67

Voorbeeld 3

Hypotheekbedrag: € 150.000
Rentepercentage: 4,0%
Looptijd: 15 jaar

Aflossingsvrije hypotheekrenteaftrek en belastingvoordelen

De hypotheekrenteaftrek is voordelig voor huiseigenaren, vooral met aflossingsvrije hypotheken. De hypotheekrente is tot 30 jaar aftrekbaar van de belasting. Dit maakt het bezitten van een huis goedkoper. Sinds 2014 is de hypotheekrenteaftrek voor hoge inkomens wel minder geworden. In 2024 daalt dit verder, tot het tarief van de tweede belastingschijf.

Voor een aflossingsvrije hypotheek zijn enkele zaken belangrijk. Vanaf 2013 geldt de renteaftrek alleen voor bepaalde soorten hypotheken. En voor hoge inkomens daalt deze aftrek elk jaar met 3%, tot 2023.

Andere aankoopkosten van een huis, zoals taxaties en notariskosten, zijn ook vaak aftrekbaar. Bij een scheiding geldt een overgangsperiode van twee jaar voor de renteaftrek.

In 2024 is het aftrekpercentage voor de meeste huiseigenaren 36.97%. Voor AOW’ers kan dit lager liggen. Het belastingvoordeel varieert dus per situatie.

Met onze rekentool kun je makkelijk bruto en netto hypotheeklasten berekenen, met rekening van de renteaftrek. Het is goed om te weten dat de fiscale voordelen na 30 jaar stoppen. Ook kan een lager pensioen invloed hebben op de renteaftrek.

Wat is een aflossingsvrije hypotheek?

Een aflossingsvrije hypotheek is een speciaal soort hypothecaire lening. Je hoeft de lening zelf niet af te betalen tijdens de looptijd. Je betaalt alleen rente, geen aflossing. Dit maakt je maandlasten veel lager. Voor mensen die hun uitgaven laag willen houden, is dit aantrekkelijk.

Bij huizenbezitters van 50 jaar en ouder is deze hypotheek zeer geliefd. In 2021, was meer dan de helft van de aanvragen voor zulke hypotheken van deze groep. Dit suggereert dat ze de voordelen zien van lagere lasten.

Er zijn echter ook nadelen. Aan het eind van de looptijd moet je de hele lening in één keer terugbetalen. Tegelijkertijd is de rente vanaf 2013 niet meer belastingaftrekbaar. Dit kan je belastingpositie sterk beïnvloeden, omdat ze vallen onder box 3.

Maar, je hebt ook de mogelijkheid om extra af te lossen. Zo verlaag je zowel je schuld als je rentekosten. Het is ook slim om te kijken naar de optie om je hypotheek over te sluiten als dit past bij je financiële plaatje. Voor advies op maat kun je het beste praten met een expert, bijvoorbeeld bij De Hypotheker. Zij helpen je de beste keuze te maken voor jouw situatie.

FAQ

Hoe bereken ik mijn maandlasten voor een aflossingsvrije hypotheek met jullie online tool?

Onze tool maakt maandlasten van een aflossingsvrije hypotheek berekenen makkelijk. Voer je hypotheekbedrag, de rente en fiscale voordelen in.

Hoeveel kan ik maximaal lenen voor een aflossingsvrije hypotheek?

Het maximale leenbedrag hangt af van je huiswaarde, inkomen en hypotheekrente. Onze adviseurs helpen met de exacte berekening.

Waarom is het belangrijk om je aflossingsvrije hypotheek te berekenen?

Het is belangrijk voor je toekomstige financiën. Je kunt zo beter plannen en onverwachte kosten voorkomen.

Hoe kan ik mijn aflossingsvrije hypotheek zelf berekenen?

Gebruik de module om zelf te berekenen. Vul de hoogte van de hypotheekrente en aflossingsvrije deel in voor een overzicht.

Kun je een voorbeeld geven van een aflossingsvrije hypotheekberekening?

Als je een hypotheek van €200.000 hebt met een rente van 3%, dan zijn de maandelijkse kosten te berekenen. Vermenigvuldig de rente met de hypotheeksom en deel dit door 12 maanden.

Wat is het belastingvoordeel van hypotheekrenteaftrek voor een aflossingsvrije hypotheek?

Hypotheekrenteaftrek verlaagt je maandelijkse kosten tijdelijk. Dit voordeel vervalt na 30 jaar en kan minder worden na pensionering.

Wat is een aflossingsvrije hypotheek?

Met een aflossingsvrije hypotheek betaal je alleen rente, niet de hoofdsom. Dit zorgt voor lagere maandlasten. Maar aan het eind moet je de hele lening in één keer terugbetalen.

Bron Links

Jorrit Drenth

Jorrit Drenth

Deze pagina is gemaakt en gecontroleerd door Jorrit Drenth. Jorrit is een expert op het gebied van hypotheken en overige leningen en helpt mensen al meer dan 10 jaar met hun financiële vragen. Jorrit schrijft onder andere voor HomeFinance, Actuelerentestanden.nl, en Lening.nl.

Vrijblijvend hypotheek aanvragen