HomeFinance Hypotheken
Search
Close this search box.
Het afsluiten van een tweede hypotheek kan handig zijn. Het maakt geld vrij voor zaken zoals een grote verbouwing. Het berekenen van een tweede hypotheek is makkelijk en duidelijk met onze online tool:

Bereken direct uw tweede hypotheek

Hoeveel kan ik maximaal lenen voor een tweede hypotheek?

Het bedrag dat je maximaal kunt lenen voor een tweede hypotheek hangt af van verschillende factoren, waaronder:

 1. Waarde van de woning: De totale waarde van je woning is een belangrijke factor. Voor een tweede hypotheek wordt meestal een percentage van de marktwaarde van de woning gehanteerd. Dit percentage kan variëren, maar ligt vaak tussen de 75% en 80%.
 2. Bestaande hypotheekschuld: Het uitstaande bedrag van je eerste hypotheek wordt afgetrokken van de maximale leensom die op basis van de woningwaarde mogelijk is.
 3. Inkomen: Jouw inkomen en dat van je eventuele partner spelen een grote rol. Geldverstrekkers kijken naar je bruto jaarinkomen en je financiële verplichtingen om te bepalen hoeveel je verantwoord kunt lenen.
 4. Type inkomen: Verschillende soorten inkomen worden verschillend beoordeeld. Bijvoorbeeld, een vast inkomen biedt meer zekerheid voor de geldverstrekker dan een flexibel inkomen.
 5. BKR-registratie: Een toetsing bij het Bureau Krediet Registratie (BKR) kan invloed hebben op de maximale leensom. Eventuele schulden of betalingsachterstanden kunnen de leencapaciteit verminderen.
 6. Overige financiële verplichtingen: Andere leningen, zoals een persoonlijke lening of autolening, worden ook meegenomen in de beoordeling.

Voor een concreet bedrag kun je het beste een afspraak maken met een hypotheekadviseur.

Waarom je tweede hypotheek berekenen belangrijk is

Het berekenen van een tweede hypotheek is belangrijk om verschillende redenen:

 • Financiële Planning:
  • Het helpt je om te begrijpen hoeveel extra financiering je kunt krijgen, wat essentieel is voor het plannen van grote uitgaven zoals renovaties, investeringen, of andere grote aankopen.
 • Schuldenbeheer:
  • Door te weten hoeveel je kunt lenen en wat de bijkomende kosten zijn, kun je beter plannen hoe je deze schuld beheert en afbetaalt, en zo voorkomen dat je in financiële problemen komt.
 • Rentevoordelen:
  • Soms kan een tweede hypotheek lagere rentevoeten hebben dan andere vormen van leningen. Dit kan leiden tot besparingen op lange termijn.
 • Maximaliseren van Vermogenswaarde:
  • Door het beschikbare vermogen in je woning te benutten, kun je kapitaal vrijmaken dat anders vast zou zitten, wat je in staat stelt om het geld op een nuttige manier te gebruiken.

Hoe bereken je de tweede hypotheek?

Om de tweede hypotheek te berekenen:

 1. Bepaal de marktwaarde van de woning:
  • Laat de woning taxeren om de huidige marktwaarde te bepalen.
 2. Bepaal het maximaal te lenen bedrag op basis van de marktwaarde:
  • Dit is meestal 75% tot 80% van de marktwaarde, afhankelijk van de hypotheekverstrekker. Bijvoorbeeld, als de marktwaarde €400.000 is, zou het maximaal te lenen bedrag tussen de €300.000 (75%) en €320.000 (80%) liggen.
 3. Bereken het beschikbare bedrag voor de tweede hypotheek:
  • Trek het openstaande saldo van de huidige hypotheek af van het maximaal te lenen bedrag.
  • Daarnaast kunnen er extra kosten of reserveringen zijn, zoals 30% van het inschrijvingsbedrag.

Voorbeeldberekening:

 • Stel dat de marktwaarde van de woning €400.000 is.
 • De huidige hypotheek heeft een openstaand saldo van €200.000.
 • De hypotheekverstrekker biedt tot 80% van de marktwaarde, wat €320.000 is.
 • Als je 30% van het inschrijvingsbedrag (€320.000) in beschouwing neemt, is dit €96.000.

Beschikbaar bedrag voor de tweede hypotheek:

Maximale lening−Openstaande hypotheek−30% van het inschrijvingsbedrag=€320.000−€200.000−€96.000=€24.000

Wat is een tweede hypotheek?

Een tweede hypotheek is een extra lening bovenop die je al hebt. De voorwaarden van je eerste hypotheek veranderen niet. Dit is handig wanneer je grote uitgaven plant, zoals een verbouwing of een tweede huis.

Het zorgt voor meer financiële ruimte en flexibiliteit, als je genoeg overwaarde op je huis hebt en een goed inkomen. Het is belangrijk om vooraf te berekenen of een tweede hypotheek betaalbaar is.

Of je een tweede hypotheek kunt krijgen, hangt af van je overwaarde en inkomen. Meestal kun je 75% tot 80% van je woningwaarde lenen. Het is ook belangrijk om wat spaargeld te hebben voor de aanvullende kosten.

FAQ

Hoeveel kan ik maximaal lenen voor een tweede hypotheek?

Hoeveel je kunt lenen voor een tweede hypotheek, hangt af van verschillende dingen. Je inkomen, je schulden en hoeveel je huis waard is spelen een rol. Meestal mag je tot honderd procent van je huiswaarde lenen.

Gebruik onze berekeningstools voor een precieze schatting.

Waarom is het belangrijk om je tweede hypotheek te berekenen?

Het is slim om je tweede hypotheek goed te berekenen. Zo zie je of je de extra maandelijkse lasten kunt betalen. Het is belangrijk, vooral bij plannen zoals een verbouwing of het kopen van een vakantiehuis.

Hoe kan ik mijn tweede hypotheek berekenen?

Via onze online tool kun je gemakkelijk je tweede hypotheek berekenen. Je ziet snel wat je elke maand moet betalen. Dit is inclusief hypotheekrente, aflossing en verzekeringen.

Zijn rentekosten van een tweede hypotheek aftrekbaar?

Ja, de rente die je betaalt voor je tweede hypotheek kun je meestal van de belasting aftrekken. Dit is zo als het geld wordt gebruikt voor verbeteringen aan je huis. Denk aan de regels over gebruik voor een tweede huis en de belastingwetten.

Wat zijn de kosten van een tweede hypotheek?

Behalve de maandelijkse hypotheek, zijn er ook andere kosten. Denk aan notariskosten, taxatiekosten, en advieskosten. Onze tool laat zien wat alles bij elkaar kost.

Hoeveel kost een tweede hypotheek per maand?

Wat je per maand voor je tweede hypotheek betaalt, verschilt. Het hangt af van het bedrag dat je leent, hoelang je dit doet, en het rentepercentage. Gebruik onze tool om dit goed te plannen.

Bron Links

Jorrit Drenth

Jorrit Drenth

Deze pagina is gemaakt en gecontroleerd door Jorrit Drenth. Jorrit is een expert op het gebied van hypotheken en overige leningen en helpt mensen al meer dan 10 jaar met hun financiële vragen. Jorrit schrijft onder andere voor HomeFinance, Actuelerentestanden.nl, en Lening.nl.

Vrijblijvend hypotheek aanvragen