HomeFinance Hypotheken
Search
Close this search box.

Het berekenen van uw zakelijke hypotheek is eenvoudig met onze online tool. Binnen 1 minuut krijgt u een duidelijk beeld van wat u maximaal kunt lenen voor uw zakelijke hypotheek.

Onze online tool houdt rekening met diverse factoren zoals: De waarde van het zakelijke vastgoed (bijvoorbeeld een kantoor in Amsterdam), Eigen inbreng, Rentevaste periode en Actuele rentetarieven van verschillende kredietverstrekkers zoals Rabobank en ABN AMRO

Bereken direct uw zakelijke hypotheek

Gegevens voor berekening

Samenvatting

Financieringsbedrag:

Schuld-marktwaarde verhouding:

Rente percentage:

Looptijd:

Indicatie jaarlijkse aflossing:

Rente en aflossing

Indicatieve maandlasten

Aflossing per maand:

Rente lasten per maand:

Totaal rente en aflossing:

Hoeveel kan ik maximaal lenen voor een zakelijke hypotheek?

Het maximale bedrag dat u kunt lenen voor een zakelijke hypotheek hangt af van verschillende factoren, zoals de waarde van het pand, de looptijd van de lening en de financiële situatie van uw onderneming.

 • De waarde van het pand: Nederlandse banken zoals ABN AMRO, ING en Rabobank hanteren doorgaans een Loan-to-Value (LTV) ratio van maximaal 70-80% van de marktwaarde van het commercieel vastgoed. Dit betekent dat als uw bedrijfspand een marktwaarde heeft van €1.000.000, u maximaal tussen de €700.000 en €800.000 kunt lenen.
 • De looptijd van de lening: Bij een langere looptijd kan de maandelijkse last lager zijn, maar betaalt u over de hele looptijd mogelijk meer rente. Een gebruikelijke looptijd voor zakelijke hypotheken van banken zoals De Volksbank varieert tussen de 5 en 20 jaar.
 • De financiële situatie van uw onderneming: Banken beoordelen de kredietwaardigheid van uw bedrijf op basis van jaarrekeningen, kasstroom en winstgevendheid. Als vuistregel geldt dat uw netto-omzet minimaal 1,2 keer de jaarlijkse hypotheeklasten moet dekken. Voorbeeld: Als de jaarlijkse hypotheeklasten €60.000 bedragen, moet uw netto-omzet minimaal €72.000 zijn.

Daarnaast spelen ook rentetarieven een belangrijke rol. De huidige rentetarieven voor zakelijke hypotheken variëren tussen de 2% en 6% afhankelijk van de risicoprofiel van de lening en de kredietverstrekker.

Voor een nauwkeurige schatting raden wij aan onze online tool te gebruiken, waarmee u eenvoudig kunt berekenen hoeveel u maximaal kunt lenen voor uw zakelijke hypotheek.

FactorDetails
Waarde van het pandMaximaal 70-80% van de marktwaarde, bv. bij €1.000.000, tussen €700.000 en €800.000 lening mogelijk
Looptijd lening5-20 jaar
Financiële situatie bedrijfNetto-omzet moet minimaal 1,2 keer de jaarlijkse hypotheeklasten dekken

Waarom je zakelijke hypotheek berekenen belangrijk is

Het berekenen van uw zakelijke hypotheek is cruciaal om financiële zekerheid te waarborgen en investeringsmogelijkheden optimaal te benutten. Het geeft u duidelijkheid over hoeveel u kunt lenen, zodat u geen onnodige financiële risico’s loopt. Dit helpt bij het vergelijken van aanbiedingen van verschillende hypotheekverstrekkers zoals Rabobank, ING en ABN AMRO, en vergemakkelijkt het inschatten van maandelijkse lasten en totale kosten.

Een goed voorbeeld is wanneer u overweegt een commercieel pand te kopen: door vooraf de zakelijke hypotheek te berekenen, kunt u een realistische bieding doen die past binnen uw budget, en zonodig onderhandelen over de prijs. Volgens de Kamer van Koophandel (KvK) kunnen bedrijven met een goed voorbereide hypotheekstrategie vaak betere rentevoeten en voorwaarden bedingen.

Bovendien houdt deze berekening rekening met belangrijke factoren zoals de waarde van het onderpand, uw kredietwaardigheid en de looptijd van de lening. Deze factoren hebben direct invloed op de uiteindelijke hypotheekvoorwaarden. Zo kan een lening met een lagere Loan-to-Value (LTV) ratio—bijvoorbeeld 60% in plaats van 80%—leiden tot significant lagere rentekosten.

De belastingvoordelen, zoals hypotheekrenteaftrek, zijn ook beter te benutten wanneer u een nauwkeurige berekening hebt uitgevoerd. Dit vermindert de effectieve kosten van de lening en verbetert de winstgevendheid van uw investering op de lange termijn, zoals blijkt uit rapporten van het CPB en Belastingdienst statistieken.

Kortom, door uw zakelijke hypotheek grondig te berekenen, maakt u slimmere financiële beslissingen, beperkt u risico’s en maximaliseert u uw zakelijke groei.

Hoe kun je je zakelijke hypotheek berekenen?

Het berekenen van uw zakelijke hypotheek begint met het verzamelen van specifieke informatie zoals de waarde van het pand, uw eigen inbreng en de gewenste looptijd. Gebruik onderstaande stappen om uw zakelijke hypotheek nauwkeurig te berekenen:

 1. Waarde van het pand: De eerste stap is om de huidige marktwaarde van het commerciële onroerend goed te bepalen. Dit kan variëren van retailpanden, kantoren tot industriële gebouwen. U kunt een professionele taxateur, bijvoorbeeld NVM-makelaar, inschakelen om een taxatierapport te verkrijgen.
 2. Eigen inbreng: De meeste kredietverstrekkers, zoals ING, ABN AMRO en Rabobank, verlangen dat u een deel van het aankoopbedrag zelf investeert. Dit is meestal tussen de 20%-30% van de pandwaarde.
 3. Rente en looptijd: De rentevoet hangt af van de marktomstandigheden en de kredietwaardigheid van uw onderneming. De looptijd kan variëren tussen 5 en 30 jaar. Banken zoals SNS Bank bieden vaak zowel variabele als vaste rentes.
 4. Maandlasten berekenen: Onze online tool kan helpen bij het berekenen van uw maandlasten. U vult de pandwaarde, eigen inbreng, rente en looptijd in. De tool geeft dan een schatting van uw maandelijkse hypotheeklasten.

Hieronder een voorbeeldberekening voor een zakelijke hypotheek:

Waarde PandEigen Inbreng (20%)HypotheekbedragRenteLooptijdMaandlasten
€ 500.000€ 100.000€ 400.0003,5%20 jaar€ 2.319

Met deze informatie kunt u een goed geïnformeerde beslissing nemen over uw zakelijke hypotheek. Gebruik onze online tool om snel en nauwkeurig uw maandlasten te berekenen.

Voorbeelden van zakelijke hypotheekberekeningen

Onderstaande voorbeelden van zakelijke hypotheekberekeningen illustreren hoe diverse scenario’s van invloed zijn op het uiteindelijke bedrag dat u kunt lenen en de maandelijkse aflossingen:

ScenarioEigenschapHypotheekbedragRentepercentageMaandelijkse Aflossingen
Alleen bedrijfspandWaarde: €500.000€350.0003,5%€1.550
Bedrijfspand met bedrijfswoningWaarde: €750.000€525.0004,0%€2.380
Uitbreiding bedrijfspandKosten: €200.000€150.0004,2%€1.110

Een concreet voorbeeld: Voor een bedrijfspand met een waarde van €500.000 kunt u bij Rabobank een hypotheek krijgen van €350.000 tegen een rentetarief van 3,5%. Dit resulteert in maandelijkse aflossingen van ongeveer €1.550. In een ander scenario, bijvoorbeeld bij ING voor een uitbreiding van uw bedrijfspand ter waarde van €200.000, kunt u een lening van €150.000 verkrijgen met een rentepercentage van 4,2%, wat leidt tot maandelijkse aflossingen van €1.110.

Deze rekenvoorbeelden tonen aan hoe de waarde van uw bedrijfspand en de specifieke kenmerken van uw hypotheek de financiering en maandlasten beïnvloeden. Door gebruik te maken van verschillende rekentools zoals die van HomeFinance, ABN AMRO of SNS Bank, kunt u snel en precies uw persoonlijke situatie doorrekenen.

Voor een gedetailleerde berekening en advies op maat, is het raadzaam om contact op te nemen met een erkend hypotheekadviseur, zoals HVK Stevens of Deloitte, die u kan helpen de optimale financieringsoplossing te vinden.

Zakelijke hypotheekrenteaftrek en belastingvoordelen

Zakelijke hypotheekrenteaftrek biedt aanzienlijke belastingvoordelen voor ondernemers, vergelijkbaar met de hypotheekrenteaftrek voor particulieren. Wanneer u een zakelijke lening afsluit voor bijvoorbeeld een bedrijfspand, kunt u de betaalde rente aftrekken van de belasting, waardoor de netto lasten voor uw onderneming lager uitvallen.

Belastingvoordelen in cijfers

De belastingaftrek kan uw fiscale last aanzienlijk verlichten. Stel dat u een lening van €500.000 hebt afgesloten tegen een rentevoet van 3%. De jaarlijkse rente bedraagt dan €15.000. Als uw bedrijf onder de vennootschapsbelasting (Vpb) valt, wat in Nederland momenteel 25,8% bedraagt, bespaart u op uw belastingafdracht:

Rente€15.000
Vennootschapsbelastingtarief25,8%
Belastingvoordeel€15.000 x 25,8% = €3.870

Dit betekent dat u dankzij de renteaftrek €3.870 minder aan belasting betaalt.

Relevante regelgeving en voorwaarden

Het is belangrijk te weten dat zakelijk vastgoed soms onder uiteenlopende belastingregels kan vallen, afhankelijk van de specifieke situatie en het gebruik van het pand. Neem bijvoorbeeld de Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA), die extra fiscale voordelen kan opleveren voor investeringen tot €328.721 (2021). Raadpleeg een belastingadviseur voor gedetailleerde en actuele informatie over uw specifieke situatie.

Wat is een zakelijke hypotheek?

Een zakelijke hypotheek is een lening die specifiek wordt verstrekt voor de aanschaf of financiering van bedrijfspanden, zoals kantoren, winkels of fabrieken. Dit type hypotheek verschilt van een particuliere hypotheek, die gericht is op de aankoop van woonhuizen. Hier zijn enkele concrete kenmerken van een zakelijke hypotheek:

 • Doel: Financiering van commerciële onroerend goed.
 • Rente: Vaak variabele of vaste rente afhankelijk van de kredietverstrekker zoals Rabobank, ING en ABN AMRO.
 • Looptijd: Meestal tussen de 5 en 15 jaar, afhankelijk van de afspraken.
 • Risico: Kredietverstrekkers zoals de Kamer van Koophandel en specialistische instellingen zoals Qredits zullen risicoanalyse uitvoeren.

Als voorbeeld: Stel, u koopt een kantoorruimte van €300.000. Met een zakelijke hypotheek kunt u mogelijk 80% van deze waarde financieren, dus €240.000, met een jaarlijkse rente die varieert van 3,5% tot 5%, afhankelijk van de kredietwaardigheid van uw bedrijf en de marktvoorwaarden.

Jorrit Drenth

Jorrit Drenth

Deze pagina is gemaakt en gecontroleerd door Jorrit Drenth. Jorrit is een expert op het gebied van hypotheken en overige leningen en helpt mensen al meer dan 10 jaar met hun financiële vragen. Jorrit schrijft onder andere voor HomeFinance, Actuelerentestanden.nl, en Lening.nl.

Vrijblijvend hypotheek aanvragen