Search
Close this search box.

Garant staan bij een hypotheek betekent dat uw ouders of anderen meebetalen. Dit kan duwen naar een grotere lening. Maar, het brengt ook verantwoordelijkheden met zich mee. De starter moet toch nog 75% van de maandlasten zelf kunnen betalen. En binnen 10 jaar moeten ze de hypotheek alleen kunnen dragen. Zonder de Nationale Hypotheek Garantie (NHG) is dit de enige manier. Denk dus goed na voor u iets belooft.

Belangrijkste punten

  • Garant staan betekent dat ouders mede voor de lening tekenen.
  • Dit kan alleen als u geen NHG-hypotheek heeft.
  • De starter moet toch nog 75% van de maandlasten dragen.
  • Ouders moeten geld hebben om te helpen als het nodig is.
  • Het kan meer lenen mogelijk maken, maar het brengt spanningen met zich mee.

Wat betekent garant staan voor een hypotheek?

Garant staan voor een hypotheek betekent dat iemand anders, zoals een ouder, zich verbindt aan de lening van een andere persoon. Hierdoor ziet de verstrekker van de lening meer zekerheid dat alles terugbetaald wordt. Er zijn strengere regels waar je aan moet voldoen. Zo moet de koper 75% van de maandelijkse kosten zelf kunnen dekken. Er zijn ook manieren om te helpen, zoals een belastingvrije gift van €6,633 per jaar aan kinderen tussen 18 en 40.

Het is ook belangrijk dat de garantsteller zelf het huis kan betalen als dit nodig is. En het garant staan van ouders is alleen toegestaan zonder NHG (Nationale Hypotheek Garantie) regeling. Deze regels leggen vast wie waar verantwoordelijk voor is.

Wat is de rol van de garantsteller?

De garantsteller speelt een belangrijke rol door garant te staan voor de maandelijkse betalingen. Dit geeft de geldverstrekker meer vertrouwen. De bank kijkt niet alleen naar de hypotheeknemer maar ook naar de garantsteller tijdens de beoordeling.

Vroeger was een garantsteller vaker nodig, maar nu zijn de regels strenger. Toch kan dit een goede hulp zijn voor jonge mensen die anders geen lening zouden krijgen. Een garantsteller kan helpen om op de woningmarkt te komen.

Waarom kiezen voor garant staan hypotheek?

Veel ouders helpen hun kinderen met een hypotheek met garantie. Dit helpt omdat veel starters niet alleen genoeg geld kunnen lenen. Het lukt niet door regels die vragen om veel geld van jezelf, en omdat starters vaak minder verdienen tegenover de lening die ze nodig hebben.

Door garant te staan, kunnen ouders zonder zelf geld te geven hun kinderen helpen. Ondanks dat banken minder verschillende garanties toestaan, is hulp van familie belangrijk. Met de hulp van ouders kunnen de leningen 10% tot 20% hoger uitvallen. Maar het geleende bedrag kan nooit meer dan de woningwaarde zijn.

Ouders zoeken niet alleen naar garant staan als optie. Ze denken ook aan schenkingen of leningen.

Wat zijn de verschillende opties voor garant staan bij een hypotheek?

Het is handig om de verschillende manieren om te helpen met een hypotheek te kennen. Dit geldt als je ouders helpen door garant te staan. Er zijn keuzes met elk hun voor- en nadelen. Zowel voor ouders als kinderen.

Volledige garantstelling

Met een volledige garantstelling zijn de ouders volledig verantwoordelijk. Als jij de hypotheek niet kan betalen, moeten zij dit oppakken. Dit geeft de bank meer zekerheid maar brengt risico’s voor ouders mee.

Sommige banken kiezen niet meer voor deze vorm van hulp. Ze kijken streng naar inkomen en toekomstige verdiensten. Meestal kan je tot 100% van de woningwaarde lenen met hun hulp.

Deelgarantstelling

Bij een deelgarantstelling staan ouders gedeeltelijk garant. Dit kan interessant zijn voor families die risico willen verminderen. Zonder het volledige hypotheekbedrag over te nemen, helpen ze zo toch.

Steeds meer ouders kiezen hiervoor, omdat het de eigen financiën ook beschermt. Toch bieden banken deze optie minder aan door strengere regels. Dit kan deels komen door die regels en de zekerheid die zij moeten bieden.

“Bij enkele banken mag alleen familie garant staan voor de hypotheek, al is de tendens dat steeds minder banken de optie van garant staan aanbieden.”

Wat zijn de voorwaarden voor garant staan bij een hypotheek?

Om een hypotheek met garantstelling te krijgen, moeten de aanvrager en de garantsteller stabiel financieel zijn. De hypotheekvoorwaarden garantstelling stellen eisen aan de financiële zekerheid van de garantsteller. Die moet laten zien dat hij genoeg geld heeft. Je moet documenten zoals inkomensbewijzen meenemen om aan de eisen te voldoen.

Als ouders garant staan, mag de hypotheeklimiet nooit meer zijn dan 100% van de huiswaarde. De volledige betaling van de hypotheek moet door de waarde van het huis worden gedekt. De garantstellers moeten ook veel van de maandelijkse lasten kunnen betalen als dat nodig is.

De aanvrager moet minstens 75% van de maandelijkse betalingen zelf kunnen doen. Binnen tien jaar moet hij de hypotheek zonder hulp kunnen aflossen. Dit is soms moeilijk omdat je langdurige financiële stabiliteit moet aantonen.

Het is belangrijk dat ouders naast de garantie weten wat dit betekent voor hun eigen financiën. De bank kijkt naar zowel de aanvrager als de garantsteller. Dit maakt de beoordeling van de hypotheekaanvraag ingewikkelder en duurt langer.

Wat zijn de risico’s en verantwoordelijkheden voor de garantsteller?

Als ouders garant staan, nemen zij financiële risico’s en verantwoordelijkheden op zich. De afgelopen jaren is dit wel minder geworden. Dit komt door de strengere eisen voor garantstelling bij hypotheken.

Financiële aansprakelijkheid

Ouders zijn dus financieel verantwoordelijk voor de hypotheek van hun kind. Dit geldt als hun kind de hypotheek niet kan betalen. Banken zien hoeveel inkomen het kind op korte termijn waarschijnlijk gaat krijgen. Dit bepaalt of de garantstelling wordt geaccepteerd.

Ouders hebben twee keuzes. Ze kunnen een deel van de hypotheek garant stellen. Of ze gaan voor volledige garantstelling, waarbij ze verantwoordelijk zijn voor alles wat het kind niet kan betalen.

Type garantstelling Verantwoordelijkheden
Deelgarantstelling Ouders zijn alleen aansprakelijk voor het deel van de hypotheek dat het kind niet zelf kan dragen.
Volledige garantstelling Ouders zijn verantwoordelijk voor alle hypotheeklasten als het kind niet kan betalen.

Beperkte leencapaciteit

Garant staan heeft zowel voor- als nadelen voor de ouders. Het kan namelijk hun leencapaciteit beperken vanwege financiële verplichtingen. Een garant moet daarom een goede kredietwaardigheid en stabiel inkomen hebben.

Als degene die de woning koopt een goed inkomen heeft, dan is de garantstelling niet meer nodig. Dit betekent dat de financiële aansprakelijkheid van de ouders stopt als borgstellers.

Wat zijn de voordelen van een garant staan hypotheek?

Een hypotheek met ouders als garantsteller geeft starters hulp. Het maakt starten op de vastgoedmarkt makkelijker. Ouders’ garantie maakt grotere hypotheekbedragen mogelijk. Is heel belangrijk met stijgende huizenprijzen.

Ouders’ garantie helpt bij lenen. Het is ook een vangnet voor de eerste jaren met de hypotheek. Starters krijgen zo financiële ruimte en woonsituatie zekerheid.

Het is voordelig omdat starters na tien jaar zelf de hypotheek kunnen betalen. Tijdens deze periode betaalt de starter minstens 75% van de maandlasten. Goed voor financiële zelfstandigheid later.

Garant staan sluit NHG uit, maar het biedt toch voordelen. Mits er aan documentatie-eisen wordt voldaan. Dit omvat bewijs van inkomen en woonlasten van de ouders en standaard hypotheekdocumenten.

Een garant staan hypotheek brengt zekerheid. Van vergroten van de lening tot hulp in de eerste jaren. Met een goede planning en aandacht voor verplichtingen, een goede start op de huizenmarkt.

Wat zijn alternatieven voor garant staan bij een hypotheek?

Het wordt moeilijker voor starters om genoeg hypotheek te krijgen. Dit komt door de hoge huizenprijzen en strengere leenregels. Veel ouders willen helpen door te garant te staan voor een deel of alles. Maar, niet veel banken accepteren deze garanties.

Gelukkig zijn er andere manieren waarop ouders hun kinderen kunnen helpen. Een van die manieren is via een familiehypotheek.

Familiehypotheek

Bij een familiehypotheek lenen kinderen geld van hun ouders. Ze gebruiken dit geld om een huis te kopen. De kinderen betalen maandelijks een deel van het geld terug aan hun ouders. Over dit geld kunnen ze belasting terugkrijgen. Maar, hiervoor moet een goede, officiële overeenkomst zijn.

Schenking

Soms geven ouders hun kinderen geld als gift. Dit geld, een schenking, kunnen kinderen gebruiken voor een huis.

Hoeveel meer hypotheek kan men krijgen als ouders garant staan?

Het bedrag dat ouders garant staan, hangt af van verschillende dingen. Dit zijn onder andere het verwachte inkomen van hun kind en hun eigen inkomen. Ze kijken ook naar de waarde van de woning. Je mag nooit meer dan 100% van de woningwaarde lenen. Maar met ouders als garantsteller kan je wel meer lenen. Dit is goed nieuws voor jongeren die een huis willen kopen.

Om te zien hoeveel meer je kunt lenen, checken ze niet alleen jouw inkomsten. Ze kijken ook naar wat je in de toekomst zult verdienen. Dit helpt hypotheekverstrekkers. Het kan betekenen dat je meer mag lenen. Maar wel moet het inkomen van je ouders stabiel zijn.

Er zijn wel risico’s als ouders borg staan. Het is belangrijk om goed de regels en verantwoordelijkheden te kennen. Als een van de leners niet betaalt, zijn de ouders en het kind samen verantwoordelijk. Wel kan dit betekenen dat je minder per maand betaalt. Dit komt door de hypotheekrenteaftrek.

FAQ

Wat betekent garant staan voor een hypotheek?

Als iemand garant staat voor jouw hypotheek, betekent dit dat ze beloven de schuld te betalen als jij dat niet kunt. Dit geeft de geldschieter meer zekerheid dat ze hun geld terugkrijgen.

Kunnen ouders garant staan voor mijn hypotheek?

Ja, ouders kunnen garant staan als ze financieel gezond zijn. Dit kan helpen om meer geld te kunnen lenen voor je huis.

Hoe werkt het garant staan bij een hypotheek?

Als ouders garant staan, zijn ze ook officieel schuldenaar. Jij moet wel minstens 75% van de lasten zelf kunnen betalen. Binnen 10 jaar moet je de hypotheek alleen kunnen dragen.

Wat zijn de voordelen van een garant staan hypotheek?

Een garant staan hypotheek helpt vooral starters. Je kunt meer geld lenen voor je huis. Ook zul je meer kans maken, zelfs zonder hoog inkomen of spaargeld.

Wat zijn de risico’s voor de garantsteller?

De garantsteller loopt financiële risico’s. Als jij niet kunt betalen, kan de garantsteller voor alles opdraaien.

Wat zijn de voorwaarden om garant te kunnen staan?

Financiële stabiliteit is cruciaal voor zowel de garantsteller als de lenende partij. Bewijs van inkomen en vermogen is nodig.

Is het mogelijk om maar een deel van de hypotheek te garanderen?

Ja, dat kan. Dat heet deelgarantstelling. Ouders staan dan alleen garant voor het deel dat hun kind niet zelf kan betalen.

Wat is het verschil tussen volledige garantstelling en deelgarantstelling?

Bij volledige garantstelling staan ouders garant voor de hele hypotheek. Bij deelgarantstelling alleen voor het deel dat het kind niet kan bekostigen.

Zijn er alternatieven voor garant staan bij een hypotheek?

Ja, er zijn verschillende alternatieven. Denk aan een lening van de familie of een schenking.

Hoeveel meer hypotheek kan ik krijgen als mijn ouders garant staan?

Dat hangt af van jouw en je ouders’ financiën. Het maximum bedrag is meestal de woningwaarde. Maar door garantstelling kan dat bedrag flink omhoog gaan.

 

Jos Koets

Jos Koets

Deze pagina is gemaakt en gecontroleerd door Jos Koets. Jos Koets heeft al sinds jaar en dag zijn eigen advieskantoor: Assurantiekantoor Groenoord in Vlaardingen.
Naast het direct adviseren van zijn klanten schrijft hij ook graag over financiële zaken. Zo heeft hij al sinds 2003 een column op IEX en publiceerde hij diverse boeken, zoals: Een huis kopen, voorkom een drama! Hoera eerste koopwoning Ook de media weten Jos te vinden: hij wordt regelmatig als hypotheekexpert geraadpleegd door/in kranten, TV- en radioprogramma's. Als actief adviseur beschikt Jos Koets natuurlijk over alle benodigde WFT-diploma's, is hij Erkend Hypotheekadviseur en heeft zijn kantoor een vergunning van de Autoriteit Financiële Markten (AFM).

Hypotheek

Heb je een eigen huis of wil je er één gaan kopen? Dan is de kans groot dat je een hypotheek (nodig) hebt. Door je goed te verdiepen in hypotheken zorg je dat je de juiste beslissing neemt voor de financiering van jouw woning.

hypotheek
Beleggen
Wil je beleggen? Dan is het belangrijk dat je goed geïnformeerd bent voordat je begint. HomeFinance helpt je met handige overzichten van brokers en beleggingsapps.
hypotheek
Vrijblijvend hypotheek aanvragen
Besparen

Bij de meeste mensen gaat het grootste deel van het inkomen op aan maandelijkse lasten. Als je kritisch kijkt naar deze maandlasten, valt er vaak meer te besparen dan je denkt. Wij helpen daar graag bij.

hypotheek
Verzekeringen

Verzekeren doe je voor de zekerheid. Om de financiële gevolgen van onverwachte gebeurtenissen af te dekken. De keuze van een verzekering valt niet altijd mee… welke risico’s moet je verzekeren? En bij welke verzekeraar dan?

hypotheek
Sparen

Sparen is verstandig maar de spaarrente is niet overal even lonend. Ben je op zoek naar een goede plek voor jouw spaargeld? Kijk dan goed naar de spaarvorm en spaarbank die je kiest – qua rendement en qua garantie.

hypotheek
Lening

Heb je geld nodig en wil je daarvoor een lening afsluiten? Verdiep je dan even goed in welke lening dat moet worden, en bij welke geldverstrekker. De verschillen zijn groot – de keuze van de beste lening kan je veel geld besparen!

hypotheek