HomeFinance Hypotheken
Search
Close this search box.

Uw maximale ZZP hypotheek berekent u eenvoudig en snel met onze online tool. Dit hulpmiddel houdt rekening met uw inkomsten en de huidige rentestand om een nauwkeurige schatting te geven van het bedrag dat u kunt lenen. Zo krijgt u direct inzicht in uw financieringsmogelijkheden en kunt u beter voorbereid de markt op.

Bereken direct uw ZZP hypotheek

Bereken uw maximale ZZP hypotheek met behulp van de onderstaande ZZP hypotheek calculator:

Hoeveel kan ik maximaal lenen voor een ZZP hypotheek?

Het maximale bedrag dat u kunt lenen voor een ZZP hypotheek hangt af van verschillende factoren, zoals uw inkomen van de afgelopen drie jaar, de hoogte van uw eigen vermogen, en de waarde van het te kopen huis. Nederlandse banken zoals Rabobank, ING en ABN AMRO vereisen dat u minimaal drie jaar als zelfstandige actief bent en uw gemiddelde inkomen van die jaren bepaalt grotendeels uw leencapaciteit.

Stel, uw netto jaarinkomen de afgelopen drie jaar bedroeg respectievelijk €50.000, €55.000 en €60.000. In dit geval wordt vaak een gemiddelde van deze inkomens gehanteerd, wat neerkomt op €55.000. Met een vuistregel van maximaal 4,5 keer het jaarinkomen, zou dit betekenen dat u een hypotheek kunt krijgen van maximaal €247.500.

Naast het inkomen speelt ook uw eigen vermogen een rol. Heeft u bijvoorbeeld €20.000 aan spaargeld, dan verhoogt dit het bedrag dat u maximaal kunt lenen. Banken hanteren hierbij hun eigen normen en voorwaarden. Bovendien worden er kosten zoals advies- en notariskosten in rekening gebracht, die gemiddeld tussen de €2.000 en €3.000 liggen.

Waarom je ZZP hypotheek berekenen belangrijk is

Het berekenen van uw ZZP-hypotheek is cruciaal om te bepalen hoeveel u verantwoord kunt lenen en welke maandlasten daarbij komen kijken, zodat u niet voor onverwachte verrassingen komt te staan. Als zelfstandig ondernemer, of ZZP’er, zijn uw inkomsten minder stabiel dan die van iemand in loondienst, waardoor banken zoals Rabobank en ABN AMRO strengere eisen stellen aan hypothecaire leningen voor ZZP’ers.

Door het berekenen van uw ZZP-hypotheek kunt u beter anticiperen op uw financiële verplichtingen en rekening houden met belastingvoordelen zoals hypotheekrenteaftrek.

Hoe kun je je ZZP hypotheek berekenen?

Om uw ZZP hypotheek te berekenen, kunt u gebruikmaken van onze online rekentool waarbij u uw jaarinkomens van de afgelopen drie jaar invoert. Deze tool berekent op basis van uw gemiddelde inkomen hoeveel u maximaal kunt lenen.

Voorbeelden van ZZP hypotheekberekeningen

Stel dat u als ZZP’er een jaarlijks inkomen van €55.000 heeft en een eigen inleg van €40.000 kunt doen; bij een rentepercentage van 2% en een looptijd van 30 jaar zou u mogelijk een hypotheek van €220.000 kunnen krijgen.

Een ander voorbeeld: een ZZP’er met een jaarlijks inkomen van €75.000 en een eigen inleg van €50.000 kan bij dezelfde rente en looptijd een hypotheek van ongeveer €300.000 krijgen. Dit zijn natuurlijk schattingen; voor een precieze berekening adviseren we u om contact op te nemen met een hypotheekadviseur bij HomeFinance.

Het is ook belangrijk om te kijken naar de verhouding tussen uw inkomen en uw maandelijkse lasten. Bijvoorbeeld, als uw netto maandinkomen €3.000 is, dan kunt u met een maandelijkse hypotheeklast van €1.000 relatief comfortabel een hypotheek van ongeveer €240.000 afsluiten. Dit soort berekeningen en aannames zijn cruciaal voor het begrijpen van uw maximale leencapaciteit als ZZP’er.

ZZP hypotheekrenteaftrek en belastingvoordelen

Voor zelfstandigen zonder personeel (ZZP’ers) biedt de hypotheekrenteaftrek aanzienlijke belastingvoordelen, waardoor de netto woonlasten lager uitvallen. Hypotheekrenteaftrek betekent dat de betaalde hypotheekrente fiscaal aftrekbaar is van het belastbaar inkomen in Box 1. Dit kan leiden tot een substantiële verlaging van de inkomensbelasting, afhankelijk van uw belastingtarief. Bijvoorbeeld, bij een belastingtarief van 37,07% en een jaarlijkse hypotheekrente van €10.000, kunt u tot €3.707 terugkrijgen van de Belastingdienst.

Naast hypotheekrenteaftrek zijn er ook andere belastingvoordelen voor ZZP’ers. De zelfstandigenaftrek en MKB-winstvrijstelling verlagen het belastbaar inkomen, wat indirect de netto hypotheeklasten kan verlagen. Voorbeelden van deze aftrekken zijn de zelfstandigenaftrek van €6.670 en de MKB-winstvrijstelling van 14% van de winst, wat resulteert in lagere maandelijkse lasten.

Door de combinatie van hypotheekrenteaftrek en andere belastingvoordelen, kunnen ZZP’ers aanzienlijke besparingen realiseren op hun woonlasten. Het is raadzaam om een financieel adviseur te raadplegen voor een gedetailleerde berekening aangepast aan uw persoonlijke situatie.

Wat is een ZZP hypotheek?

Een ZZP hypotheek is een hypotheek specifiek bedoeld voor zelfstandigen zonder personeel (ZZP’ers) die een woning willen kopen, en deze type hypotheek houdt rekening met de vaak fluctuerende inkomens van ZZP’ers. Net zoals bij reguliere hypotheken, wordt bij een ZZP hypotheek gekeken naar uw inkomen, al is de berekening vaak gebaseerd op het gemiddelde inkomen van de afgelopen drie jaar. Dit zorgt ervoor dat banken een beter beeld krijgen van uw financiële stabiliteit. Een belangrijk voordeel is dat u, net als bij reguliere hypotheken, hypotheekrente kunt aftrekken van de belasting, wat leidt tot belastingvoordelen.

Om een succesvolle aanvraag te doen, is het essentieel om uitgebreide financiële documenten te verstrekken, zoals jaarrekeningen en belastingaangiften. Zo kunt u de bank overtuigen van uw kredietwaardigheid en een passend hypotheekaanbod ontvangen.

Jorrit Drenth

Jorrit Drenth

Deze pagina is gemaakt en gecontroleerd door Jorrit Drenth. Jorrit is een expert op het gebied van hypotheken en overige leningen en helpt mensen al meer dan 10 jaar met hun financiële vragen. Jorrit schrijft onder andere voor HomeFinance, Actuelerentestanden.nl, en Lening.nl.

Vrijblijvend hypotheek aanvragen